Μαρσέιγ και Ατλέτικο Μαδρίτης για την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα

Europa-1-1024x601Η αυλαία του Europa League πέφτει, με τον τελικό

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της χρονιάς θα… μάθει τον κάτοχό του απόψε (16/5). Η αυλαία του Europa League πέφτει, με τον τελικό ανάμεσα σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Μαρσέιγ (21:45) στο «Γκρουπάμα Στέιντιουμ» της Λυών.

Το Europa League της… πάει

Οι «ροχιμπλάνκος» βρίσκονται σε γνώριμα λημέρια, έχοντας κατακτήσει τη διοργάνωση δύο φορές (2010, 2012). Με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στο «τιμόνι» της ομάδας, η Ατλέτικο έχει πραγματοποιήσει τεράστια βήματα προόδου, πρωταγωνιστώντας στην Primera Division αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με δύο τελικούς στο Champions League (2014, 2016).

Σε μια περίοδο, όπου οι φήμες απομάκρυνσης του σταρ της ομάδας, Αντουάν Γκριεζμάν, «οργιάζουν», οι «καλτσονέρος» αναμένεται να δείξουν την χαρακτηριστική «ατσαλένια» αμυντική τους λειτουργία που συνδυάζεται με εμπειρία και «στρατιωτική» πειθαρχία.

Σημειώνεται επίσης, πως ο Φερνάντο Τόρες, εμβληματική φιγούρα για την Ατλέτικο, αποχωρεί στο τέλος της σεζόν από την ομάδα και η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου μοιάζει ως το ιδανικό «αντίο» στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Αμφίβολος για τη σημερινή (16/5) αναμέτρηση είναι ο Βιτόλο.

Έφτασε η ώρα της εξιλέωσης

Και αν η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει να θυμάται μόνο καλές στιγμές στον συγκεκριμένο θεσμό στο πρόσφατο παρελθόν, με την Μαρσέιγ ισχύει το αντίθετο. Οι «Μασσαλοί» έφτασαν δύο φορές στην πηγή… αλλά δεν ήπιαν νερό, γνωρίζοντας την ήττα από την Πάρμα το 1999 στον τελικό του UEFA Cup, ενώ το 2004, ο τελικός κόντρα στη Βαλένθια είχε την ίδια κατάληξη για τη Μαρσέιγ.

Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσία δεν ξεκίνησε καλά τη χρονιά, αλλά σταδιακά ανέβασε την απόδοσή της, βρήκε ρυθμό και έφτασε, απρόσμενα για πολλούς, στον τελικό του Europa League. Με ροπή στο επιθετικό και γρήγορο ποδόσφαιρο, το στυλ παιχνιδιού των «Μασσαλών» διαφέρει πολύ από εκείνο της Ατλέτικο, γεγονός που μας προϊδεάζει για έναν τελικό-παρτίδα σκάκι.

Ο Ντμίτρι Παγέ είναι ο «μαέστρος» της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας, ενώ οι Φλοριάν Τοβέν και Λούκας Οκάμπος στα «φτερά», δίνουν σημαντικές βοήθειες στο σκοράρισμα. Ο Κώστας Μήτρογλου ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα είναι στη διάθεση του Ρούντι Γκαρσία, ωστόσο είναι άγνωστο αν θα ξεκινήσει βασικός στην αναμέτρηση.

Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Ολλανδός, Μπιόρν Κάιπερς.