«Ανάσα» στην Ευρώπη από την νίκη Ρούτε

Aνετη επικράτηση του  Ρούτε απέναντι στον ευρωφοβικό Βίλντερς

Μια μεγάλη ανάσα, πριν ξεκινήσει η επόμενη κούρσα των εκλογών, πήρε γενικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και συγκεκριμένα κράτη-μέλη, μετά τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών. Η άνετη επικράτηση του Μαρκ Ρούτε απέναντι στον ευρωφοβικό Χέιρτ Βίλντερς επιβεβαίωσε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δίνοντας χρόνο και χώρο, στους ψηφοφόρους της Γαλλίας και της Γερμανίας (και ενδεχομένως της Ιταλίας).Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό Kοινοβούλιο, καταγράφοντας πάντως απώλεια 8 εδρών.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Xέερτ Βίλντερς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 20 έδρες και ποσοστό 13,1%, έναντι 15 εδρών που κατείχε έως σήμερα.

Οι λεπτομέρειες των ολλανδικών εκλογών και τα ποσοστά των κομμάτων δεν θα ενδιέφεραν σχεδόν κανέναν άλλον Ευρωπαίο, εκτός από τους πολίτες των Κάτω Χωρών, αν δεν είχε προηγηθεί μια ιδιαίτερη προεκλογική περίοδος που συνδύαζε την αντιευρωπαϊκή ρητορική και τον απομονωτισμό, αλλά  την ίδια στιγμή και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στις «επιθέσεις» του Τούρκου προέδρου σε ένα ιδρυτικό κράτος της Ένωσης.

Ήττα του Χέιρτ Βίλντερς

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι αντιδράσεις από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένων υποψηφίων από το Παρίσι και τη Ρώμη. Ήττα των αντιευρωπαϊστών – «καλά νέα». Πρόκειται όντως για ένα ιδανικό διάλειμμα, όπως τουλάχιστον το ερμηνεύουν συγκεκριμένες πρωτεύουσες, σε μια πορεία προς την απαξίωση της Ε.Ε. που ξεκίνησε από το Brexit και έφτασε στο όριο στις εκλογές στην Αυστρία. Ιδανικό μεν, διάλειμμα δε.  Ακολουθούν εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές και μεγάλες χώρες της Ε.Ε.