Δέκα πράγματα για το Αποκριάτικο Ρίο

Μια πόλη που σείεται από το χορό, υποδέχεται εκατομμύρια τουριστών

 

Αν μη τι άλλο, η συντάκτρια του άρθρου του Business Insider, Rosie  έχει ζήσει περισσότερες από μια φορές την εμπειρία της επίσκεψης στο καρναβάλι του Ρίο. Στο άρθρο της, που αποτελεί έναν πραγματικό οδηγό για το πως μπορεί κανείς να επιβιώσει στην πόλη την εποχή που ζει ένα ασύλληπτα τρελό ξεφάντωμα, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε υποψήφιους ταξιδιώτες τη συγκεκριμένη – κι όχι μόνο – εποχή. Οι υπόλοιποι, ας θαυμάσουν από μακριά μια πόλη που σείεται από το χορό, υποδέχεται εκατομμύρια τουριστών και ποτέ δεν κοιμάται.

1. Παρ’ ότι το Καρναβάλι ξεκινά επίσημα στις 9 Φεβρουαρίου, τα πάρτι έχουν αρχίσει πολύ νωρίτερα. Το ζέσταμα ξεκινά εβδομάδες πριν το Καρναβάλι, κι ο κόσμος «προθερμαίνεται» στο ξεφάντωμα καιρό πριν την κανονικά έναρξη του Καρναβαλιού.

2. Αν πας στο Καρναβάλι για πρώτη φορά, να είσαι έτοιμος για πρωινά ξεκινήματα. Τα καλύτερα “blocos” – έτσι λέγονται τα street party – ξεκινούν από τις 7 το πρωί κι όλοι είναι έτοιμοι να πάνε μ’ ένα ποτό στο χέρι.

3. Φέτος περισσότερα από 450 “blocos” θα παρελάσουν στο Ρίο. Το καθένα με ξεχωριστή φιλοσοφία καλύπτοντας όλα τα γούστα.

4. Τα περισσότερα outfits με φτερά μπορεί να τα δεί κανείνς στη λεωφόρο της Σάμπας (Sambadrome) όπου πραγματοποιείται η επίσημη παρέλαση των σχολών της σάμπα. Αλλά, αυτή η παρέλαση δεν είναι η καλύτερη του Καρναβαλιού – λένε όσοι έχουν πάει και ξέρουν. Τα εισιτήρια, ωστόσο, για να παρακολουθήσει κανείς τη συγκεκριμένη παρέλαση αγγίζουν τα ύψη.

5. Προτού επισκεφθεί κανείς το Καρναβάλι, οφείλει να γνωρίζει μερικά πράγματα για την κουλτούρα της φημισμένης μπύρας Carioca. Η βραζιλιάνικη μπύρα δεν είναι πολύ δυνατή, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να είναι σε θέση να είναι με ένα ποτήρι μπύρα στο χέρι – και να πίνουν – όλη μέρα.

6. Ακόμα, πάντως, κι αν παραμείνετε στα «ελαφριά» ποτά, το hangover μέσα στη ζέστη μπορεί να είναι αδυσώπητο κι υπάρχουν περιπτώσεις που μόνο ένα παγωμένο Agua de coco, ή αλλιώς νερό καρύδας μπορεί να το διορθώσει. Οσοι το έχουν γευτεί αναφέρουν ότι μπορεί να δώσει «ζωή» ακόμα και σ’ αυτόν που νομίζει ότι δεν θα αντέξει μια μέρα πάρτι ακόμα στο Ρίο.

7. Στο Ρίο η επιλογή της παραλίας που θα κάνεις, λέει πολλά για εσένα. Η περίφημη Κόπα Καμπάνα κι οι ατέλειωτες αμουδερές ακτές της είναι μαγευτική, αλλά είναι και πολύ τουριστική… Το Posto 8, που αποτελεί μέρος της παραλίας Ιπανέμα είναι ιδιαίτερα φιλική στις LGBT κοινότητες.

8. Μη διανοηθείτε, ωστόσο, να επισκεφθείτε βραζιλιάνικη παραλία με πετσέτα – κάτι που ίσως συνηθίζετε να κάνετε σε ελληνική. Ακόμα κι οι τουρίστες δεν αργούν να μάθουν ότι το ιδανικότερο αξεσουάρ για να ξαπλώσετε στην άμμο είναι ένα μεγάλο μαντήλι «canga» με ιδανικότερη επιλογή τη βραζιλιάνικλη σημαία.

9. Οι βραζλιάνοι παίρνουν πάρα πολύ σοβαρά το ποδόσφαιρο – μεταξύ, άλλων, και στην παραλία. Αντρες και γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο σε ομαδούλες στην παραλία. Προσέξτε, ωστόσο, αν θέλετε να συμμετάσχετε σε κάποια απ’ αυτές να μην είστε άσχετος διότι εκεί ξέρουν πραγματικά καλή μπάλα.

10. Το να αναχωρείς από τη Βραζιλία και συγκεκριμένα το Ρίο, δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το πως είναι να αναχωρείς από ένα μέρος που νιώθεις ότι οφείλεις να ξαναγυρίσεις.