Ενισχύστε το αναπνευστικό σας με γλυκάνισο

Ο γλυκάνισος είναι ένα μονοετές αυτοφυές φυτό, το οποίον στην πατρίδα μας συναντάμε συνήθως στα νησιά. Ωστόσο, εκτός από το φυτό, ιδιαίτερα γνωστό είναι και το αιθέριο έλαιο του. Προμηθευτείτε το από ένα online φαρμακείο.

Είναι πολύ αρωματικό φυτό και το μέρος που χρησιμοποιείται είναι κυρίως οι σπόροι του. Οι κύριες χρήσεις του είναι στη ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική, την αρτοποιία και την ποτοποιία. Το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου (star anise essential oil) λαμβάνεται με απόσταξη από τους σπόρους του. Αποβάλλεται από τον οργανισμό τμηματικά και από την αναπνοή και για αυτό το λόγο συμβάλλει στον καθαρισμό των φλεμάτων από τις αναπνευστικούς οδούς και στην αντιμετώπιση της δύσπνοιας και των κρυολογημάτων.

Χρησιμοποιείται ως αντιβακτηριδιακό, αντικαταθλιπτικό, αντισπασμωδικό, για την ασθματική βρογχίτιδα, τη δυσπεψία, τους κοιλιακούς πόνους, την κολίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς πόνους. Ακόμα σε περιπτώσεις ταχυκαρδίας, ως τονωτικό του ανοσοποιητικού και χαλαρωτικό.

Έχει αντισπασμωδική δράση για τα νεύρα και τους μύες και καταπραΰνει σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό, τον στομαχόπονο, την αεροφαγία και τους νευρικούς εμετούς. Βοηθάει τις λεχώνες να κατεβάσουν γάλα και καταπραΰνει τον βήχα και τις κρίσεις άσθματος.

Λίγες σταγόνες στον αρωματιστή ανεβάζουν τη διάθεση και ανοίγουν την όρεξη. Χρησιμοποιείται για να αρωματίζονται τα σαπούνια πολυτελείας και οι οδοντόκρεμες.

Έχει άρωμα παρόμοιο με αυτό της μαύρης γλυκόριζας, δηλαδή γλυκό, πικάντικο και ελαφρώς ξυλώδες. Συνδυάζεται άριστα με τριαντάφυλλο, λεβάντα, πορτοκάλι, πεύκο και οποιοδήποτε έλαιο μπαχαρικών.