O Παναθηναϊκός κλείδωσε οριστικά την πρόκριση στην Μάλαγα

παίζει πλέον για το καλύτερο πλασάρισμα στα πλέι οφ

Το «τριφύλλι» παίζοντας δίχως τους Νίκο Παππά, Ματ Λοτζέσκι και Μάρκους Ντένμον, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις και «κόπηκε» από τη δωδεκάδα λίγο πριν από το τζάμπολ, είχε αμυντικά προβλήματα και κάκιστα ποσοστά έξω από τα 6,75μ. στο πρώτο μέρος (1/14 3π.). Ωστόσο, στην επανάληψη ο Κέι Σι Ρίβερς ήταν… καυτός (24π. με 3/3 δίποντα και 6/10 τρίποντα και ρεκόρ καριέρας στην Euroleague), οι Νικ Καλάθης – Τζέιμς Γκιστ πήραν μπρος, ο Λούκας Λεκαβίτσιους έβαλε 10π. στην 4η περίοδο και το διπλό ήρθε, με «όπλο» του Παναθηναϊκού Superfoods την άμυνά του στην επανάληψη.

Ο Καλάθης «άγγιξε» το triple double (12π., 8ρ., 11ασ.), ο Γκιστ ήταν εξαιρετικός στο δεύτερο μέρος (16π., 6ρ.), ενώ βοήθειες έδωσε και ο Κρις Σίνγκλετον (10π., 5ρ., 4ασ.), που λίγο έλειψε να γίνει… μοιραίος, με ένα λάθος του στο 38′. Πρωταγωνιστής των ηττημένων ο Νεμάνια Νέντοβιτς (19 πόντοι – 7 ασίστ), που όμως είχε κακά ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα (2/6 δίποντα, 2/8 τρίποντα και 9/9 βολές).

Ο Παναθηναϊκός Superfoods δεν πάτησε καλά στο παρκέ του «J.S. Martin Carpena» στα πρώτα λεπτά, αλλά παίζοντας μέχρι το 6′ καλή άμυνα δεν το πλήρωνε (14-12). Στη συνέχεια, όμως, οι παίκτες του Χοάν Πλάθα «χτύπησαν» τις «πράσινες» αλλαγές στην άμυνα, εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα, που είχαν με τον Τζεφ Μπρουκ στη ρακέτα και πήραν το «πάνω χέρι» (24-18 στο 10′). Στο δεκάλεπτο το «τριφύλλι» είχε 1/8 τρίποντα.

Μέχρι το 15′ οι γηπεδούχοι έφτασαν σε διψήφιες διαφορές (33-22 στο 15′), με τους πρωταθλητές Ελλάδας να κάνουν λάθη στην επίθεση και τον Νικ Καλάθη να μην έχει βρει ρυθμό. Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι δεν ήταν καλοί ούτε στην άμυνα, με εξαίρεση τον Κέι Σι Ρίβερς, που πάλευε σε κάθε μπάλα και είχε 4 κλεψίματα. Το σκορ του ημιχρόνου ήταν 44-32 με την Μάλαγα να… εξαργυρώνει το στρωτό (και διαβασμένο) της μπάσκετ (9π. ο Νέντοβιτς) και το «τριφύλλι» να πληρώνει τα 1/14 τρίποντα, το γεγονός πως ο Τζέιμς Γκιστ έμοιαζε… σκασμένος (ερχόταν από τραυματισμό), αλλά και τη συνολική έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα. Σε γενικές γραμμές, στο πρώτο μέρος ήταν φανερή η απουσία των Παππά – Λοτζέσκι – Ντένμον, αφού το «καθαρό μυαλό» έλειπε και από την επίθεση του «τριφυλλιού». Με εξαίρεση ένα τρίλεπτο στο πρώτο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν μέχρι το 20′ να βρουν εύκολο σκορ, όπως δεν μπόρεσαν και να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο.

Στην επανάληψη οι βελτιωμένοι «πράσινοι» βρήκαν ρυθμό μέσω της άμυνάς τους και με γρήγορες επιθέσεις από Καλάθη και Τζέιμς μείωσαν (48-42 στο 24′), ενώ το τρίποντο του Ρίβερς (ύστερα από 1/17 3π. στο 25′) έστειλε τη διαφορά στους 5π. (50-45). Ο Παναθηναϊκός Superfoods συνέχισε να είναι σκληρός αμυντικά και παρά τις άστοχες προσπάθειες του Κένι Γκάμπριελ μπόρεσε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο (55-52 στο 27’και 60-58 στο 30′), με τον Γκιστ να… παίρνει μπρος (10π., 5ρ.). Την ίδια ώρα η Ουνικάχα Μάλαγα είχε χάσει τη δική της συγκέντρωση στην επίθεση και δεν έπαιζε τόσο συνετά, όσο στο πρώτο ημίχρονο.

Μάλιστα, με ένα 5-0 του Λεκαβίτσιους το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ πέρασε μπροστά (60-63 στο 31′). Το «πράσινο» σερί έφτασε το 10-0 και το «τριφύλλι»… ξέφυγε (60-68 στο 32′), ξεσπώντας με διαβασμένη και «μαχητική» άμυνα και σωστές επιλογές στην επίθεση στο πιο κομβικό σημείο της αναμέτρησης. Όμως, βρίσκοντας νέες επιλογές και λύσεις, οι Ισπανοί άλλαξαν ξανά την εικόνα του ματς (72-72 στο 35′).

Ο «Λέκα» είχε ρυθμό, ο Καλάθης οργάνωνε μαεστρικά, ο Γκιστ είχε γίνει… beast μέσα στη ρακέτα και τα τρίποντα του Ρίβερς βρήκαν στόχο για το νέο προβάδισμα του «τριφυλλιού» (74-83 στο 37′). Στο τελευταίο τρίλεπτο η Μάλαγα δεν κατάφερε να επιστρέψει στο ματς και το «τριφύλλι» έφτασε σε μια πολύτιμη εκτός έδρας επικράτηση (79-90). Να σημειώσουμε πως ο Πασκουάλ δεν έκανε καμία αλλαγή στο τέταρτο δεκάλεπτο, κρατώντας στο παρκέ τους Καλάθη, Λεκαβίτσιους, Ρίβερς, Σίνγκλετον και Γκιστ!

Τα Δεκάλεπτα: 24-18, 44-32, 60-58, 79-90.