Από το Ανήλιο στο Δοκίμι

thumbnail_Dokimi36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΣΠΟΡΤ σε μία ακόμη εξόρμηση.

Το Δοκίμι είναι ένας επιμήκης ορεινός όγκος με κατεύθυνση περίπου Β-Ν που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Πίνδο. Πρόκειται για ένα σχετικά ομαλό συγκρότημα όχι ιδιαίτερα υψηλών κορυφών αφού η ομώνυμη ψηλότερη φτάνει μόλις τα 1972 μέτρα. Μαζί με τη Μοράβα (υψ. 1845 μ.) και το Χιόλι (υψ. 1855 μ.) αποτελούν μια τριάδα συχνότατων ορειβατικών διαδρομών μας, με ποικίλες αφετηρίες σε κάθε εποχή του χρόνου αφού δεν παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες.

Το συγκρότημα οριοθετείται βόρεια από τον αυχένα του Ζυγού στα 1660 μέτρα και το Μετσοβίτικο ρέμα. Νότια, το Σκληνασιώτικο ρέμα και ο αυχένας Κιάτρα Μπράστα αποτελούν τα σύνορα με την Τριγγία, ενώ στα δυτικά είναι ο Ασπροπόταμος που το χωρίζει από την οροσειρά του Λάκμου,

Χωματοβούνι είναι το Δοκίμι με τον εύθρυπτο φλύσχη σαν βασικό υπόβαθρο και τοπικές εμφανίσεις οφιόλιφων με χαρακτηριστικά πρασινωπά χρώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό πυκνών δασών –οξιάς κυρίως που φτάνουν συχνά μέχρι τα ψηλότερα σημεία και αφθονία νερών που γεννούν ρέματα και στηρίζουν την κτηνοτροφία στα υποαλπικά λιβάδια.

Η τελευταία μας ανάβαση είχε σαν στόχο την ψηλότερη κορυφή με εκκίνηση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου στο υψόμετρο των 1680 μέτρων. Μπορεί βέβαια η υψομετρική διαφορά να μη φαίνεται μεγάλη αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί η απόσταση των 13 χιλιομέτρων στο χιόνι, όσο και τα συχνά ανεβοκατεβάσματα στις πλαγιές του βουνού. Ήταν μια χειμερινή ανάβαση που δεν απαίτησε χρήση κραμπόν και πιολέ αφού οι κλίσεις δεν ήταν μεγάλες ούτε το χιόνι παγωμένο, αλλά χρειάστηκε υπομονή για μια πορεία συνολικής διάρκειας πέντε ωρών.

Ακολουθούμε κυρίως τον χιονοσκέπαστο χωματόδρομο που κινείται κάτω από τις κορυφές κατά μήκος όλου του βουνού, ενώνοντας την περιοχή του Ασπροποτάμου με αυτή του Μετσόβου. Κομμάτι της διαδρομής αυτής περιλαμβάνεται στο «Μονοπάτι της Αρκούδας», τον μήκους 20 χιλιομέτρων αγώνα ορεινού τρεξίματος.

Τώρα βέβαια που ο δρόμος σκεπάζεται με χιόνι κόβουμε την πορεία του ανεβοκατεβαίνοντας τις ράχες. Δεξιά μας το ανυπέρβλητο μεγαλείο των χιονοσκέπαστων αιχμηρών απολήξεων του Λάκμου. Τι διαφορά με το ήρεμο τοπίο του Δοκιμίου! Οι ήπιες γραμμές του και οι στρογγυλεμένοι όγκοι των κορυφών του αναδεικνύονται μοναδικά κάτω από το χιόνι που κρύβει τις περιττές λεπτομέρειες προβάλλοντας την απλότητα των σχημάτων. Ο μινιμαλισμός του χειμώνα σε όλη του την ομορφιά.

Στην κορυφή, ο παγωμένος αέρας δεν μας απέτρεψε από την προγραμματισμένη κοπή της ορειβατικής πίτας που υπομονετικά κουβάλησε μέχρι εδώ ο πρόεδρος του συλλόγου. Υπήρξαν βέβαια και δώρα, προσφορά του συλλόγου μας και του καταστήματος SkiBill.gr (Ορειβατικά είδη, είδη σκι & Snowboard) το οποίο και ευχαριστούμε. Η έκπληξη όμως προήλθε από τον Γιάννη που γιορτάζοντας τα 29 του χρόνια έφερε μαζί του μια τούρτα γενεθλίων την οποία τιμήσαμε δεόντως.

Ήταν σίγουρα η πιο γλυκιά ανάβαση που κάναμε μέχρι τώρα στο Δοκίμι!

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 12/3 έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Κάλτσα (υψ. 2062 μ.) με εκκίνηση από τη Δέση. Ώρες ανάβασης 4. Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδι Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.