Αποφύγετε το καθισιό

Η καθιστική ζωή έχει πολλές βλαβερές συνέπειες σε όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου. Άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να κάθονται μπροστά από μια τηλεόραση ή έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάνουν μόνο κακό στην υγεία τους. Αδυνάτισμα ποδιών https://www.mamacorner.gr/cat/adunatisma-podiwn και καθισιό δεν πάνε μαζί.

Δεν είναι μόνο όσοι κλείνονται μέσα στα σπίτια τους και βρίσκονται από το κρεβάτι στην πολυθρόνα και από το τραπέζι στον καναπέ. Υπάρχουν και άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες σε γραφείο. Οι περισσότεροι από αυτούς σηκώνονται μόνο για να πάνε στην τουαλέτα ή όταν κάνουν διάλειμμα για φαγητό.

Η πρακτική αυτή κρύβει διάφορους σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους. Ο μέσος όρος που ένας άνθρωπος βρίσκεται καθισμένος μέσα στη διάρκεια μιας μέρας, αγγίζει τις εννιά ώρες. Πρόκειται περίπου για το 60% του χρόνου που είναι κάποιος ξύπνιος.

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή συνδέεται με ενοχλήσεις στον αυχένα, τη μέση και τη σπονδυλική στήλη. Ακόμη, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου. Όσοι εργάζονται σε κάποιο γραφείο, πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον δύο ώρες όρθιοι και ακόμα καλύτερα να κάνουν κάποιες ασκήσεις.

Σε αρκετές μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού έχουν γίνει επανειλημμένως παράπονα από τους εργαζόμενους, τα οποία αφορούν κυρίως τους στενούς χώρους και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα γραφεία. Επιπλέον, η καθιστική ζωή, συνεπάγεται συνήθως κατανάλωση κακής ποιότητας τροφών, πολλών παχυντικών γλυκών, ζαχαρωτών και αναψυκτικών. Τέλος, οι περισσότεροι καπνιστές έχουν καθιστική ζωή.