Μάχη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Η  κατάθεση του επικαιροποιημένου μνημονίου

 

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από την έναρξη της συζήτησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που πήρε το λόγο συνέδεσε τη ψήφιση του πολυνομοσχέδιου με την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου στην οποία όπως εξήγησε θα καταλήξουν οι διεργασίες για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η επιχειρηματολογία του περί επείγουσας διαδικασίας δεν έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση.

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» ανέφερε ο Χρήστος Σταικούρας (ΝΔ). Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και την μέμφθηκε ότι επιμένει να μην φέρνει στη Βουλή την επικαιροποίηση του τρίτου μνημονίου. Ζήτησε επίσης για την καθυστέρηση της καταβολής της υποδόσης για την τρίτη αξιολόγηση.

Επί του τελευταίου, ο Γιώργος Χουλιαράκης αντέτεινε ότι η εισήγηση όλων των χωρών ήταν να καταβληθεί η υποδόση κάτι που δεν έγινε λόγω όπως εξήγησε λόγω της εμμονής μιας μόνο χώρας (σσ. Γερμανία) να δοθούν πρώτα αποδεικτικά στοιχεία πληρωμών. Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι η υποδόση θα καταβληθεί τελικά μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επανερχόμενος στα της επείγουσας διαδικασίας ανέφερε ότι δεν πρέπει να δοθεί το δικαίωμα σε μέλη του Eurogroup να αναβάλουν τη συζήτηση για το χρέος.
Νέα εστία έντασης υπήρξε και σε ότι αφορά το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ο Γιάννης Κουτσούκος (ΔΗΣΥ) ανέφερε ότι δεν έχει κατατεθεί και  ότι παραμένει αμετάφραστο.
Ο ίδιος επικέντρωσε την κριτική του και στο άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου με την οποίο όπως είπε εκχωρείται η δημόσια περιουσία στο υπερταμείο. «Πρόκειται για ρύθμιση καθαρά αντισυνταγματική» ανέφερε ενώ ζήτησε να γίνει για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ξεχωριστή συζήτηση.
Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις και του Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ), Γιώργου Αμυρά (Ποτάμι) και Μάριου Γεωργιάδη (Ένωση Κεντρώων).