To καλωσόρισμα στο 2018 απ’ όλο τον κόσμο

4000_2Ο κόσμος υποδέχεται το 2018 με «βροχή» πυροτεχνημάτων
Τα νησιά του Ειρηνικού, η Νέα Ζηλανδία και μετά η Αυστραλία υποδέχθηκαν ήδη το 2018, σημαίνοντας του παγκόσμιου «μαραθωνίου» εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο έτος, οι οποίες διεξάγονται και πάλι κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Αυστραλία: Πυροτεχνήματα στα χρώματα του ουράνιου τόξου και θέαμα σχεδιασμένο από τον Χιου Τζάκμαν Λόγω της διαφοράς ώρας, το Σίδνεϊ ήταν στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η πρώτη μεγαλούπολη που καλωσόρισε το 2018, με 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί στο εμβληματικό της λιμάνι για να παρακολουθήσουν το παραδοσιακό θέαμα των πυροτεχνημάτων.
Το θέαμα περιελάμβανε φέτος εκτοξεύσεις πυροτεχνημάτων στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να γιορταστεί η νομιμοποίηση τον Δεκέμβριο του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, έπειτα από μια εθνική διαβούλευση που έδειξε πως η μεγάλη πλειονότητα των Αυστραλών υποστηρίζει αυτή τη μεταρρύθμιση. «Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αποχαιρετίσουμε το 2017, τη χρονιά που τέσσερις στους πέντες κατοίκους του Σίδνεϊ είπαν “ναι” στην ισότητα όσον αφορά τον γάμο», δήλωσε η δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, η Κλόβερ Μουρ.
Και για να προστεθεί λίγο γκλάμουρ, 20 δευτερόλεπτα του θεάματος των πυροτεχνημάτων ήταν έργο ενός από τα διασημότερα τέκνα του Σίδνεϊ, του ηθοποιού Χιου Τζάκμαν, ο οποίος σχεδίασε το κομμάτι αυτό σε χρώματα χρυσό και ασημί, μαζί με τον Φορτουνάτο Φότι, τον επικεφαλής της εταιρίας που φωταγωγεί κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς με πυροτεχνήματα το λιμάνι του Σίδνεϊ. Όλα αυτά, υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μετά την επίθεση με αυτοκίνητο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μελβούρνη. Ομαδικός γάμος στην Τζακάρτα και θέαμα με «διάττοντες αστέρες» στο Χονγκ Κονγκ Η γιορτή για την αλλαγή του έτους θα συνεχιστεί στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, και μετά στην Αμερική. Η πόλη του Χονγκ Κονγκ προγραμμάτισε ένα εντυπωσιακό 10λεπτο θέαμα πριν από τα μεσάνυχτα με «διάττοντες αστέρες», οι οποίοι θα πέσουν από τους ουρανοξύστες που δεσπόζουν στο Λιμάνι Βικτώρια. Στην Τζακάρτα, πεντακόσια ζευγάρια θα πουν το «ναι» σ’ έναν τεράστιο ομαδικό γάμο που οργανώνεται από την κυβέρνηση. Το Ντουμπάι αντικατέστησε το παραδοσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων με ένα θέαμα λέιζερ στο Μπουρτζ Χαλίφα, τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (828 μέτρα).
Με «βροχή» πυροτεχνημάτων γιόρτασε και η Βόρεια Κορέα.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη ήταν η ατμόσφαιρα στην Αθήνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λόγω της αιθαλομίχλης που προκάλεσαν οι καύσεις ξύλων και άλλων υλικών σε τζάκια και σόμπες.

Όμως αυτό δεν εμπόδισε πολλούς από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να βγουν στους δρόμους.

Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις για την έλευση του 2018 έγιναν στο Θησείο. Στην αλλαγή της χρονιάς, η Ακρόπολη «φώτισε» από βεγγαλικά που ήταν εμφανή σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.
Όσοι βρέθηκαν στο Θησείο είχαν την ευκαιρία να δουν την Ευανθία Ρεμπούτσικα και άλλους καλλιτέχνες. Εκεί βρισκόταν και η μπάντα του δήμου.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της νέας χρονιάς έγιναν στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην αλλαγή του χρόνου, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα σκέπασαν τον Θερμαϊκό.

Εντύπωση προκάλεσε το στιγμιότυπο που ανέβασε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης στο instagram, που χόρεψε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

New year celebrations in Bhopal
Το Όκλαντ ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που «ξεκίνησε» το πάρτι, παραδίδοντας έπειτα την σκυτάλη στο Σίδνεϊ, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι απόλαυσαν ένα υπέροχο σόου πυροτεχνημάτων στο εμβληματικό λιμάνι της όλης.

Ειδικά για φέτος, ένας καταρράκτης στα χρώματα του ουράνιου τόξου ξεχύθηκε από τη τεράστια γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ, τιμώντας τη νομοθεσία που νομιμοποίησε φέτος τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Αυστραλία.

«Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αποχαιρετίσουμε το 2017, τη χρονιά που τέσσερις κάτοικοι του Σίδνεϊ στους πέντε φώναξαν ‘ναι’ στην ισότητα όσον αφορά τον γάμο», δήλωσε η δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, η Κλόβερ Μουρ.

Για να προσταθεί λίγο γκλάμουρ, 20 δευτερόλεπτα του θεάματος των πυροτεχνημάτων ήταν έργο ενός από τα διασημότερα τέκνα του Σίδνεϊ, του ηθοποιού Χιου Τζάκμαν, ο οποίος σχεδίασε το κομμάτι αυτό σε χρώματα χρυσό και ασημί μαζί με τον Φορτουνάτο Φότι, τον επικεφαλής της εταιρείας που φωταγωγεί κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς με πυροτεχνήματα τον κόλπο του Σίδνεϊ.

Σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας δεν έλειψαν ωστόσο και τα απρόοπτα, αφού ένα ολόκληρο σκάφος πήρε φωτιά στο λιμάνι του Τέριγκαλ, στη Νέα Νότια Ουαλία, όταν τα πυροτεχνήματα με τα οποία ήταν φορτωμένο «έσκασαν» πριν της ώρας τους, σκορπώντας τον πανικό.

Το σκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες, οι ιδιοκτήτες του σκάφους πήδηξαν έντρομοι στο νερό να σωθούν και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στις αποβάθρες αναγκάστηκε να εκκενώσει την περιοχή, μέχρι να σβηστεί η φωτιά.

Ασία: Ομαδικός γάμος στην Τζακάρτα

Η γιορτή θα συνεχισθεί την τελευταία νύκτα του 2017 στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη και μετά στην Αμερική.

Η πόλη του Χονγκ Κόνγκ έκλεψε την παράσταση με ένα εντυπωσιακό 10λεπτο θέαμα πριν από τα μεσάνυχτα με «διάττοντες αστέρες» οι οποίοι έπεσαν από τους ουρανοξύστες που δεσπόζουν στο Λιμάνι Βικτώρια.

Στην Τζακάρτα, πεντακόσια ζευγάρια είπαν το «ναι» σ’ έναν γιγάντιο ομαδικό γάμο που οργανώνεται από την κυβέρνηση.


Το Ντουμπάι αντικατέστησε το παραδοσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων με ένα θέαμα λέηζερ στο Μπουρτζ Χαλίφα, τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (828 μέτρα).

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη Σεούλ

Δείτε φωτογραφίες από Σιγκαπούρη

Δείτε φωτογραφίες από Ταϊπέι

Πεκίνο

Κουάλα Λουμπούρ

Ευρώπη: εορτασμοί και ασφάλεια

Οι κύριες λεωφόροι και πλατείες της Μόσχας διακοσμήθηκαν για να υποδεχθούν το 2018 και πυροτεχνήματα θα φωτίσουν 36 κτίρια της ρωσικής πρωτεύουσας. Στο Παρίσι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στη λεωφόρο των Σανζ-Ελιζέ για ένα θέαμα ήχου και φωτός στην Αψίδα του Θριάμβου, ενώ θα ακολουθήσει θέαμα πυροτεχνημάτων.

Σχεδόν 140.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και διασώστες έχουν κινητοποιηθεί παντού στη Γαλλία γι’ αυτούς τους εορτασμούς οι οποίοι λαμβάνουν χώρα μέσα σ’ ένα «πλαίσιο αυξημένης τρομοκρατικής απειλής», σύμφωνα με τις αρχές. Στη Γερμανία, για πρώτη φορά φέτος οι οργανωτές της μεγάλης γιορτής της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο, έχουν προβλέψει, μέσα στις ιατρικές σκηνές που έχει στήσει ο Ερυθρός Σταυρός, θέσεις ειδικά για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή αισθάνονται πως απειλούνται.

Πριν από δύο χρόνια στην Κολωνία (δυτική Γερμανία) πολυάριθμες γυναίκες είχαν πέσει θύματα σεξουαλικών επιθέσεων που είχαν αποδοθεί σε ομάδες μεταναστών και είχαν σκανδαλίσει τη χώρα. Στη Ρουμανία, στη Βάτρα Ντόρνεϊ (βόρεια), χορευτές έρχονται για να συμμετάσχουν σε μια παραδοσιακή γιορτή, ντυμένοι με δέρματα αρκούδας.