Καστρίτης: “Φτιάξαμε ομάδα με εξαιρετική χημεία”

3984464-770x480

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έδωσε συνέντευξη στο basketa.gr και στον Γιάννη Λαμπίρη

Από την αβεβαιότητα στην αρχή της χρονιάς και τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει πως η ομάδα δεν θα μπορέσει τελικά να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, τα Τρίκαλα όχι μόνο συμμετείχαν, αλλά ήδη οι παίκτες τους είναι έτοιμοι να βάλουν μάσκες και βατραχοπέδιλα και να πάνε παραλία, έχοντας φτάσει στις απαιτούμενες εννέα νίκες !

Η ομάδα της Θεσσαλίας μάλιστα έγινε η πρώτη από αυτές που βράζουν στο ίδιο καζάνι που εξασφάλισε και μαθηματικά τη σωτηρία της , τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε.
Οσο για τον τεχνικό τους, τον Γιάννη Καστρίτη, όχι μόνο πρόλαβε την παρέλαση όπως λέμε, αλλά έσωσε και την ομάδα του ανήμερα της παρέλασης (της 25ης Μαρτίου) !.

Το 2015, σε ηλικία 33 ετών, έγινε ο νεώτερος προπονητής που ανέβασε ομάδα στην Α1 (Αρκαδικός) και τα παιχνίδια της τύχης και της ισοβαθμίας (από μια άστοχη βολή του Βασίλη Καββαδά) το έφερε έτσι ώστε να χρειάζεται ήττα των αδιάφορων Τρικάλων από τον Απόλλωνα Πάτρας, για να παραμείνουν στην ισοβαθμία με τον Κόροιβο.
Τα Τρίκαλα δεν του έκαναν τη χάρη, ο Αρκαδικός δεν μπόρεσε να νικήσει την ΑΕΚ στην Αθήνα και επέστρεψε στην Α2, αλλά ο Γιάννης Καστρίτης είχε έρθει για να μείνει και η μοίρα τον έφερε στα Τρίκαλα, που έκαναν διάνα.

“Βασικά αν και δεν συνέφερε την ομάδα μου,που νίκησαν πέρυσι τα Τρίκαλα αν και αδιάφορα τον Απόλλωνα, είμαστε πάντα υπέρ κάθε τι που προάγει το ευ αγωνίζεσθαι. Ετσι πρέπει να είναι ο αθλητισμός και το ίδιο κάναμε και εμείς εφέτος ακόμα και τώρα με τον Κόροιβο που “καιγόταν” περισσότερο.Αυτή είναι η ομορφιά του μπάσκετ όπως έγινε και στον αγώνα της Λευκάδας με τον Απόλλωνα Πάτρας” λέει στο Basketa.gr ο αρχιτέκτονας του εφετινού θριάμβου των Τρικάλων, που όμως αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να μιλάει για τον εαυτό του. Μιλάνε όμως τα έργα του για αυτόν.

«Το βασικό είναι ότι παρά τα κάποια προβλήματα στην αρχή της χρονιάς εμείς ξεκινήσαμε με θετική ενέργεια και αυτό ήταν το μυστικό.
Αυτό που είπα τότε στους παίκτες μου, είναι ότι θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και έτσι έγινε» θυμάται ο τεχνικός της ομάδας των Τρικάλων που με εξαίρεση μια νίκη επί του Απόλλωνα Πάτρας στη 2η αγωνιστική βάδιζε από ήττα σε ήττα.

Μέχρι την 7η αγωνιστική όπου ήρθε η μεγάλη νίκη επι του ΠΑΟΚ.

«Εκεί ήταν κομβικό το σημείο, γιατί είχαμε κρατηθεί ζωντανοί στο πιο δύσκολο κομμάτι του προγράμματός μας και ήταν θέμα χρόνου να γυρίσουμε υπέρ μας τα πράγματα. Το μυστικό ήταν ότι με πολύ καλή συνεργασία με τη διοίκηση, είχαμε Ελληνες και ξένους παίκτες που έβαζαν πάνω από όλα την ομάδα και φτιάξαμε μια ομάδα με εξαιρετική χημεία.
Αυτή μας κράτησε στα δύσκολα» τονίζει ο τεχνικός των Τρικάλων που όταν η ομάδα του πήγε στη Λευκάδα για το ματς με τη Δόξα προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, δεν τον ένοιαζε που είχαν μόλις δύο νίκες !

«Είχαμε κρατηθεί στα δύσκολα και πίστευα στα παιδιά ότι θα το γυρίσουμε στο δεύτερο γύρο».
Πράγματι η ομάδα του πέρασε από τη Λευκάδα, έκλεισε τον πρώτο γύρο με μεγάλη νίκη επί του Κολοσσού και ακολούθησε ένας ακόμα θρίαμβος επί του Αρη και ένα μεγάλο διπλό στην Πάτρα επί του Απόλλωνα !

Με τέσσερις συνεχόμενες νίκες είχε γίνει η αρχή και μετά την παρένθεση με την εντός έδρας ήττα από το Λαύριο ήρθαν άλλες δύο νίκες κολλητές (με Κύμη και Ρέθυμνο) και το γλυκό έδεσε…

«Πλέον είχαμε πάρει μεγάλη αυτοπεποίθηση, που δεν τη χάσαμε ποτέ, απλά πατούσαμε πλέον πιο σταθερά. Περιμέναμε ότι θα μας βοηθήσει το πρόγραμμα και το εκμεταλλευτήκαμε» λέει ο Γιάννης Καστρίτης, που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό:
«Το γεγονός ότι τα Τρίκαλα έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την τεχνογνωσία για να στέκονται επάξια στα γήπεδα της Basket League. Δεν είναι τυχαίο ότι παραμένει για 5η σεζόν στην Α1 η ομάδα που βρίσκεται σε ένα διαφορετικό επίπεδο πλέον σε αυτό τον τομέα.
Πάνω σε αυτή τη μαγιά πιστεύω θα πρέπει να χτιστεί η νέα χρονιά, ανεξαρτήτως προσώπων και να επενδύσει η ομάδα πάνω σε αυτό».

Παρακολουθώντας και κοουτσάροντας την Α1, αλλά και παλαιότερα την Α2, ο Γιάννης Καστρίτης είναι κάθετος για το τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να έχει πλέον ομάδα, διοικητικά.
«Απλά πράγματα, μιλάμε για έναν ΑΘΛΟ. Ειλικρινά τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ουσιαστικά οι πρόεδροι που έχουν ομάδες, δεν είναι απλά ρομαντικοί καθώς δεν ελπίζουν σε χρήματα.

Εχουν το μικρόβιο, την τρέλα, το πάθος να ασχοληθούν με το άθλημα και την ομάδα της περιοχής τους, πόσο μάλλον της πόλης τους.
Αυτό το ένιωσα έντονα από τη πρώτη στιγμή στα Τρίκαλα, ενώ και ο κόσμος είναι πολύ κοντά στην ομάδα, αφού βλέπει ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ σωστή δουλειά.
Το εισέπραξα από το πρώτο παιχνίδι και ξέρετε ο κόσμος μας εξέφραζε την αγωνία του για τη συνέχεια, αλλά μας έλεγε: Παιδιά εμείς εδω είμαστε, ότι χρειαστείτε.

Μόλις ήρθαν και κάποιες νίκες, εντάθηκαν τα χαμόγελα και όταν έρχονταν πλέον στο γήπεδο δεν έβλεπες καθόλου αγωνία στα πρόσωπά τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος μας» καταλήγει ο νεαρός τεχνικός που ακόμα δεν έχει μιλήσει με τη διοίκηση για το μέλλον, αφού άλλωστε η σεζόν (για τις ομάδες που δεν μπαίνουν στα πλέι οφ) έχει άλλα τρία παιχνίδια.