Περίπατος της Εθνικής στην πρεμιέρα του παγκόσμιου

F0B9AC37BCF93D98BC363095F387585DΠέτυχε την πρώτη νίκη της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

 

Χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανωτερότητάς της, η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών συνέτριψε 19-5 το Καζακστάν και πέτυχε την πρώτη νίκη της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έπαιξε σοβαρά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και «ανταμείφθηκε» με μία μεγάλη διαφορά στο σκορ, που μπορεί να παίξει ρόλο: αν η Αυστραλία ηττηθεί το απόγευμα από τη Ρωσία, στην ελληνική ομάδα θα αρκεί μία ισοπαλία στο ματς της Πέμπτης (11:50) με τις «στίνγκερς» για να πάρει τη δεύτερη θέση του Δ΄ ομίλου και να εξασφαλίσει ένα εύκολο χιαστί για την είσοδο στην οκτάδα.

Στις πρώτες τρεις επιθέσεις της η εθνική τροφοδότησε ισάριθμες φορές την Ασημάκη, η οποία πέτυχε δύο γκολ. Ακολούθησαν δύο γκολ με σουτ από την περιφέρεια, το σκορ έγινε 4-0 πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τετράλεπτο και… η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Παρά το γεγονός ότι παρουσίασε κάποια μικροπροβλήματα (πάλι δέχθηκε γκολ από φουνταριστό, δεν αξιοποίησε κάποια εύκολα σουτ που της δόθηκαν, ενώ δεν ήταν και σε καλή μέρα η Ξενάκη), η ελληνική ομάδα κυριάρχησε και, στην τελευταία περίοδο, όταν οι Ασιάτισσες ξέμειναν από δυνάμεις, ανέβασε το δείκτη του σκορ φτάνοντας στο τελικό +14.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνική πέτυχε γκολ με όλους τους πιθανούς τρόπους (ακόμη και με προσωπική ενέργεια και μπάσιμο της Ελευθεριάδου), αν και ως την τελευταία περίοδο δεν είχε σκοράρει στον παραπάνω (είχε 0/2). Σκόραραν όλες οι παίκτριες γηπέδου πλην της Μαργαρίτας Πλευρίτου (η οποία όμως κέρδισε ένα από τα τρία πέναλτι που πήρε η εθνική), ενώ ο Γιώργος Μορφέσης χρησιμοποίησε και τις δύο τερματοφύλακες, τη Χρυσή Διαμαντοπούλου στο πρώτο ημίχρονο και την Έλενα Κούβδου στο δεύτερο.

Τα οκτάλεπτα: 5-0, 4-2, 4-1, 6-2

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Ασημάκη (φουνταριστός), 2-0 Ασημάκη (φουνταριστός), 3-0 Κότσια (περιφέρεια), 4-0 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 5-0 Ελευθεριάδου (μπάσιμο), 6-0 Ελευθ. Πλευρίτου (πέναλτι), 6-1 Ακιλμπάγεβα (π.π.), 7-1 Χυδηριώτη (κόντρα), 8-1 Τσουκαλά (κόντρα), 8-2 Μιρζαμπέκοβα (φουνταριστός), 9-2 Μανωλιουδάκη (πέναλτι), 10-2 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 11-2 Ελευθ. Πλευρίτου (κόντρα), 11-3 Ακιλμπάγεβα (φουνταριστός), 12-3 Β. Διαμαντοπούλου (περιφέρεια), 13-3 Ξενάκη (πέναλτι), 13-4 Ακιλμπάγεβα (περιφέρεια), 14-4 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 15-4 Ελευθεριάδου (περιφέρεια), 15-5 Μίρσινα (περιφέρεια), 16-5 Αβραμίδου (π.π.), 17-5 Ασημάκη (π.π.), 18-5 Ελευθεριάδου (π.π.), 19-5 Ασημάκη (κόντρα)

Η εθνική είχε 3/5 με παίκτρια παραπάνω, 3/3 πέναλτι, 6 γκολ από την περιφέρεια, 2 από θέση φουνταριστού, 1 με μπάσιμο και 4 στην κόντρα. Το Καζακστάν είχε 1/10 με παίκτρια παραπάνω, 2 γκολ από την περιφέρεια και δύο από θέση φουνταριστού.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Τούροβα (33΄΄ πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου) και η Μανωλιουδάκη (4΄29΄΄ πριν το τέλος του αγώνα).

Διαιτητές: Ντάνερς (Ουρουγουάη), Ιβανόβσκι (Μαυροβούνιο)

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά 1, Β. Διαμαντοπούλου 1, Ελευθεριάδου 3, Μαργ. Πλευρίτου, Αβραμίδου 1, Ασημάκη 4, Χυδηριώτη 1, Κότσια 1, Μανωλιουδάκη 3, Ελευθ. Πλευρίτου 3, Ξενάκη 1, Χρ. Διαμαντοπούλου

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ (Αντρέι Σαζίκιν): Ζαρκιμπάγεβα, Ράιτερ, Ακιλμπάγεβα 3, Τούροβα, Ζακίροβα, Ρόγκα, Νοβίκοβα, Σαϊτσουκ, Γερέμινα, Μιρζαμπέκοβα 1, Μίρσινα 1, Μουσάροβα, Αλιμπάγεβα