Ο Περικλής Ιακωβάκης γράφει για το Παγκόσμιο του Λονδίνου

img_0026Ο Τρικαλινός αρθογραφεί σε γνωστό πορταλ

Ο σπουδαίος Περικλής Ιακωβάκης αρχίζει από σήμερα στο gazzetta.gr, τα άρθρα του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες θα είμαστε μαζί καθημερινά για τις επόμενες 10 μέρες από το gazzetta.gr σχολιάζοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου. Θα έχουμε να σχολιάσουμε πολλά και ενδιαφέροντα, σίγουρα θα δούμε καλές επιδόσεις, εκπλήξεις, ρεκόρ, επιτυχίες, νέα αστέρια να λάμπουν και μεγάλους αθλητές να λένε αντίο όπως ο Usain Bolt. Ας πάμε κατευθείαν στο πρόγραμμα που είναι μόνο απογευματινό για σήμερα(βραδυνό για εμάς λόγω διαφοράς της ώρας), όπου ξεχωρίζουν δύο ελληνικές συμμετοχές με τον Τεντόγλου και την Στεφανίδη.

Ξεκίνημα στις 21:00 με τα προ-προκριματικά των 100μΑ και την συμμετοχή των αθλητών από μικρά κράτη που δεν έχουν καν τα κανονικά όρια. Δεν υπάρχει κάτι σημαντικό να σχολιάσω εδώ.

Συνέχεια στις 21:20 με το πρώτο γκρούπ στον Δίσκο Ανδρών και με συμμετοχή του Κύπριου Απόστολου Παρέλλη. Έχει ρίξει φέτος 65.13 και το όριο πρόκρισης είναι 64.50. Συμμετέχουν 32 αθλητές σε 2 γκρούπ. Λογικά ο Παρέλλης που ρίχνει στο πρώτο γκρούπ με μια επίδοση εκεί κοντά στο όριο θα καταφέρει να μπεί στον τελικό. Το δεύτερο γκρούπ είναι στις 22:45.

Έχουμε στις 21:30 τον προκριματικό του Μήκους Α με την συμμετοχή του νεαρού Πρωταθλητή Ευρώπης Εφήβων Μιλτιάδη Τεντόγλου. Το όριο πρόκρισης για τον τελικό είναι 8.05, επίδοση που με βάση τα φετινά ρεκόρ έχουν οι 30 από τους 32 συμμετέχοντες. Το 8.05 με τις καιρικές συνθήκες στο Λονδίνο (πρόβλεψη για 12 εώς 23 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία σήμερα) είναι ένα δύσκολο όριο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως σε έναν προκριματικό υπάρχει μεγάλη πίεση που συνήθως δεν ευνοεί τις μεγάλες επιδόσεις. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να έχουμε μια πρόκριση στον τελικό που θα είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα για τον νεαρό ανερχόμενο πρωταθλητή μας. Τι άλλο αξίζει να δούμε; Τους 2 Νοτιοαφρικάνους, τον Luvo Manyonga με 8.65 φετινό ρεκόρ και τον Ruswahl Samaai με 8.49 φετινό ρεκόρ. Επίσης την επάνοδο σε διεθνή αγώνα του Ρώσου Aleksandr Menkov με φετινή επίδοση 8.32 που θα αγωνιστεί ως ανεξάρτητoς αθλητής λόγω της τιμωρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την IAAF, του Αμερικανού Jeff Henderson με φετινή επίδοση 8.28 και φυσικά των Κινέζων Huang και Wang με φετινά ρεκόρ 8.26 και 8.28 αντίστοιχα. Και εδώ έχουμε 2 γκρουπ που γίνονται ταυτόχρονα.

Στις 21:35 θα γίνει ο προκριματικός στα 1500μ γυναικών. Θα γίνουν αργές κούρσες τακτικής με στόχο την οικονομία δυνάμεων και την πρόκριση στα ημιτελικά. Θα δούμε 3 σειρές με αυτόματη πρόκριση των 6 πρώτων αθλητριών και των 6 γρηγορότερων χρόνων. Τα μεγαλύτερα ονόματα και φαβορί για το βάθρο είναι η Genzebe Dibaba, η Sifan Hassan και η Faith Kipyegon. Μετά τον προκριματικό θα πούμε περισσότερα.

21:45 προκριματικός του Επι Κοντώ γυναικών με την συμμετοχή της Χρυσής Ολυμπιονίκη μας Κατερίνα Στεφανίδη. 31 αθλήτριες αγωνίζονται σε 2 γκρουπ με όριο πρόκρισης τα 4.60 που λογικά θα περάσει η Κατερίνα με ένα και μόνο άλμα. Θεωρώ την συμμετοχή της στον τελικό δεδομένη. Να πάνε όλα καλά και μετά θα μιλήσουμε για τον τελικό και τις αντιπάλους.

22:20 ο κανονικός προκριματικός των 100μ με όλους τους καλούς αθλητές. Usain Bolt και πάλι Usain Bolt. Σας προτείνω να κάτσετε εσείς και τα παιδιά σας (όσοι έχετε) να δείτε τις κούρσες των 100μ για να έχετε να θυμάστε αυτόν τον αθλητή. Προσωπικά δεν πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση να χάσει και μόλις τον παρακολουθήσω να τρέχει θα μπορέσω να πω περισσότερα. Μετά την απουσία λόγω τραυματισμού του Καναδού Ντε Γκράσσε για το βάθρο παίζουν οι Αμερικανοί Gatlin και Coleman καθώς και o έτερος Τζαμαϊκανός Johan Blake. Μετά τα προκριματικά θα πούμε περισσότερα.

Τελειώνουμε με τα 10000μ Ανδρών, τον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος. Μεγάλο φαβορί που λογικά θα κερδίσει είναι ο Μο Φάρα που τρέχει εντός έδρας. Κυνηγάει το ντάμπλ (θα κάνει και 5000μ) και έχει δηλώσει πως μετά από το Λονδίνο δεν θα ξανατρέξει αγώνα σε στάδιο αλλά μόνο σε αγώνες δρόμου(Ημιμαραθώνιο και Μαραθώνιο). Οι δύο δρομείς από την Αιθιοπία Yimer και Hadis είναι αυτοί που μπορούν να του χαλάσουν το ντάμπλ. Προσωπικά ποντάρω στον Μο Φάρα με την κλασική αλλαγή στα τελευταία 400μ και θρίαμβο εντός έδρας σε μια επανάληψη των Ολυμπιακών του 2012.

Αυτά λοιπόν έχει το πρόγραμμα σήμερα. Για ότι απορίες ή ερωτήσεις που μπορεί να έχετε στείλτε μου στο twitter @periakovakis βάζοντας το hashtag #askperiakovakis και #London2017. Θα προσπαθήσω να σας λύσω απορίες και να βοηθήσω να παρακολουθήσετε το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός.