Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει ο βήχας

Ο βήχας είναι ένα πολύ συχνό πρώιμο σύμπτωμα πολλών νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση παθήσεων άλλων οργάνων, ενώ δεν είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα.

Όταν συνοδεύεται από απόχρεμψη (φλέματα), τότε οι παθήσεις που τον προκαλούν περιορίζονται στην αεροφόρο οδό και στους πνεύμονες, ενώ γενικότερα υπάρχουν δύο κύρια είδη βήχα, ανάλογα με την ύπαρξη εκκρίσεων ή μη.

Από τη μία ο ξηρός ή μη παραγωγικός βήχας και από την άλλη ο υγρός και παραγωγικός. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι σύμπτωμα ενός απλού κρυολογήματος, το οποίο συνοδεύεται με μπούκωμα και δακρύρροια. Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανάλογα με τη χρονική του διάρκεια, χωρίζεται σε οξύ, όταν η διάρκειά του είναι μικρότερη των τριών εβδομάδων, υποξύ όταν διαρκεί από τρεις έως οκτώ εβδομάδες, και χρόνιο όταν ξεπερνάει τις οκτώ εβδομάδες.

Ο βήχας μπορεί να είναι ξηρός (να μην παρουσιάζει φλέματα και να νιώθουμε το λαιμό μας να γδέρνεται,) ή παραγωγικός (να συνοδεύεται από φλέματα). Θα πρέπει να ανησυχείτε περισσότερο εφόσον: ο βήχας σας διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες και ακόμα περισσότερο αν ξεπερνάει τις οκτώ. Ακόμα, εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στα χαρακτηριστικά του βήχα (έχετε φλέματα ή βήχετε πιο συχνά), εάν ο βήχας συνοδεύεται, από αίμα πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα.

Τέλος θα πρέπει να ανησυχείτε εάν έχετε κάποιο προϋπάρχον νόσημα, όπως καρδιολογικό ή πνευμονολογικό και εάν ανήκετε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες (καπνιστές, καρδιοπαθείς, ηλικιωμένους, πνευμονοπαθείς) και δεν διαπιστώσετε βελτίωση έπειτα από δύο-τρεις ημέρες.