Τα θέματα και οι απαντήσεις σε Αρχαία και Μαθηματικά

Συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια.

το μάθημα των Αρχαίων το διδαγμένο κείμενο ήταν από την Πλάτωνος Πολιτεία (519c-520a) ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν από την Αριστοτέλους Ρητορική και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα για τη σχέση ρητορικής και διαλεκτικής.

Οι απαντήσεις από το TheTOC και τα φροντιστήρια Πουκαμισάς:

 

Κατεβάστε εδώ τις απαντήσεις για τα Μαθηματικά

Κατεβάστε εδώ τις απαντήσεις για τα Αρχαία Ελληνικά

Βατά τα αρχαία, ευκολότερα από πέρυσι τα μαθηματικά

Βατά κρίνονται τα θέματα στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών όπου διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης, ενώ ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι κρίνονται τα θέματα των Μαθηματικών για τους υποψηφίους των θετικών σπουδών.

Στα Αρχαία Ελληνικά και στο διδαγμένο κείμενο ζητήθηκε απόσπασμα από την Πολιτεία του Πλάτωνα, «έργο που είχε να εξεταστεί αρκετά χρόνια σε πανελλαδικό επίπεδο», όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Νικητοπούλου, φιλολόγος στο κοινωνικό φροντιστήριο Αθηνών. «Οι ερμηνευτικές ερωτήσεις δεν παρουσίαζαν καμία ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ για πρώτη φορά η ερώτηση εισαγωγής είχε τη μορφή αντιστοίχισης. Οι ασκήσεις λεξιλογικού περιεχομένου πιθανώς να προβλημάτισαν τους μαθητές, καθώς το δεύτερο μέρος της παρουσίαζε μια μικρή δυσκολία» προσθέτει η ίδια.

Στο αδίδακτο κείμενο ένα απόσπασμα από το έργο Ρητορική του Αριστοτέλη, το οποίο στο σύνολό του κρίνεται αρκετά βατό. «Ιδιαίτερη διευκόλυνση για τους υποψηφίους ήταν αφενός η ερμηνεία που τους δόθηκε σε 6 λέξεις-φράσεις του αδίδακτου κειμένου και αφετέρου ότι το κείμενο στο σύνολό του περιείχε όρους που οι υποψήφιοι συναντούσαν στα προς εξέταση αποσπάσματα του διδαγμένου κειμένου. Οι γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις δεν παρουσίαζαν καμία δυσκολία» σημειώνει η κ. Νικητοπούλου και καταλήγει: «Γενικά, τα ζητούμενα ήταν ξεκάθαρα χωρίς περιθώρια για περερμηνείες».

Για τα μαθηματικά, ο μαθηματικός στο κοινωνικό φροντιστήριο Αθηνών Ηλίας Δημάκος σχολιάζει ότι «ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας επικεντρώθηκε στα τελευταία ερωτήματα για όσους στόχευαν σε έναν πολύ υψηλό βαθμό». Για τον ίδιο, «ο χρόνος επίλυσης ήταν οριακός».

Τα θέματα στα Εσπερινά Λύκεια: 

Κατεβάστε εδώ τα θέματα των Αρχαίων στα Εσπερινά Λύκεια

Κατεβάστε εδώ τα θέματα των Μαθηματικών στα Εσπερινά Λύκεια

Στις 13 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών) ή τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 19 Ιουνίου.

Τα θέματα Αρχαίων Ελληνικών στα Γενικά Λύκεια

 

 

Τα θέματα των Μαθηματικών στα Γενικά Λύκεια

 

Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών στα Εσπερινά Λύκεια

 

Τα θέματα των Μαθηματικών στα Εσπερινά Λύκεια