Η φύση δίνει τη λύση

Οι ψείρες https://www.parapharmacie.gr/cat/pseires/ ή φθείρες φωλιάζουν στα κεφάλια μικρών και μεγάλων και τρέφονται με αίμα, με τη συγκεκριμένη πρακτική να δημιουργεί συχνή και εκνευριστική φαγούρα. Μπορούν να καταπολεμηθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Πριν καταφύγετε στα φαρμακευτικά προϊόντα, μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα εύκολα, γρήγορα και απλά. Οι γιαγιάδες γνωρίζουν καλά πως το αποτελεσματικότερο όπλο είναι το ξύδι και συστήνουν το συχνό ξέβγαλμα των μαλλιών με αραιωμένο ξύδι (μισό λίτρο ξίδι σε ίση ποσότητα νερού).

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό αποδεικνύεται και το αιθέριο έλαιο θυμαριού ή λεβάντας. Αραιώστε 2-3 κουταλάκια αιθέριου ελαίου σε 140ml ελαιόλαδου και αλείψτε το προσβεβλημένο δέρμα και τα μαλλιά. Αφήστε το να απορροφηθεί όλη νύχτα και ξεπλύνετε με κοινό σαμπουάν το πρωί.

Στην αγορά κυκλοφορούν εξειδικευμένα σαμπουάν και λοσιόν με φυτική σύνθεση από αιθέρια έλαια σιτρονέλλας, ευκάλυπτου και γερανιού, τα οποία είναι γνωστά για την αντιπαρασιτική τους δράση. Εξίσου αποτελεσματικά αποδεικνύονται και τα έλαια tea tree oil και neem oil, που απομακρύνουν τις ψείρες, αποτρέπουν την εναπόθεση αυγών και καταπραΰνουν άμεσα το αίσθημα φαγούρας.

Την επανεμφάνιση του προβλήματος προλαμβάνουν και σαμπουάν που περιέχουν μηλόξιδο, όπως και εκχυλίσματα δεντρολίβανου, φασκόμηλου, θυμαριού και λεβάντας. Μία ακόμα κατηγορία φυτικών προϊόντων κατά της φθειρίασης είναι ορισμένα σπρέι, που περιέχουν ελαιώδη σιλικονούχα μόρια. Αυτά τα μόρια λειτουργούν, φράσσοντας τις αναπνευστικές οδούς της ψείρας, οδηγώντας την στην ασφυξία.