Εξόρμηση του ΣΠΟΡΤ στα Άγραφα

22382196_1582883138424127_7809024885378146944_oΠάνω από τη Νεράιδα και τα γαλάζια νερά της λίμνης

 

Πρωί στο ορειβατικό καταφύγιο των Αγράφων, πάνω από τη Νεράιδα και τα γαλάζια νερά της λίμνης του Μέγδοβα. Το θερμόμετρο δείχνει μόλις δυο βαθμούς και ο βοριάς μας αναγκάζει να επιστρατεύσουμε γάντια, σκουφιά και αντιανεμικά.
Το φεγγάρι ολόγιομο, δύει πάνω από την Τέμπλα. Η σχετικά χαμηλή αυτή κορυφή (υψ, 1801 μ.) των βορειοανατολικών Αγράφων είναι ο πρώτος στόχος της σημερινής μας εξόρμησης. Προσέγγιση από την ανατολική πλαγιά κατά μήκος του ευκρινούς, αν και χωρίς επαρκή σηματοδότηση μονοπατιού.
Βαδίζουμε έχοντας συνεχώς στα δεξιά μας τα νερά της λίμνης. Ένα – ένα αποκαλύπτονται και τα κοντινά χωριά: η Πεζούλα, τα παραλίμνια Καλύβια Πεζούλας, η Φυλακτή. Ψηλότερα, μέσα από τις κορυφές των ελάτων προβάλλουν οι στέγες των σπιτιών της Νεράιδας, που υπήρξε ανέκαθεν παραθεριστικό κέντρο των Καρδιτσιωτών.
Φτάνουμε στην Τέμπλα σε 30’ περίπου και συνεχίζουμε ανατολικότερα, με στόχο το θεόρατο Βουτσικάκι (υψ. 2152 μ.) ένα από τα ψηλότερα βουνά των Αγράφων.
Από το πέρασμα της Πετσαλούδας κατεβαίνουμε στον αυχένα που χωρίζει Τέμπλα και Βουτσικάκι. Στο εξής η πορεία μας είναι έντονα ανηφορική. Πρώτα μέχρι τα 1900 μέτρα του χείλους της μεγάλης δολίνης που σχηματίζει κάτω από το στεφάνι των κορυφών του το Βουτσικάκι και στη συνέχεια στην απόκρημνη ράχη που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή.
Ράχη εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα, δύσκολα προσβάσιμη με χιόνια και βροχές, όπως εξάλλου και η βορειότερη που μέσω Γκαβέλ καταλήγει στο ίδιο σημείο. Είναι όμως απολαυστική η θέα τόσο προς τους μεγαλειώδεις γκρεμούς δεξιά και αριστερά της ράχης, όσο και προς τη λίμνη.
Ο άνεμος έχει πλέον έχει πλέον κοπάσει, έτσι με ασφάλεια φτάνουμε στον προορισμό μας μετά από συνολική πορεία τριών περίπου ωρών.. Για μια φορά ακόμη βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε σαν «βεράντα» των Αγράφων, αού όλες οι κορυφές του τεράστιου αυτού συμπλέγματος είναι γύρω μας. Η διαύγεια μηδενίζει τις αποστάσεις, μικραίνει τον κόσμο.
Είναι μια μέρα πανέμορφη τούτη η Κυριακή του φθινοπώρου. Ας σταματήσουμε τις κουβέντες για να την απολαύσουμε.