Spiegel: Το σκάνδαλο με τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Περί τους 15.000 πρόσφυγες είναι παγιδευμένοι

 

Με τίτλο «η Ευρώπη στα χειρότερα της», το «SPIEGEL ONLINE» περιγράφει αυτό που αποκαλεί «Το σκάνδαλο με τους πρόσφυγες στο νησί της Λέσβου»: «Καθώς φτάνει ο χειμώνας η κατάσταση στο ελληνικό νησί της Λέσβου είναι απαράδεκτη. Οι συνθήκες στους καταυλισμούς των προσφύγων είναι τρομακτικές και οι κάτοικοι του νησιού έχουν κουραστεί από την εγκατάλειψή τους, τόσο από την Αθήνα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

To αναφέρει πως «σημείο μηδέν της ευρωπαϊκής ατίμωσης», αποτελεί ο καταυλισμός προσφύγων στη Μόρια, όπου δεσπόζει επιγραφή που κάποιος έχει γράψει: «Καλώς ήλθατε στη φυλακή».
Το δημοσίευμα περιγράφει ακόμη πως «ένα από τα πλέον ντροπιαστικά μέρη σ΄ολόκληρη την Ευρώπη,, ο καταυλισμός στη Μόρια, είχε ανεγερθεί για να στεγάσει 2.330 πρόσφυγες κι εκεί σήμερα συνωστίζονται 6.489».

Περί τους 15.000 πρόσφυγες είναι παγιδευμένοι σε πέντε «hotspots» που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου, από τους οποίους κάπου 8.357 στριμώχνονται στη Λέσβο κάτω από απαράδεκτες συνθήκες σε ανεπαρκή καταλύματα από σκηνές, σχεδιασμένα για καλοκαιρινές συνθήκες.

Μερικές δεκάδες από τους πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας.

Μπορεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία να έχει περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων προς την Ελλάδα, αλλά ως τώρα εφέτος, πέρασαν προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια περί τους 11.000, σε σύγκριση με τις 12.500 που είχαν αφιχθεί σε μία μόνον ημέρα τον Αύγουστο του 2015. Μόνο που τότε επιτρεπόταν στους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω της κυρίως Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών προς την Ουγγαρία κι από εκεί στην Αυστρία με τελικό προορισμό την Γερμανία.
Τώρα οι προσωρινοί καταυλισμοί έχουν μετατραπεί σε φυλακές.

Και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού συνεχίζει: «Εκείνοι που φτάνουν από την Τουρκία, κατευθύνονται κυρίως προς πέντε νησιά: Τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο όπου υποβάλλουν αίτημα για άσυλο. H διαδικασία επαναπροώθησης όσων δεν τους χορηγείται, εφαρμόζεται από το Μάρτιο του 2016 αλλά η γραφειοκρατία διαρκεί πολύ καιρό».

Το περιοδικό παραθέτει ακόμη συνέντευξη με τον δήμαρχο της Λέσβου Σπύρο Γαληνό ο ποίος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κήρυξε μία ημέρα γενική απεργία.

Ο Μάριος Καλέας επικεφαλής του Γραφείου Χορήγησε Ασύλου στη Λέσβο σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ‘DER SPIEGEL’, είπε πως διαθέτει 37 Έλληνες υπαλλήλους μαζί με περί τους 100 βοηθούς από την Ευρώπη και κάθε εβδομάδα διεκπεραιώνουν 350 αιτήματα χορήγησε ασύλου. Αλλά την εργασία δυσκολεύουν οι συνεχώς νέες αυξήσεις που υπολογίζονται σε 100 καθημερινά.

«Χρειαζόμαστε 45 με 50 ημέρες για την διαδικασία διεκπεραίωσης της κάθε υπόθεσης» –λέει ο Καλέας. «Περί το 70% από τις αιτήσεις εγκρίνονται. Από το 30% που εναπομένουν παραμένουν στη Λέσβο για περισσότερο από έναν χρόνο».