Τον σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν τιμά το Google

178C7F1ACBBA91B5A095B0D918A43A9B

 

Συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από τη γέννησή του Αϊζενστάιν

 

Στον Σοβιετικό σκηνοθέτη, θεωρητικό της τέχνης και έναν από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού αλλά και παγκόσμιου κινηματογράφου Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν είναι αφιερωμένο το σημερινό Google doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Αϊζενστάιν ήταν πρωτοπόρος στη χρήση του μοντάζ και το έργο του επηρέασε σημαντικά τους πρώτους σκηνοθέτες ταινιών.

Γεννημένος στα 1898, ο Αϊζενστάιν ήταν εκείνος που σκηνόθετησε ταινίες που θεωρήθηκαν καινοτόμες και αριστουργηματικές, όπως το «Θωρηκτό Πότεμκιν», το «Strike» και το «General Line».

Γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, από ευκατάστατους γονείς, που του εξασφάλισαν μια καλή μόρφωση. Ο πατέρας του, Μιχαήλ Αϊζενστάιν, ήταν αρχιτέκτονας βαλτικής, γερμανικής, εβραϊκής, και σουηδικής καταγωγής ενώ η μητέρα του, Γιούλια, ήταν Ρωσίδα και μέλος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Ως παιδί ακόμα μιλούσε τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά), ενώ αργότερα παρακολούθησε μαθήματα μηχανικής και αρχιτεκτονικής.
Την ίδια εποχή έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τη ζωγραφική φιλοτεχνώντας αφίσες. Σύντομα ανακάλυψε το θέατρο και ανέβασε στη Μόσχα πολλά θεατρικά έργα, όπως Η αυτού μεγαλειότης η πείνα, Μάκβεθ του Σαίξπηρ, Σοφός Άνθρωπος του Οστρόβσκι και Μάσκες αερίου. Ο Αϊζενστάιν.

Έγραψε πολλά δοκίμια στα οποία αναλύει τα έργα και την τεχνική του και διατυπώνει τις σκέψεις του για την τέχνη του Κινηματογράφου.