Οι επιστήμονες τονίζουν διαρκώς πως όσοι επιθυμούν να καταναλώνουν την άκρως απαραίτητη βιταμίνη Ε https://www.parapharmacie.gr/cat/bitamini-e, θα πρέπει να προσθέσουν στη διατροφή τους τροφές όπως αμύγδαλα, ηλιόσπορο και άλλους ξηρούς καρπούς, σπανάκι, ελιές, ακτινίδιο, σπαράγγια, μύρτιλλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μοσχάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο και φυτικά έλαια.
Η βιταμίνη Ε ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ από χημικής απόψεως περιλαμβάνει μία ομάδα ενώσεων, που αποτελούνται από τις α-,β-, γ-, δ-τοκοφερόλες και τις α-, β-, γ-, δ-τοκοτριενόλες. Η α-τοκοφερόλη είναι η πιο μελετημένη έως τώρα. Ανήκει στα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, μαζί με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και το σελήνιο.
Οι σχετικές έρευνες δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια η συνολική πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής και ιδιαίτερα της βιταμίνης D, του φυλλικού οξέος και των ιχθυελαίων αυξήθηκε, εντούτοις η πρόσληψη βιταμίνης Α, β-καροτενίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε μειώθηκαν. Η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την υπεροξείδωση των λιπιδίων και από τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνει την ανοσοαπόκριση, ρυθμίζει την ενεργοποίηση της πρωτεϊνικής κινάσης C και ρυθμίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων.
Λόγω του προστατευτικού ρόλου της, κατά της δράσης των ελευθέρων ριζών, θεωρείται από τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλει ενεργά στην υγεία του δέρματος. Σε ό,τι αφορά στη χρήση βιταμίνης Ε εξωτερικά στο δέρμα, ιδιαίτερα το λιπαρό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ακμή.