Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Νέοι του Πόλο

1730050Στα πέναλτι έδειξαν όλοι πόσο το πιστεύουν.

Τα παλικάρια του Τεό Λοράντου «πάτησαν» απόψε και την Κροατία στα πέναλτι με 5-3 (7-7 κ.δ.) και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων Ανδρών, που διεξήχθη στο Βελιγράδι.Οι τρομεροί και ψυχωμένοι Έλληνες πολίστες, γεμάτοι αστείρευτο ταλέντο και τεράστιες δυνατότητες, γράφουν ακόμα μια χρυσή σελίδα  του αθλήματος αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα. Αυτό είναι το δεύτερο χρυσό μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία Εθνικών ομάδων, μετά το 2001 στην Κωνσταντινούπολη και στον τελικό κόντρα στη σημερινή αντίπαλό της. Σε τελικό έχει φτάσει άλλες δύο φορές, όπου κατέκτησε το ασημένιο, το 1995 στη Γαλλία (ηττήθηκε από την Ουγγαρία) και το 2011 στην Κροατία (ηττήθηκε πάλι από την Κροατία).

Με επική ανατροπή τα παιδιά του Τεό Λοράντου γύρισαν το σκορ, προηγήθηκαν ένα λεπτό πριν το τέλος με 7-6, αλλά ισοφαρίστηκαν στο τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος τίτλος να κριθεί στα πέναλτι.

Στη ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία, οι παίκτες της Εθνική παρουσιάστηκαν ψύχραιμοι και δεν αστόχησαν ούτε σε ένα πέναλτι! Σε αντίθεση με τους Κροάτες, που δεν είχαν καθαρό μυαλό και είχαν δοκάρι. Με τελικό σκορ 5-3 η κορυφή του παγκόσμιου πόλο βάφτηκε γαλανόλευκη!

Ο τερματοφύλακας της ομάδας μας, Μανώλης Ζερδεβάς, ήταν και πάλι εκπληκτικός, με τις επεμβάσεις του να είναι σωτήριες. Η άμυνα ήταν από σίδερα και στην τελευταία περίοδο βρέθηκαν λύσεις και στην (προβληματική μέχρι εκείνη τη στιγμή) επίθεση!

Μπορεί να βρέθηκε πίσω στο σκορ με τρία γκολ, όμως δεν το παράτησε. Μείωσε στη λήξη της τρίτης περιόδου σε 5-4. Και μπήκε δυναμικά στην τέταρτη και τελευταία περίοδο. όπου εκεί πήγε από την κόλαση, στον παράδεισο, πάλι πίσω… και τέλος στην κορυφή του κόσμου! Στην τελευταία περίοδο, το σκορ ήταν 6-5 υπέρ των Κροατών. Όμως με αυταπάρνηση και πάθος οι πάικτες του Τεό Λοράντου κατάφεραν ισοφάρισαν, προηγήθηκαν με 7-6 και αν δεν ερχόταν η ισοφάριση ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας, οι Έλληνες παίκτες θα είχαν φορέσει νωρίτερα το χρυσό.

Στα πέναλτι έδειξαν όλοι πόσο το πιστεύουν. Δεν έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, ούτε δευτερόλεπτο. Ευστόχησαν και στις πέντε εκτελέσεις, σε αντίθεση με τους Κροάτες που έστειλαν τη μπάλα στο δοκάρι και είδαν το κύπελλο να απομακρύνεται…

Το οκτάλεπτα: 1-2, 1-2, 2-1, 3-2

Η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ:

Τρούλος 1-0

Ντάσιτς 1-1

Παπαναστασίου 2-1

Λάζιτς δοκάρι

Γαρδίκας 3-1

Μπούριτς 3-2

Μασμανίδης 4-2

Μέρτσεπ 4-3

Γκιουβέτσης 5-3

ΕΛΛΑΔΑ (Τελό Λοράντος): Ζερδεβάς, Σκουμπάκης, Γαρδίκας 3, Γκιουβέτσης 2, Νικολαϊδης 1, Παπαναστασίου 2, Γιαννόπουλος, Μουρατίδης, Δελαγραμμάτικας, Τρούλος 2, Μασμανίδης 2, Καπετανάκης, Σιορδίλης.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Νίκιτσα Γκούλιν): Κούμπρανιτς, Ντούσεβιτς 1, Tζόβιτς, Μέρτσεπ 1, Μπούσιτς, Ντάσιτς 1, Πέικοβιτς 1, Παβλίσεβιτς, Λάζιτς 1, Μπούριτς 2, Μπούλιακα 1, Πάπαριτς, Πόντρουγκ.