Τι συνέβη με τον VAR και μέτρησε το γκολ

Το 1-0 του τελικού ξεσήκωσε “θύελλα” αντιδράσεωνΗ Γαλλία άνοιξε το σκορ στον τελικό σε μία φάση όπου υπήρχε “θέατρο” του Αντουάν Γκριεζμάν και “οφσάιντ” του Πολ Πογκμπά. Τι συνέβη με τον VAR και μέτρησε αυτό το γκολ (video).

Το πρώτο τέρμα του τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 μεταξύ Γαλλίας και Κροατίας ξεσήκωσε “θύελλα” αντιδράσεων.

Όλα άρχισαν από ένα “θέατρο” του Αντουάν Γκριεζμάν έξω από την περιοχή της Κροατίας στο 18′, με το οποίο ξεγέλασε τον διαιτητή και αυτός καταλόγισε φάουλ υπέρ των “μπλε”, από το οποίο προήλθε το αυτογκόλ του Μάριο Μάντζουκιτς για το 1-0.

 

 

Οι Κροάτες διαμαρτυρήθηκαν για δύο περιπτώσεις σε αυτήν τη φάση, ωστόσο σε καμία από τις δύο δεν μπορούσαν να δικαιωθούν.

Η πρώτη περίπτωση έχει να κάνει με το υποτιθέμενο φάουλ στον Γκριεζμάν, το οποίο ο διαιτητής Νέστορ Πιτάνα δεν μπορούσε να πάρει πίσω, από τη στιγμή που ξεγελάστηκε. Χρήση VAR γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες φάσεις και τα φάουλ δεν είναι μία εξ αυτών.

 

 

Η εκτέλεση έγινε από τον ίδιο τον Γκριεζμάν και στο γρήγορο τηλεοπτικό πλάνο φάνηκε ότι ο Πολ Πογκμπά βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Αν και δεν ακούμπησε την μπάλα, αφού ο Μάντζουκιτς πήρε κεφαλιά προς τα πίσω και την έστειλε στα δίχτυα του Ντάνιελ Σούμπασιτς, οι Κροάτες διαμαρτυρήθηκαν για οφσάιντ και ζήτησαν VAR.

Ο Αργεντινός διαιτητής, όμως, δεν έκανε τη γνωστή πλέον χειρονομία τετραγώνου για να εξετάσει τη φάση ο ίδιος μέσω της τηλεόρασης που βρίσκεται έξω από τον αγωνιστικό χώρο ή για να συμβουλευτεί τον VAR.

Αιτία ήταν η ίδια η φάση! Με μία πιο προσεκτική εξέταση της φάσης φαίνεται ότι ο Πογκμπά δεν είναι εκτεθειμένος. Το πόδι του Ντόμαγκο Βίντα βρίσκεται πιο πίσω από το σώμα του μέσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι έτσι, παρότι κάνει κίνηση και κατά συνέπεια, βάσει κανονισμών, επηρεάζει τη φάση, δεν είναι σε θέση οφσάιντ για να “τιμωρηθεί”.

 

 

Photo credits: AP Photo/Frank Augstein