Ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος Ελλάδας 2-1 την ΑΕΚ στον Βόλο

paokaraaaΓια 5η φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Κυπελλούχος

 

Για 5η φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, καθώς στον τελικό που διεξήχθη στο Πανθεσσαλικό στάδιο και σημαδεύθηκε από σοβαρά επεισόδια πριν την έναρξη, νίκησε 2-1 την ΑΕΚ.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προηγήθηκε στο 24′ με τον Μπίσεβαρ, η Ένωση ισοφάρισε στο 26′ με τον Χριστοδουλόπουλο και ο Ενρίκε στο 81′ από εμφανή θέση οφ σάιντ έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ. Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ νικά την ΑΕΚ σε έναν τελικό.

 

ο ΠΑΟΚ έδειξε να πατάει καλύτερα στο χορτάρι του Πανθεσσαλικού Σταδίου και στο 24’ η υπεροχή του καρποφόρησε. Ο Τζάλμπα Κάμπος έκανε υπέροχη προσπάθεια από τα δεξιά, «χόρεψε» τον Τσιγκρίνσκι μέσα στην περιοχή και έδωσε έτοιμο γκολ στον Μπίσεσβαρ ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε από το σημείο του πέναλτι να ανοίξει το σκορ.

Σύντομα ωστόσο τα πράγματα θα επανέρχονταν στην απόλυτη ισορροπία. Στο 26’ ο Λάζαρος έκανε ένα μακρινό σουτ, η μπάλα κόντραρε πάνω σε έναν αμυντικό και έδειχνε να πηγαίνει βασανιστικά στην αγκαλιά του Γλύκου. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ ωστόσο υπολόγισε λάθος, έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του, και αυτή αναπαύθηκε στα δίχτυα του.

Από τα γκολ κι έπειτα οι δύο ομάδες έδειξαν πιο διστακτικές, και αν εξαιρέσουμε ένα μακρινό σουτ του Χριστοδουλόπουλου που κατέληξε άουτ και άλλα δύο από πλευράς ΠΑΟΚ, του Μπίσεσβαρ (άουτ) και Μάτος (μπλόκαρε ο Γλύκος) δεν είχαμε άλλες αξιόλογες φάσεις μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο μέρος δεν άλλαξαν πολλά, καθώς και οι δύο ομάδες δεν ήθελαν να ρισκάρουν στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως κανείς εκ των δύο μονομάχων δεν έμπαινε με αξιώσεις  στις αντίπαλες περιοχές, και οι πιο απειλητικές στιγμές ήταν κάποια μακρινά σουτ των Μπίσεσβαρ και Γιόχανσον που κατέληξαν άουτ.

Στο 71’ ωστόσο άλλαξαν όλα. Ήταν τότε που ο Ίβιτς πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Πέδρο Ενρίκε ο οποίος πήρε τη θέση του κουρασμένου Τζάλμα Κάμπος και ο ΠΑΟΚ ξεχύθηκε στην επίθεση. Στο 80’ ο επιθετικός του ΠΑΟΚ κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή και όλος ο ΠΑΟΚ πέρασε μπροστά.

Η σέντρα απομακρύνθηκε από τους αμυντικούς της ΑΕΚ, ωστόσο ο Τσίμιροτ πρόλαβε να τη γεμίσει ξανά προς την περιοχή εκεί όπου ήταν μόνος ξεχασμένος ο Πέδρο Ενρίκε.

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ  έπιασε μια πολύ δυνατή κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Ανέστη και τους οπαδούς του Δικεφάλου του Βορρά στα «ουράνια».

Το γκολ ήταν μαχαιριά για την Ένωση που δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα για να αντιδράσει, και κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το φετινό Κύπελλο Ελλάδος. Ήταν ο πρώτος τίτλος της ομάδας από το μακρινό 2003, τότε που σήκωνε το Κύπελλο στην Τούμπα απέναντι στον Άρη.

Κορυφαίος παίκτης του αγώνα αναδείχτηκε ο σκόρερ του πρώτου γκολ, Μπίσεσβαρ.

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Λέο Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Σάκχοφ, Τσίμιροτ (86’ Μαλεζάς), Τζάλμα Κάμπος (72’ Πέδρο Ενρίκε), Μπίσεσβαρ (88’ Κίτσιου), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Ντίντακ, Σιμόες (82’ Ούγκο Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος, Μάνταλος, Πατίτο Ροντρίγκες (68’ Γαλανόπουλος), Αραούχο.

 

 

Αναλυτικά:

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΠΑΙΑ

Ολυμπιακός 27
Παναθηναϊκός 18
ΑΕΚ 15
ΠΑΟΚ 5
Πανιώνιος 2
Λάρισα 2
Άρης 1
Ηρακλής 1
Εθνικός 1
ΟΦΗ 1
Καστοριά 1