Tο Eurogroup ενέκρινε τη λίστα Βαρουφάκη

 

Στην επίσημη ανακοίνωση τονίζεται πως ο κατάλογος των μέτρων είναι «αρκετά ικανοποιητικός», προκειμένου να αποτελέσει μία καλή αρχή

ImageHandler.ashx

Το πράσινο «φως» στην τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος έδωσε σήμερα το Eurogroup καθώς έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε στις Βρυξέλλες ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Την είδηση γνωστοποίησε πρώτος με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε πως «ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και έγραψε στο Twitter πως «οι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μπορούν να ξεκινήσουν».

Σημειώνεται πως τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσουν και έξι εθνικά κοινοβούλια -πέραν του ελληνικού.

Συγκεκριμένα η επιστολή Βαρουφάκη κατατίθεται και θα συζητηθεί στα κοινοβούλια Γερμανίας, Μάλτας, Εσθονίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Φιλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης δεν απαιτείται αυτή τη φορά να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας γιατί η δυνατότητα επέκτασης θεωρείται ότι έχει καλυφθεί ήδη από την έγκριση που έλαβε η αρχική συμφωνία.

Τι αναφέρουν Λαγκάρντ και Ντράγκι

Πάντως, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας, αλλά πως δεν είναι εξειδικευμένο.

Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το πρόγραμμα
«είναι περιεκτικό, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο» και «στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-κλειδιά».

Ανάλογο ύφος με αυτό του ΔΝΤ διατηρεί και η ΕΚΤ στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, στον επικεφαλής του Eurogroup.

Ο κ. Ντράγκι χαρακτηρίζει τις ελληνικές προτάσεις ως «αρκετά ικανοποιητικές» και ικανές να αποτελέσουν «βάση διαπραγματεύσεων», ωστόσο,  την ίδια ώρα προσθέτει ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων, τονίζοντας, όμως, ότι είναι κατανοητό ότι ο κατάλογος δεν θα μπορούσε να είναι απόλυτα συμπληρωμένος, με δεδομένο και το μικρό χρονικό διάστημα που είχε η ελληνική πλευρά για να τον καταρτίσει.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:

«Στο Eurogroup σήμερα συζητήθηκε η πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε από τις ελληνικές αρχές, η οποία βασίζεται στην τρέχουσα συμφωνία, η οποία θα καταστεί πιο συγκεκριμένη και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου. Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη εκτίμηση και θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι αρκετά ικανοποιητικός, προκειμένου να αποτελέσει μία καλή αρχή για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να προωθήσουμε την όλη διαδικασία στις εθνικές αρχές, υπό το πρίσμα ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, βάσει της τρέχουσας συμφωνίας και σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, ούτως ώστε να υπάρξει ταχεία αλλά και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Το αγγλικό κείμενο έχει ως εξής:

«The Eurogroup today discussed the first list of reform measures presented by the Greek authorities, based on the current arrangement, which will be further specified and then agreed with the institutions at the latest by the end of April. The institutions provided us with their first view that they consider this list of measures to be sufficiently comprehensive to be a valid starting point for a successful conclusion of the review.

We therefore agreed to proceed with the national procedures with a view to reaching the final decision on the extension by up to four months of the current Master Financial Assistance Facility Agreement.

We call on the Greek authorities to further develop and broaden the list of reform measures, based on the current arrangement, in close coordination with the institutions in order to allow for a speedy and successful conclusion of the review».

Τα σχόλια είναι κλειστά.