Η καταρροή δημιουργεί πρόβλημα και στην κατάποση

Η καταρροή της ρινικής κοιλότητας είναι ένα φαινόμενο πολύ ενοχλητικό για μικρούς και μεγάλους. Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα στην κατάποση, που έχουν  ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των στερεών και υγρών τροφών στον λαιμό.

Όταν τα νεύρα και οι μύες του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου δεν συνεργάζονται κατάλληλα, τότε οι αυξημένες εκκρίσεις μπορεί να εισέλθουν στον λάρυγγα, την τραχεία και τους βρόγχους, προκαλώντας βραχνάδα, ανάγκη καθαρισμού του λαιμού ή βήχα.

Με την ηλικία οι μύες κατάποσης συχνά χάνουν τη δύναμη και τον συγχρονισμό τους και δυσκολεύουν ακόμη και τις φυσιολογικές εκκρίσεις να περάσουν μαλακά μέσα στο στομάχι, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου η κατάποση γίνεται σε πιο αραιά διαστήματα και οι εκκρίσεις μπορεί να συσσωρευτούν. Για αυτό το λόγο στο ξύπνημα συχνά χρειάζεται έντονη προσπάθεια καθαρισμού του λαιμού και βήχας.

Όταν ο άνθρωπος έχει νεύρα ή άγχος, οι μύες του λαιμού μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς και αυτό δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ένας κόμπος ή διόγκωση στον λαιμό, ενώ ο συχνός καθαρισμός του λαιμού, ο οποίος συνήθως παράγει λίγη ή καθόλου βλέννα, μπορεί χειροτερέψει το πρόβλημα χειρότερο, αφού αυξάνει τον ερεθισμό.

Τέλος, υπερπλασίες ή πρηξίματα στον ανώτερο πεπτικό σωλήνα (ο αγωγός που περνάει η τροφή) μπορεί επίσης να επιβραδύνουν ή να αναστείλουν την κίνηση των στερεών ή και των υγρών τροφών. Όλα τα παραπάνω δυσκολεύουν σημαντικά τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού, αφού τον εξασθενούν.