Νερό και αντηλιακά

Νερό και αντηλιακά

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή για τους περισσότερους ανθρώπους, αφού συνδέεται με τις διακοπές και την ευκαιρία για χαλάρωση, ξεκούραση αλλά και διασκέδαση. Επιπλέον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νερό της θάλασσας, τα παιχνίδια και την ηλιοθεραπεία στην παραλία. Όλα τα παραπάνω, μπορεί να τα απολαύσουμε, χρησιμοποιώντας αντηλιακά, που προστατεύουν το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα επικρατεί η αντίληψη, σύμφωνα με την οποία, όταν κάποιος κολυμπάει ή έστω βρίσκεται μέσα στο νερό της θάλασσας, είναι προστατευμένος και δεν κινδυνεύει από τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό οφείλεται και στο αίσθημα δροσιάς που έχουμε όλοι μας μέσα στο νερό, κάτι που μας εμποδίζει να καταλάβουμε τις επιδράσεις της UV ακτινοβολίας στο δέρμα μας.

Βέβαια, μόλις περάσουν μερικές ώρες, το δέρμα θα αρχίζει να καίει και να κοκκινίζει, δίνοντας μας να αντιληφθούμε πως έχουμε υποστεί ηλιακό έγκαυμα, αφού κάναμε το λάθος και θεωρήσαμε πως το νερό θα μας προστάτευε. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να εφαρμόζουμε πάνω μας αντηλιακό, τόσο πριν μπούμε στο νερό, όσο και αφού βγούμε και κάτσουμε στον ήλιο.

Μία ακόμα λανθασμένη αντίληψη είναι αυτή που λέει πως υπάρχουν αδιάβροχα αντηλιακά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, υπάρχουν αντηλιακά ανθεκτικά στο νερό, που καθυστερούν να φύγουν από πάνω μας είτε με το κολύμπι είτε με την εφίδρωση. Τα ανθεκτικά στο νερό αντηλιακά κρατάνε μία με δύο ώρες παραπάνω (3-4 ώρες), αλλά ο χρόνος μειώνεται αν παραμείνουμε πολύ στο νερό ή ιδρώσουμε υπερβολικά.