Ομόφωνη απόφαση για αυστηρότερα μέτρα

Ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, λίγο μετά τις 17:20 το ΔΣ της Σούπερ Λιγκ, με τους προέδρους όλων των ομάδων

Αλαφουζος παο

Ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, λίγο μετά τις 17:20 το ΔΣ της Σούπερ Λιγκ, με τους προέδρους όλων των ομάδων, ανάμεσα τους και οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος, να συμφωνούν ομόφωνα στα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της βίας στα γήπεδα.

Τα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα μεταφερθούν από τον Γιώργο Μποροβήλο, την Τετάρτη, στον υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, όπου και θα αποφασιστεί αν θα αρχίσει και πάλι το πρωτάθλημα.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν…

1. Να διευθετηθεί το θέμα των καμερών, καθώς και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

2. Να εναρμονιστεί το πειθαρχικό δίκαιο με αυτό της UEFA.

3. Να δοθεί αυστηρή εντολή στους διαιτητές, όταν υπάρχει εισβολή οπαδών και ρίψη αντικειμένων να γίνεται άμεση διακοπή του αγώνα.

4. Καθολική απαγόρευση μετακινήσεων οπαδών μέχρι το τέλος της σεζόν.

5. Θα ζητηθούν περισσότερες εξουσίες από τους σεκιούριτι και να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος κατά την είσοδο των οπαδών στα γήπεδα.

6. Θα ζητηθεί από τον Υπουργό την επαναφορά του ιδιώνυμου. Να υπάρχει, δηλαδή, και τιμωρία προσώπων εκτός από ομάδες.

Μποροβήλος: Ομόφωνη απόφαση σε καλό κλίμα

«Υπήρξαν τα γνωστά προβλήματα που οδήγησαν στην διακοπή, αλλά σήμερα έγινε μια συζήτηση σε πολύ καλό πνεύμα στο ΔΣ και πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις. Αυτά που θα ακούσετε αντιπροσωπεύουν όλες τις ομάδες.

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάμερες υπάρχει βούληση να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό. Θα δρομολογηθεί σε άμεσο χρονικό ορίζοντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού όπου θα είμαστε καθημερινά σε επαφή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πειθαρχικό δίκαιο και θέματα βίας, θα πρέπει να το εναρμονίσουμε με αυτό της UEFA ώστε να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Φέτος θα ζητήσουμε να δοθεί αυστηρή εντολή στους διαιτητές όταν υπάρχουν επικίνδυνα αντικείμενα ή εισβολή οπαδών να γίνεται άμεση διακοπή του αγώνα και στην συνέχεια οι κυρώσεις θα είναι πάρα πολύ σημαντικές όπως γνωρίζετε.

Επιπλέον αποφασίστηκε η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών. Καμία ομάδα δεν θα έχει δικαίωμα να ζητήσει εισιτήρια. Όσον αφορά τις λέσχες θα γίνει αναγνώριση και από τις ΠΑΕ και θα παίρνουν αυστηρά ονομαστικά εισιτήρια.

Θα ζητήσουμε περισσότερες εξουσίες από το νόμο, όσον αφορά τον έλεγχο κατά την είσοδο στα γήπεδα καθώς μπαίνουν αντικείμενα που δημιουργούν προβλήματα.

Θα ζητήσουμε επαναφορά του ιδιώνυμου και τιμωρία φυσικών προσώπων. Με την ατιμωρησία δημιουργείται πρόβλημα. Όταν αντιληφθούν ότι υπάρχουν συνέπειες θα σταματήσουν να κάνουν όσο κάνουν στα γήπεδα.

Εμείς θα συζητήσουμε με τον υπουργό με τη βελτίωση του νόμου. Δεν έχουμε πρόθεση να ελαστικοποιήσουμε τις ποινές. Να μην είναι όμως υπεύθυνος ο πρόεδρος όταν τα επεισόδια γίνονται μακριά από το γήπεδο.

Ομόφωνα αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τον Υπουργό να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, δείχνοντας πως ένα τέτοιο ποδόσφαιρο κανείς δεν το θέλει. Η άμεση αντιμετώπιση της βίας είναι δέσμευση. Μη περιμένουμε όμως με ένα πάτημα κουμπιού να αλλάξουν όλα. Θέλει δουλειά.

Όμως το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η κατεύθυνση και ότι όλοι κατάλαβαν πως κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το ποδόσφαιρο, αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε από την συνεδρίαση. Να δούμε πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να υπάρξει βελτίωση και στην Ευρώπη όπου όπως βλέπετε χάνουμε θέσεις».

Μαρινάκης: Υπήρξε ομόφωνη συμφωνία για αυτά τα μέτρα

Αρχικά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, που αποχώρησε πρώτο από τη συνεδρίαση έκανε λόγο για συμφωνία του ΔΣ με την ΠΑΕ Ολυμπιακός να κάνει κάποιες προτάσεις, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές από τα υπόλοιπα μέλη.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με υπόλοιπα μέλη της Λίγκας. Ο Ολυμπιακός έκανε μια πρόταση με δραστικά μέτρα για να εφαρμοστούν άμεσα. Υπήρξε ομόφωνη συμφωνία για αυτά τα μέτρα και θα σας ενημερώσει ο κ. Μποροβήλος. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τελειώσει το πρωτάθλημα με τον καλύτερο τρόπο και να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας κατά της βίας στα γήπεδα. Πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο. Το λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική αστυνομία. Το ζητούμενο είναι τι προτείνουμε. Με πρόταση του Ολυμπιακού έγινε μια πολύ σωστή συζήτηση και συμφωνήσαμε ομόφωνα», είπε αρχικά.

Για τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας: «Ήταν μια λεκτική αντιπαράθεση. Αυτά έχουν γίνει πολλές φορές. Προχωράμε μπροστά. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσει το πρωτάθλημα σε σωστές βάσεις και το επόμενο πρωτάθλημα να αρχίσει σε ακόμη καλύτερες βάσεις».

Αλαφούζος: Να κοιτάξουμε πως θα λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα

Στη συνέχεια βγαίνοντας από το κτήριο δηλώσεις έκανε και ο Γιάννης Αλαφούζος, όπου ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε εξωγηπεδική διαφωνία θα λυθεί δικαστικά, ή έστω εκτός διοικητικού συμβουλίου, ενώ επιβεβαίωσε και εκείνος με τη σειρά του την ομόφωνη απόφαση.

«Είχαμε μία συζήτηση, όπου αποφασίσουμε να λύσουμε δικαστικά τις διαφορές μας ή τέλος πάντων εκτός διοικητικού συμβουλίου. Συμφωνήσαμε να κοιτάξουμε πως θα λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα. Υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις για την αντιμετώπιση αυτή της πολύ άσχημης κατάστασης στην Ελλάδα, όπως η αυστηροποίηση ποινών για τις ομάδες», ήταν τα λόγια του προέδρου του Παναθηναϊκού.

«Μετά την καταιγίδα ηρεμία»

Το καλό κλίμα που επικράτησε σε αυτό το ΔΣ επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός, ο οποίος χαμογελώντας είπε: «Μετά την καταιγίδα… ηρεμία».

Συζήτηση απευθείας με τον πρωθυπουργό ζήτησε ο ΠΑΟΚ

Στην διάρκεια του ΔΣ. ο ΠΑΟΚ εκτός από τις προτάσεις του για την βία, κατέθεσε και πρόταση για απευθείας συζήτηση των παραγόντων με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Αυτό όμως δεν βρήκε αποδοχή και έτσι ο «δικέφαλος του βορρά» θα κινηθεί μόνος του προς αυτή την κατεύθυνση.

Έφεση του ΟΦΗ για τους 4 βαθμούς και το ματς με τον Ατρόμητο

Ο ΟΦΗ είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Σούπερ Λιγκ να μην ορίσει τον αγώνα κόντρα στον Ατρόμητο, καθώς και να αφαιρέσει 4 βαθμούς, λόγω των οφειλών προς τους Χόρχε και Ζόρντι Λόπεζ.

Το όργανο της ΕΠΟ αυτή την έφεση του ΟΦΗ αφού τόνισε πως είναι αναρμόδιο να αποφασίσει.

Έτσι στο ΔΣ της Δευτέρας γνωστοποιήθηκε πως η ομάδα του Ηρακλείου μπορεί να πάει την υπόθεση στην επιτροπή Εφέσεων και διεκδικήσει να πάρει πίσω τους 4 βαθμούς.

Ο Νίκος Μαχλάς κατέστησε σαφές πως ο ΟΦΗ στην επιτροπή εφέσεων θα διεκδικήσει τους 4 βαθμούς, αλλά και το να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας με τον Ατρόμητο.

Οι προτάσεις της Ξάνθης…

Η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη με τη σειρά της παρουσίασε 5 προτάσεις, οι οποίες ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα.

Αυτές είναι οι εξής:

1. Έως το τέλος της σεζόν, επιβάλλεται απαγόρευση της μετακίνησης οπαδών.
2. Σε περίπτωση που οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, η γηπεδούχος θα τιμωρείται μέχρι τέλους της φετινής σεζόν δίνοντας τους εντός έδρας αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών.
3. Σε περίπτωση προπηλακισμού μέλους της αντίπαλης ομάδος, κατά την άφιξη της στο γήπεδο – ποδοσφαιριστές, παράγοντες -, τότε η γηπεδούχος ομάδα θα αγωνίζεται στους υπόλοιπους εντός έδρας αγώνες, κεκλεισμένων των θυρών.
4. Άμεσα, κάμερες που βλέπουν στα αποδυτήρια των δύο ομάδων, σε αυτά των διαιτητών και στη φυσούνα, οι οποίες θα ελέγχονται από την ΕΛΑΣ.
5. Οι ομάδες πρέπει να είναι 100% υπεύθυνες για τη συμπεριφορά των φιλάθλων τους και να διαφυλάττουν τα συμφέροντα τους μέσω ιδιωτικής ασφάλειας, χωρίς την παρουσία Αστυνομίας. Μπορεί να υπάρχει έξω από το γήπεδο ένα Police Station, το οποίο θα επικοινωνεί με την ιδιωτική ασφάλεια του γηπέδου για θέματα που τυχόν θα προκύψουν.Αλαφουζος παο