Ρευστότητα περιμένει η Αθήνα μετά το Eurogroup

 

Με απόλυτη ικανοποίηση, αλλά και με πολλές προσδοκίες υποδέχθηκε η κυβέρνηση την χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

9999997

Η Αθήνα θεωρεί ότι δόθηκε η τελική πολιτική έγκριση του οργάνου, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και άρα να αποδεχθεί αδιαμφισβήτητα ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα – σε ένα νέο πρόγραμμα και όχι στο παλιό μνημόνιο. Αυτό σημαίνει, κατά την ανάλυση της κυβέρνησης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί πλέον, χωρίς καμία χρονοτριβή ή πρόσκομμα να αντιμετωπίσει τη χώρα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα: παρέχοντας τον απαιτούμενο ELA, ξαναγοράζοντας τα ελληνικό ομόλογα και εντάσσοντας  στην πορεία την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Κυρίως από τις κινήσεις αυτές και το νέο στάτους που διαμορφώνεται αναμένει η Αθήνα και την αλλαγή ψυχολογίας και κλίματος γύρω από την ελληνική οικονομία με ό,τι σημαίνει αυτό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση περιμένει σύντομα και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος. Δηλαδή με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων να ξεκλειδώσουν υποδόσεις της εναπομείνασας μεγάλης δόσης των 7,2 δις ευρώ, αλλά και των κερδών 1,9 δις ευρώ που οφείλονται στη χώρα από την ΕΚΤ.

Ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί γρήγορα, ίσως και μέχρι τέλος Μαρτίου, αν και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ανταπόκριση της χώρας στις δανειακές της υποχρεώσεις και άρα μπορεί να αναμένει και τον Απρίλιο.

Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν πάντως δύο πονοκέφαλοι: πρώτον, ότι η υστέρηση του προϋπολογισμού, λόγω του παγώματος στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, θα απαιτήσει σειρά μέτρων, που πρέπει να φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Εάν οι τρύπες μπορούν να καλυφθούν από τα κατατεθέντα μέτρα έχει καλώς, αλλιώς ή πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση ιδιαίτερη ευρηματικότητα ή να καταφύγει σε «παραδοσιακά» εργαλεία, όπως είναι η επιβολή φόρων – έχει σημασία πού, σε ποιους και πόσους βέβαια.

Δεύτερον, ο τρόπος και κυρίως ο τόπος των ελέγχων. Οι εταίροι επιμένουν τα τεχνικά κλιμάκια να επισκεφθούν και την Αθήνα – αλά τρόικα δηλαδή – αλλά η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες είναι ο κατάλληλος χώρος. Δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα.
Για την Αθήνα πάντως η χθεσινή εξέλιξη καθιστά οριστικά παρελθόν την τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές και ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας.

Βαρουφάκης: Θα υποβάλλουμε και νέες προτάσεις προς τους εταίρους

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Κανείς δεν περίμενε πως η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά σταδιακά θα ολοκληρώνεται και πάντως θα επιτύχουμε την ολοκλήρωσή της πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Απριλίου», τόνισε αμέσως μετά το Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, ότι στις 5 Μαρτίου ζήτησε με επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Σήμερα, μπορούμε συλλογικά και συναδελφικά να ανακοινώσουμε ότι την Τετάρτη, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ, στις Βρυξέλλες». Στη συνάντηση που προηγήθηκε αποφασίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ξεκινούν αυτήν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ακόμη ότι κατά την συνεδρίαση τέθηκε το πλαίσιο «ώστε να δούμε την πραγματικότητα και μετά το 2015».

Μιλώντας για το κείμενο που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εμείς υποβάλαμε πρόταση επτά παραδειγμάτων, ήταν η πρώτη δόση των προτάσεων που υποβάλαμε, θα έχουμε ένα νέο πακέτο 7-8 προτάσεων για να εξηγήσουμε ποια θα είναι η τελική λίστα των προτάσεων που θα υποβάλουμε προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».