Αφιέρωμα του basketa στον Κανάτσεβιτς

Kanacevic191217-770x480

Ο Γ. Πετρίδης γράφει για το νέο απόκτημα των Τρικάλων.

Ο Χαλίλ Κανάτσεβιτς ήταν η επιλογή του Κώστα Μέξα στην προσπάθεια να ενισχύσει ποιοτικά το ρόστερ των Τρικάλων. Ένας παίκτης με εξαιρετική κολεγιακή διαδρομή που δεν μπόρεσε να στεριώσει κάπου μετά από αυτό αλλά έχει τη δική του, ξεχωριστή ιστορία.

Το επίθετο του παραπέμπει σε παιδί της πρώην Γιουγκοσλαβίας όμως δεν είναι εύκολο να τον χαρακτηρίσεις με βάση την εθνικότητα του. Παιδί Αλβανών που πήραν υπηκοότητα Μαυροβουνίου και μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Εκεί γεννήθηκε ο Κανάτσεβιτς που είναι παιδί της Νέας Υόρκης. Όχι απλά γιατί γεννήθηκε εκεί, στο Στέιτεν Άιλαντ, αλλά γιατί δυσκολεύτηκε να την αποχωριστεί.

Η πρώτη φορά που το έκανε ήταν το 2009, στα 18 του δηλαδή, προκειμένου να φοιτήσει στο κολέγιο Χόφστρα. Όταν ο προπονητής του Τομ Πεκόρα έφυγε τον επόμενο χρόνο για τον Φόρντχαμ, ο Κανάτσεβιτς δεν ήθελε πια να μείνει στο Χόφστρα. Ήθελε να επιστρέψει όσο γινόταν πιο κοντά στη Νέα Υόρκη.

 

Με τον Φιλ Μαρτέλι, τον προπονητή του στο Σεντ Τζόζεφ που τον επηρέασε ως παίκτη και ως προσωπικότητα

 

Το Σεντ Τζόζεφ αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή. «Δεν είχα φύγει ξανά από τη Νέα Υόρκη. Μεγάλωσα στα χαμηλότερα στρώματα της μέσης τάξης και το να ζήσω μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικά backgrounds ήταν ένα μεγάλο μάθημα για μένα» είπε σε συνέντευξη του σχετικά με το Σεντ Τζόζεφ.

 

Ο προπονητής του κολεγίου Φιλ Μαρτέλι τον επηρέασε ως παίκτη και τον διαμόρφωσε ως άνθρωπο: «Είναι προφανώς σπουδαίος προπονητής όμως το πιο σημαντικό για μένα είναι πως ήταν πάντα δίπλα μου και δίπλα σε κάθε παιδί της ομάδας. Αγωνιστικά μου επέτρεψε να εξελίξω το παιχνίδι μου».

 

Προσπάθεια του Κανάτσεβιτς από τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του. Το παιχνίδι με το Κονέκτικατ τον Μάρτιο του 2014

 

H ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί διαφορετικά

 

Ακόμη και σήμερα τον θυμούνται στον Σεντ Τζόζεφ. Για τους αριθμούς του που δεν έφτασε ποτέ κανείς στο παρελθόν και που δεν έχει φτάσει κανείς από τότε αλλά και για το ότι οδήγησε το κολέγιο σε μία από τις καλύτερες πορείες του. Το 2014 έφτασε μέχρι την «τρέλα του Μαρτίου» όμως στους «64» έπεσε πάνω στην μετέπειτα πρωταθλήτρια ομάδα του Κονέκτικατ που μεταξύ άλλων είχε στις τάξεις του τον Λασανα Κρομά που τα τελευταία χρόνια έπαιξε στη χώρα μας με την Καβάλα και τον Προμηθέα. «Παλέψαμε τρία χρόνια γι’ αυτήν την πορεία. Παλέψαμε και βελτιωθήκαμε ως ομάδας. Ήμασταν χαρούμενοι που τελικά είχαμε την ευκαιρία μας» είπε ο Κανάτσεβιτς που συμπεριλήφθηκε στη 2η καλύτερη πεντάδα της «All A-10» ενώ είχε στη σίνιορ χρονιά του 11 πόντους, εννιά ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ.

 

Ο Κανάτσεβιτς είχε ήδη κάνει ευρύτερα γνωστό το όνομα του με μία επική εμφάνιση κόντρα στο Μποναβεντούρε με 26 πόντους, 17 ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ. Στο παιχνίδι με το Κονέκτικατ

 

Οι αριθμοί του στο Σεντ Τζόζεφ έχουν γράψει ιστορία καθώς αποφοίτησε ως ο μόνος που έφτασε ή και ξεπέρασε τους 1.000 πόντους, τα 1.000 ριμπάουντ, τις 400 ασίστ και τα 200 κοψίματα. Και πρόκειται για ένα κολέγιο που μπορεί να μην είναι στα κορυφαία των ΗΠΑ όμως από αυτό αποφοίτησαν παίκτες όπως ο Τζαμίρ Νέλσον και ο Ντελόντε Ουέστ ή ακόμη και οι Τόνι Κόστνερ και Πατ Καλάθης.

 

Ο Κανάτσεβιτς πέρασε μια μικρή περιπέτεια στην 3η χρονιά του. Τον Ιανουάριο του 2013 τιμωρήθηκε με ποινή δύο αγωνιστικών γιατί είχε κάνει μια άσεμνη χειρονομία προς θεατή-φοιτητή του Βιλανόβα. Δεν ήταν όμως αθλητής που δημιούργησε άλλα προβλήματα.

 

 

Η Σαραγόσα μία από τις πέντε ευρωπαϊκές ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε

 

Οι ευρωπαϊκές δυσκολίες

Η πρώτη επαγγελματική επιλογή του έγινε πολύ γρήγορα καθώς με το που τελείωσε το κολέγιο και αφού δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει θέση στο ντραφτ, τον προσέγγισε η Ρόμα για το φινάλε της σεζόν. Ο Κανάτσεβιτς είχε άλλωστε το πλεονέκτημα του διαβατηρίου του Μαυροβουνίου που έχει. Όπως είπε όμως σε συνέντευξη του, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα γι’ αυτόν.

 

«Η προσαρμογή δεν ήταν εύκολη, όχι μόνο γιατί ήταν μια διαφορετική χώρα. Ο τρόπος που παίζεται το μπάσκετ είναι διαφορετικός και εγώ βρέθηκε στην ομάδα σε μία κρίσιμη καμπή της σεζόν. Ήταν όμως μια σπουδαία εμπειρία γιατί έπαιξα απέναντι σε επαγγελματίες, σε ώριμους παίκτες».

 

Το μυαλό του όμως όπως και κάθε παιδιού από τις ΗΠΑ, ήταν στο ΝΒΑ: «Έχω πολύ καλό size, μπορώ να πάρω ριμπάουντ, να πασάρω και να σουτάρω» έλεγε. «Έχω αντιμετωπίσει παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ από τα χρόνια του κολεγίου, μπορώ να βοηθήσω κάποια ομάδα». Δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στην Ευρώπη χωρίς να καταφέρει να στεριώσει σε κάποια ομάδα. Μόνο στην Μπνέι Ερζέλια έβγαλε ολόκληρη σεζόν, αρχίζοντας και δεύτερη πριν αποδεσμευτεί τον περασμένο μήνα.

 

Ο Κανάτσεβιτς όμως εκτός του να παίζει, φαίνεται πως έχει γενικότερη γνώση και απόψεις για το μπάσκετ. «Όταν ήρθε στο Σεντ Τζόζεφ  είχε κάποιες απόψεις. Οι περισσότερες από αυτές ήταν σωστές» έλεγε ο προπονητής του Φιλ Μαρτέλι τονίζοντας: «Ο Χαλίλ βλέπει το παιχνίδι διαφορετικά από κάθε άλλον παίκτη που αυτούς που κοουτσάρισα». Στα Τρίκαλα θα βρει δύο προπονητές με εξαιρετική γνώση και ευρύτερη αίσθηση του μπάσκετ, τον Κώστα Μέξα και τον Γιώργο Δέδα οπότε σίγουρα θα στήσουν κάποια στιγμή μια τέτοια κουβέντα.