Ετσι δρούσε ο Γιονάν Γκαρσία στο κύκλωμα των στημένων αγώνων

Ποιος ο ρόλος του άλλοτε ποδοσφαιριστή του Αρη

 

 

 

Ο 35χρονος Γκαρσία ήταν ένας από τους 24 συλληφθέντες στην επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Pizarro», σε μια προσπάθεια να εξαρθρωθεί πλήρως το κύκλωμα που σε συνεργασία με Κινέζους μπουκ, έστηνε παιχνίδια στην τρίτη και στην τέταρτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι άλλος ένας ποδοσφαιριστής, τα στοιχεία του οποίου ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά όπως και ένας διαιτητής.

 

Οι αρχές της Ισπανίας σημειώνουν ότι οι δύο ποδοσφαιριστές ήταν οι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύονταν οι Κινέζοι για να στήνουν τα παιχνίδια για λόγους στοιχηματισμού.

 

Η επιχείρηση «Pizarro» ήταν αποτέλεσμα ερευνών περίπου εννέα μηνών και έγινε σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μούρθια, Εξτρεμαδούρα, Αλμπαθέτε) αλλά και σε σπίτια και γραφεία φυσικών προσώπων και συλλόγων.

 

Όπως έγινε γνωστό, ο Γκαρσία και ο άλλος ποδοσφαιριστής ήταν οι εγκέφαλοι της σπείρας στην Ισπανία, ενώ υπήρχαν άλλα πέντε άτομα, οι οποίοι λειτουργούσαν ως μεσάζοντες. Άπαντες είχαν άμεση σχέση με τον χώρο του ποδοσφαίρου ενώ κάποιοι εξ αυτών είναι εν ενεργεία.

 

Οι συλληφθέντες προσέγγιζαν ποδοσφαιριστές ομάδων της τρίτης και της τέταρτης κατηγορίας και τους προσέφεραν χρήματα για να παραχωρήσουν σκόπιμα πέναλτι, κόρνερ ή κάτι άλλο. Η ταρίφα κυμαινόταν από 2.000 μέχρι 5.000 ευρώ για κάθε στημένη φάση.

 

Οι εντολές δίνονταν από στοιχηματική εταιρεία με έδρα την Κίνα, ενώ οι υποψίες των αρχών εντάθηκαν όταν διαπίστωσαν ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τα παιχνίδια των μικρών κατηγοριών από χώρες της Ασίας.

 

Στην έρευνα συνεργάζεται και η Ένωση Ποδοσφαιριστών της Ισπανίας, ενώ πριν από μερικούς μήνες ακόμη και ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, είχε «ομολογήσει» δημόσια ότι κάθε Σαββατοκύριακο στήνονται τουλάχιστον επτά στα δέκα παιχνίδια των μικρότερων κατηγοριών.

 

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα στημένου αγώνα ήταν η αναμέτρηση της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα με την Ελντένσε, για την τρίτη κατηγορία, τον Απρίλιο του 2017.

 

Οι Καταλανοί είχαν επικρατήσει με 12-0 και ποδοσφαιριστής της ηττημένης ομάδας βγήκε επώνυμα σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό και κατήγγειλε ότι ο συγκεκριμένος αγώνα ήταν στημένος!

 

Ο Τσείκ Σάαντ, παίκτης της Ελντένσε, δεν δίστασε να πει δημόσια ότι τέσσερις συμπαίκτες του δωροδοκήθηκαν για να χάσουν το παιχνίδι!

 

«Γνωρίζω ποιοι συμπαίκτες μου είναι, αλλά δεν θα πω ακόμα τα ονόματά τους. Είναι τέσσερις ποδοσφαιριστές. Ο ένας ήρθε και μου είπε: ‘Αυτό το παιχνίδι έχει πουληθεί. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να παίξεις. Θα έπρεπε να ξέρει την απάντησή μου πριν με ρωτήσει. Του απάντησα αρνητικά και έτσι βγήκα από την αρχική ενδεκάδα. Μετά το τέλος του αγώνα, όταν ανεβήκαμε στο πούλμαν για να φύγουμε, κάποιοι από αυτούς με πλησίασαν και άρχισαν να με κοροϊδεύουν. Ξέρω ποιος είναι ο αρχηγός τους. Αυτός κάνει κουμάντο» ήταν τα λόγια του ποδοσφαιριστή, ο οποίος συμπλήρωσε:

 

«Δεν με ενδιαφέρει ότι είχαμε απέναντί μας τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Θα έβγαινα να πω την αλήθεια ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Έχω δεχθεί και απειλές, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Όταν θα με καλέσουν να πω τα ονόματα, θα πω».

 

Λίγη ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, ο Σάαντ έγραψε στο προφίλ του στο twitter ότι το αποτέλεσμα ήταν «αφύσικο» και υποσχέθηκε ότι «θα βγει στο φως η αλήθεια». Η διοίκηση της Ελντένσε κατέθεσε μήνυση για εγκληματική πράξη, ενώ οι αρμόδιες αρχές ανέλαβαν να διερευνήσουν τις καταγγελίες

Πηγή metrospor