Σόκο: “Έκανα φίλους στα Τρίκαλα”

Όβι-Σόκο-770x480 (1)

Ο παίκτης της Μούρθια πλέον, μίλησε στο basketa.gr

Ο Όβι Σόκο προκαλεί αίσθηση στο φετινό Champions League, αποτελώντας έναν από τους πολυτιμότερους παίκτες του, και μιλάει στο Basketa.gr για την καριέρα του και τα όρια της, τη Μούρθια, τα Τρίκαλα, το ενδεχόμενο να επέστρεφε στην Ελλάδα και την πρόκληση που έχει μπροστά του, εκπροσωπώντας τη Μεγάλη Βρετανία.

Τον γνωρίσαμε πέρυσι καλύτερα, όταν φορούσε την φανέλα των Τρικάλων. Τη σεζόν 2015-2016, όμως, δεν την είχε βγάλει ολόκληρη στη θεσσαλική πόλη, αφού οι ικανότητές του ήδη είχαν παρατηρηθεί και στην Ιταλία, με την Μπρίντιζι να τον εντάσσει στο δυναμικό της. Λίγο αργότερα, θα δοκίμαζε τις δυνάμεις του στο ισπανικό πρωτάθλημα, υπογράφοντας στη Μούρθια και συνεργαζόμενος, μάλιστα, στο τέλος της περασμένης χρονιάς με τον Φώτη Κατσικάρη. Απέδειξε, λοιπόν, ότι μπορεί να κολυμπήσει και στα «βαθιά», για να αναδειχθεί φέτος σε μία από τις προσωπικότητες του Basketball Champions League, με τη Μούρθια να ένα «βήμα» από την πρόκριση, ύστερα από την νίκη 20 πόντων επί της Όλντενμπουργκ, στην οποία ο ίδιος πραγματοποίησε μία εμφάνιση (27 π., 9/12 δ., 0/1 τρ., 11 ρ., 1 ασ., 1 κλ. 2 λ., 31 αξιολόγηση) που τον ανέδειξε σε MVP της 11ης αγωνιστικής.

Ο Όβι Σόκο μιλάει στο Basketa.gr για μία καριέρα που συνέχεια ανεβαίνει και δείχνει να μην έχει όρια, όπως ο ίδιος τονίζει. Αναφέρεται στον καιρό που αγωνιζόταν στην χώρα μας με νοσταλγία και ελπίδα επιστροφής, καθώς και στους στόχους που έχει με τη Μούρθια, ενώ εκφράζει τη δική του άποψη, τόσο για το Champions League όσο και την κόντρα FIBA-Ευρωλίγκα. Τέλος, κάνει λόγο για την αποστολή που έχει με το εθνόσημο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ήσουν MVP στην εβδομάδα που πέρασε για το Champions League και διαρκώς δείχνεις να έχεις πρόοδο. Τι σε βοηθάει να παίζεις με τέτοια αυτοπεποίθηση;

Για να είμαι ειλικρινής, το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα, όπως και για κάθε αθλητή, είναι κάθε φορά να παίζω όλο και περισσότερο. Αυτό είναι κάτι που με βοηθάει να μην έχω πίεση και, κάπως έτσι, αποδίδω καλύτερα.

Διανύεις μία εξαιρετική σεζόν έως τώρα με τη Μούρθια, η οποία είναι εντυπωσιακή στο Champions League και βρίσκεται κοντά στα playoffs στην Ισπανία. Ποιοι είναι οι πραγματικοί σας στόχοι;

Ο μοναδικός μας στόχος είναι να κερδίζουμε. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να κερδίζουμε τόσο στο ισπανικό πρωτάθλημα όσο και στο Champions League. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας γι’ αυτό και στο τέλος θα δούμε τι έχουμε καταφέρει.

Πιστεύεις ότι ο Όβι Σόκο μπορεί να φτάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ; Αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Νομίζω πως δεν υπάρχουν όρια για το τι μπορείς να πετύχεις. Αυτό που πρέπει εγώ να κάνω, είναι κάθε μέτα να δουλεύω για να βελτιώνομαι. Πέραν αυτού, θα δω στο μέλλον πού θα με οδηγήσει αυτή η δουλειά μου.

Πόσο πιστεύεις, ότι σε βοήθησε η προηγούμενη χρονιά, στην οποία πέρασε τον περισσότερο χρόνο σου στην χώρα μας με τα Τρίκαλα, ώστε σήμερα να γίνεις ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στο Champions League;

Νομίζω πως το γεγονός, ότι έπαιξα στο ελληνικό πρωτάθλημα, ήταν κάτι που πραγματικά βοήθησε την καριέρα μου. Στην Ελλάδα μου άρεσε πολύ, ειλικρινά, που καθημερινά ωρίμαζα σαν παίκτης. Ακόμη κι αν το να παίζεις εκεί δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, έχω πάντοτε μία ειδική θέση στην καρδιά μου για την Ελλάδα, το μπάσκετ που παίζουν εκεί και τους οπαδούς. Η Ελλάδα είναι μία χώρα παθιασμένη με το μπάσκετ.

Τι πιστεύεις για το Champions League; Είναι μία πραγματική ευκαιρία για κάθε παίκτη;

Θεωρώ, ότι το Champions League είναι μία πολύ δυνατή διοργάνωση και υπάρχουν πολλές καλές ομάδες, με ποιοτικούς παίκτες. Κάθε εβδομάδα ταξιδεύεις και συναντάς ομάδες από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, άρα και διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Αυτό είναι κάτι, που σε βοηθά πολύ με την καριέρα σου.

Τι θυμάσαι από την εποχή, όπου βρισκόσουν στην Ελλάδα;

Θυμάμαι όλους τους φίλους που έκανα στα Τρίκαλα. Γνώρισα πραγματικά ωραίους ανθρώπους, όσο καιρό ζούσα στην χώρα σας.

Θα ήθελες να επιστρέψεις κάποια στιγμή;

Το ελπίζω. Μακάρι να έχω την ευκαιρία να έρθω ξανά στην Ελλάδα, αρκεί βέβαια να είναι και οι συνθήκες κατάλληλες.

Παίζεις, παράλληλα, στην Εθνική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, πραγματοποιώντας εξίσου καλές εμφανίσεις, αν και δεν καταφέρατε να κερδίσετε την Ελλάδα ή την Εσθονία στα προκριματικά. Τι περιμένεις από την ομάδα σου στα «παράθυρα» του Φεβρουαρίου;

Αυτό που θέλουμε, είναι διαρκώς να μεγαλώνουμε σαν μέγεθος. Στο επόμενο «παράθυρο», έχουμε μία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία να βελτιωθούμε, καθώς παίζουμε κόντρα σε δύο ποιοτικές ομάδες, όπως είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Πιστεύεις, δηλαδή, πως αυτή η χώρα μπορεί να έχει ένα καλύτερο μέλλον στο μπάσκετ;

Είμαι σίγουρος, ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες και μπορούμε να γίνουμε μία μεγάλη ομάδα στο μέλλον. Θα ήθελα, φυσικά, να είμαι μέρος της ανάπτυξης του μπάσκετ σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα προκριματικά της FIBA για το Μουντομπάσκετ του 2019 στην Κίνα, πραγματοποιούνται τις ίδιες μέρες με μερικά παιχνίδια της Ευρωλίγκα, λόγω της κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών. Πώς πιστεύεις ότι θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα, ώστε το ευρωπαϊκό μπάσκετ να ζήσει καλύτερες μέρες;

Θεωρώ, ότι τα θέματα ανάμεσα σε FIBA και Ευρωλίγκα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να λυθούν, αν οι δύο πλευρές ήταν πρόθυμες να συνεραστούν. Δεν είναι πρόθυμες, όμως, καθώς η κόντρα τους ουσιαστικά πρόκειται για ένα θέμα εξουσίας και χρημάτων, κατά τη γνώμη μου. Για το λόγο αυτό, καμία από τις δύο πλευρές δε θέλει να υποχωρήσει.