Η ποδοσφαιρική γιορτή αρχίζει-Σέντρα στο Μουντιάλ

Λίγες ώρες απέμειναν για  την πρώτη σέντρα

 

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού, η τελική φάση του Μουντιάλ βρίσκεται προ των πυλών και η Ρωσία θα είναι το επίκεντρο το πλανήτη μέχρι τις 15 Ιουλίου, ημέρα που η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού.

Στο Μουντιάλ συμμετέχουν 32 χώρες, χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Η αγωνιστική δράση αρχίζει την Πέμπτη 14 Ιουνίου με τον αγώνα της γηπεδούχου Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 18:00 και θα διεξαχθεί στο Στάδιο Luzhniki της Μόσχας, χωρητικότητας 80.000 θεατών. Θα προηγηθεί η τελετή έναρξης της διοργάνωσης.

Δώδεκα στάδια και ένδεκα πόλεις, θα φιλοξενήσουν τους συνολικά 64 αγώνες της διοργάνωσης, οι φίλαθλοι θα πάρουν μέσω κλήρωσης μέσα στις επόμενες ημέρες, τα τελευταία εισιτήρια που διαθέτει η FIFA μέσω της ιστοσελίδας της, ενώ 344 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι 32 ομάδες της τελικής φάσης, ανάμεσά τους και η Ισλανδία, που με 355.000 πληθυσμό, είναι η μικρότερη χώρα που έχει συμμετάσχει σε Μουντιάλ.
Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα των αγώνων και τις ώρες έναρξης

Οι όμιλοι του Μουντιάλ:

1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ουρουγουάη
2ος όμιλος: Πορτογαλία, Ισπανία, Μαρόκο και Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Περού και Δανία
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία και Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα και Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Σουηδία και Νότια Κορέα
7ος όμιλος: Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία και Αγγλία
8ος όμιλο: Πολωνία, Σενεγάλη, Κολομβία και Ιαπωνία

Οι όμορφες καλοκαιρινές μέρες οδηγούν σε ακόμα πιο όμορφες καλοκαιρινές νύχτες γεμάτες μπάλα κάθε φορά που το Μουντιάλ ενώνει τον κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε φορά βιώνουν την εμπειρία δια ζώσης, στα γήπεδα που μετατρέπονται σε… τόποι λατρείας του ποδοσφαίρου κι όχι σε απλά γήπεδα.

Στο κέντρο της πόλης τα μέτρα είναι πολύ πιο εμφανή, γι’ αυτά όμως θα αναφερθούμε περισσότερο σε άλλο κείμενο. Η αλήθεια είναι πως η πρωτεύουσα της Ρωσίας δείχνει έτοιμη να υποδεχθεί τις εκατοντάδες χιλιάδες οπαδών, διατηρώντας παράλληλα το αυστηρό προφίλ της, αλλά έχοντας καταφέρει να το προσαρμόσει στις συνθήκες. Ο αυστηρός αστυνομικός που πέρυσι στον έλεγχο διαβατηρίων κοιτούσε και ξανακοιτούσε πότε τον υπογράφοντα, πότε το διαβατήριό του είχε αντικατασταθεί από μια ευγενέστατη κυρία, η οποία βρισκόταν σε σημείο ελέγχου αποκλειστικά για ταξιδιώτες που πήγαν στη χώρα της για το Μουντιάλ.


Γιορτή στους δρόμους

Στο κέντρο της πόλης, τα φωτάκια και τα στολίδια που έχουν κρεμαστεί στον πεζόδρομο γύρω από την Κόκκινη Πλατεία δίνουν μια πολύ ωραία αίσθηση στο ούτως ή άλλως πανέμορφο κέντρο. Βέβαια, η Κόκκινη Πλατεία τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν κλειστή για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να προετοιμαστούν όλα με ηρεμία για τη συναυλία που θα γίνει εκεί με αφορμή το Μουντιάλ. Για τον ίδιο ακριβώς λογο η fan zone που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο, κοντά στο γήπεδο Λουζνίκι, θα ανοίγει μόνο τις μέρες αγώνα και φυσικά οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί. Οι ανιχνευτές μετάλλων που έχουν εγκατασταθεί στην ρωσική πρωτεύουσα πρέπει να έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν πάρει από το ξεκίνημα της εβδομάδας μουντιαλικό χρώμα και όσο περνούν οι ώρες, το χρώμα αυτό γίνεται όλο και πιο έντονο. Τι κι αν η βροχή δυνάμωσε το απόγευμα της Τρίτης; Οπαδοί των περισσότερων χωρών ήταν εκεί, προσπαθώντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Οι Νοτιοαμερικανοί έχουν ταξιδέψει νωρίτερα από τους Ευρωπαίους και έδιναν ξεχωριστό τόνο με τα χρώματα και τις φορεσιές τους. Στην πόλη υπάρχουν και αρκετοί Αυστραλοί, ενώ Σέρβοι πωλητές σημαιών έχουν πιάσει πόστο σε κομβικά σημεία του κέντρου.


Στο μετρό, υπάρχουν οι στάσεις και στα αγγλικά μέσα στα βαγόνια, ενώ τα ηχογραφημένα μηνύματα μεταφράζονται. Μην περιμένετε φυσικά να συμβαίνει το ίδιο και στις εισόδους των σταθμών. Γενικότερα το GPS, έστω και το παραδοσιακό, όχι το ρωσικό, είναι… απαραίτητο και η κίνηση στους δρόμους γίνεται όλο και πιο αφόρητη.