Έτσι λειτουργεί ο βήχας

Ο βήχας είναι ένας «προστατευτικός μηχανισμός» του οργανισμού, ο οποίος εξασφαλίζει ότι η αναπνευστική οδός παραμένει ανοιχτή για να μπορεί ο αέρας να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα και να μην επηρεάζεται η αναπνοή.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με τα αίτια στα οποία οφείλονται. Έτσι, η οπισθορρινική καταρροή που συνήθως έχει να κάνει με την αλλεργία και το κρυολόγημα είναι η πιο συχνή και ακολουθούν το άσθμα, το κάπνισμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η πνευμονία και ο κοκκύτης.

Αυτές είναι οι ήπιες ή βαριές περιπτώσεις κατά τις οποίες βήχουμε λίγο ή πολύ. Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα κλινικά συμπτώματα, το οποίο ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό πολλούς ανθρώπους και λειτουργεί ως μία μορφή «συναγερμού» για κάποια δυσλειτουργία στον οργανισμό.

Στην αγορά θα βρείτε διάφορα σκευάσματα που αποτρέπουν την εξέλιξη του βήχα ή καταπραΰνουν τα συμπτώματα, συμβάλλοντας στην συντόμευση της θεραπείας. Σιρόπια, καραμέλες, παστίλιες, σπρέι, διαλύματα για γαργάρες είναι μερικά από αυτά, με τα πιο πολλά να έχουν άμεση δράση, κάτι που είναι το ζητούμενο, αφού το βήξιμο προκαλεί συνήθως εκνευρισμό και ανυπομονησία, ενώ ταλαιπωρεί το ανοσοποιητικό σύστημα και κουράζει τον οργανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να κάνουν αρκετές φορές τη μέρα γαργάρες και πλύσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Τέλος, τα ζεστά αφεψήματα βοτάνων βοηθούν σε σημαντικό βαθμό.