Ανησυχίες για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ

Αιτία οι κατηγορίες για δεσμούς με την τρομοκρατία.

 

Eνα μεγάλο «πονοκέφαλο» προκάλεσε στον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου η τελευταία εξέλιξη με την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων έξι αραβικών κρατών με το εμιράτο του Κατάρ. Συγκεκριμένα, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Ανατολική Λιβύη και Μπαχρέιν καθώς και οι Μαλδίβες δεν έχουν πλέον επικοινωνία με το Κατάρ. Αιτία οι κατηγορίες για δεσμούς με την τρομοκρατία.

Σχετικό Περιεχόμενο
Ινφαντίνο: «Η καλύτερη ομάδα κέρδισε»
Σχετικα
5 άρθρα
1 πρόσωπο

Το γεγονός αυτό έχει φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ, ακύρωση πτήσεων από τις «Flydubai», «Emirates», «Etihad» με το ποδόσφαιρο να μη μένει ανεπηρέαστο διότι οι κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την ανέγερση σταδίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο το χειμώνα του 2022 βρίσκονται εγκλωβισμένες.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την Ανώτατη Επιτροπή για θέματα που αφορούν την διοργάνωση του 2022. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι άλλο να σχολιάσουμε», η λακωνική ανακοίνωση της FIFA σε ερώτημα που έθεσε το Reuters, με τον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου  (DFB), Ράινχαρντ Γκρίντελ να επισημαίνει:

«Θα συζητήσουμε τη νέα, περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην περιοχή και ειδικά στο Κατάρ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε τέτοια ζητήματα θα είμαστε προφανώς σε πολύ στενή επαφή με την UEFA.

Υπάρχουν ακόμα πέντε χρόνια μέχρι να αρχίσει το Μουντιάλ. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πολιτική επίλυση, αντί στις απειλές και στο μποϊκοτάζ. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η ποδοσφαιρική κοινότητα παγκοσμίως πρέπει να συμφωνήσει ότι τα μεγάλα τουρνουά δεν πρέπει να διεξάγονται σε χώρες που υποστηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία».

Σε κάθε περίπτωση τα πάντα είναι ρευστά, τόσο όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής των αραβικών ομάδων στο Μουντιάλ όσο και σε οικονομικής πλευράς, μιας και η FIFA έχει ως χορηγό την «Qatar Airways».