Οι σωστοί φακοί για την προστασία των ματιών

Το αντηλιακό ματιών είναι ένα προϊόν που λανσάρουν οι εταιρείες καλλυντικών, θέλοντας να προσφέρουν στους καταναλωτές προστασία των οφθαλμών και της περιοχής γύρω από αυτούς. Άλλωστε, ο ήλιος δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα σε μικρούς και μεγάλους.

Οι ειδικοί φακοί που απορροφούν όλων των ειδών τις ακτίνες του ήλιου και προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία, είναι οι λεγόμενοι φακοί μελανίνης, που περιέχουν συνθετική μελανίνη, ικανή να απορροφήσει όλη τη γκάμα των βλαβερών ακτινών (μέχρι 600 nm) και κάνουν τη διαφορά.

Τα γυαλιά αυτά είναι αποτέλεσμα πολυετών ερευνών και μπορείτε να τα βρείτε στα περισσότερα οπτικά καταστήματα, ενώ κανένα άλλο είδος φακού δεν προστατεύει καλύτερα από τον φακό μελανίνης. Αντίστοιχοι φακοί είναι οι blue blockers, που απορροφούν τις ακτινοβολίες στο μπλε-ιώδες φως, περισσότερο από το φάσμα των υπεριωδών ακτινών και κατά συνέπεια προστατεύουν καλύτερα, σε σχέση με τους απλούς φακούς που έχουν τα περισσότερα γυαλιά ηλίου.

Τέλος, οι πολωτικοί φακοί ηλίου (polarized) είναι μια άλλη κατηγορία γυαλιών ηλίου που βασίζονται στην αρχή της πόλωσης του φωτός και έχουν πολύ καλή απορροφητικότητα για τις υπεριώδεις ακτίνες. Επιπλέον, εξουδετερώνουν την εκτυφλωτική αντανάκλαση του ήλιου και προσφέρουν μία πολύ ξεκούραστη όραση.

Οι ακτίνες έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στα μάτια μας από το πάνω μέρος των γυαλιών. Για αυτό το λόγο το καπέλο, ειδικά εκείνο με μεγάλο γείσο θεωρείται ένα ακόμα απαραίτητο μέσο προστασίας, ειδικά το καλοκαίρι. Μαζί με ένα αντηλιακό κατάλληλο για την περιοχή των ματιών και τα βλέφαρα, κάνουν τη διαφορά.