Διπλό πρόκρισης ο ΠΑΟΚ- Ισοπαλία για ΑΕΚ

Αν και με 10 παίκτες, ο ΠΑΟΚ κλείδωσε την πρόκριση στην Ξάνθη

 
Άριστα στην άμυνα, μηδέν σε δημιουργία και επίθεση [pics-vid]

 

Στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ (22/2) θα κριθεί το εισιτήριο που οδηγεί στους «4» του κυπέλλου και από τον προημιτελικό ανάμεσα στον Πλατανιά και την ΑΕΚ. Σήμερα (Πέμπτη) οι δύο ομάδες αποχώρησαν από το γήπεδο των Περιβολίων, χωρίς σκορ. Σε μια αναμέτρηση όπου, αμφότερες, πήραν άριστα στην αμυντική τους λειτουργία και έμειναν μεταξεταστέες στη δημιουργία και την εκτέλεση.

Οι δύο προπονητές παρέταξαν τις ομάδες τους με τον ίδιο σχηματισμό 3-5-2. Με τον Χιμένεθ ν’ αλλάζει ρόλο στον Γιόχανσον. Τον τοποθέτησε σε θέση κεντρικού αμυντικού (αντί του τραυματία Λαμπρόπουλου).

Αμυντικά, το σύστημα, απέδωσε τα αναμενόμενα και για τις δύο. Επιθετικά όχι. Από το πρώτο ως το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, δημιουργήθηκαν ελάχιστες φάσεις. Οι οποίες πραγματικά μπορούσαν να καταλήξουν σε γκολ.

Στο 6′ ο Μάνταλος βρέθηκε μέσα στην περιοχή – μετά από «κλέψιμο» και γύρισμα του Μπακασέτα – αλλά καθυστέρησε. Έδωσε στον Σιμόες, αλλά το σουτ του Πορτογάλου κόντραρε σε αμυντικό και η μπάλα έφτασε στον Γκάλο. Ο οποίος από το ύψος της μεγάλης περιοχής έκανε το δυνατό σουτ και έστειλε την μπάλα λίγο έξω απ’ το δεξί δοκάρι του Κοκκαλά.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Σίγκνεβιτς (με κεφαλιά) βρήκε τον Μανούσο, μέσα στην περιοχή. Αλλά το σουτ που αυτός έκανε κόντραρε στον Γιόχανσον. Μια… ανάσα πριν το τελικό σφύριγμα του πρώτου ημιχρόνου (45’+2′) ο Μάνταλος εκτέλεσε απ’ ευθείας φάουλ (από την αριστερή γωνία της μεγάλης περιοχής) και ο Κοκκαλάς έδιωξε με τις γροθιές. Οι «κιτρινόμαυροι», στο 45′, διαμαρτυρήθηκαν έντονα πως ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων απέκρουσε την μπάλα εκτός της γραμμής που οριοθετεί την μεγάλη περιοχή. Το ριπλέι έδειξε πως ήταν οριακά εντός.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στην επανάληψη. Η διαφορά είναι πως οι λιγοστές ευκαιρίες ήταν – κατά το ποδοσφαιρικό κλισέ – πιο κλασικές. Στο 49′ από πάσα του Ντίντακ ο Μάνταλος – από θέση μέσα αριστερά – έκανε το σουτ και ο Κοκκαλάς έδιωξε με τα πόδια. Η μπάλα πήγε στον αμαρκάριστο – πιο μπροστά από την άσπρη βούλα – Αραούχο (δεν ήταν οφ σάιντ) που αιφνιδιάστηκε, κοντρόλαρε λάθος και έχασε την μπάλα.

Στο 54′ ο Μανούσος γύρισε στον Γιορέντε, ο οποίος – περίπου από το ύψος του πέναλτι – έκανε το σουτ στην κίνηση και ο Ανέστης πραγματοποίησε μια φοβερή απόκρουση, στέλνοντας την μπάλα πάνω από το δοκάρι.

Στο 71′ ο Αραούχο – από μακρινή μπαλιά του Γκάλο – διεκδίκησε με τον Πριντέτα, τζαρτζάροντας ο ένας τον άλλον. Τελικά ο «κιτρινόμαυρος» (από θέση μέσα δεξιά), λίγο πριν πέσει, έκανε το σουτ και έδιωξε με τα πόδια ο Κοκκαλάς. Δύο λεπτά μετά ο Σίγκνεβιτς έδωσε – με κεφαλιά/πάσα – στον Γιακουμάκη. Αυτός έκανε το σουτ στην κίνηση, αλλά ο Ανέστης έδιωξε με το σώμα.

Αυτές ήταν οι πραγματικά αξιόλογες φάσεις του αγώνα. Όπου οι δύο ομάδες είχαν 5 και 6, αντίστοιχα, τελικές προσπάθειες. Με τους δύο τερματοφύλακες να κάνουν 5 και 4, αντίστοιχα, αποκρούσεις. Αυτό που κυριάρχησε στο παιχνίδι ήταν τα λάθη, οι δυνατές μονομαχίες, τα πολλά φάουλ (43), τα νεύρα και οι διαμαρτυρίες. Εντός και εκτός παιδιάς.

Στον κακό ως ανύπαρκτο ρυθμό συνέβαλαν και τα συνεχή σφυρίγματα του διαιτητή, Γιώργιου Μπλάνα.

ΣΚΟΡΕΡΣ: –

ΔΟΚΑΡΙ: –

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 33′ Σίγκνεβιτς, 63′ Αποστολόπουλος, 76′ Κάργας

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: –

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπλάνας (Μεσσηνίας)

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Κοκκαλάς, Πριντέτα, Κάργας, Μπανανά, Αποστολόπουλος (89′ Στανισάβλιεβιτς), Βάντερσον, Μαραγκός, Γιορέντε (80′ Μενδρινός), Μουνάφο, Μανούσος (66′ Γιακουμάκης), Σίγκνεβιτς

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Μάνταλος (85′ Γαλανόπουλος), Αϊντάρεβιτς, Μπακασέτας (64′ Πέκχαρτ), Αραούχο (90′ Μεληκιώτης)

Στο ματς πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης σκόραρε με το που μπήκε στο ματς. Με την Ξάνθη στα Πηγάδια χρειάστηκε λίγο παραπάνω χρόνο, για την ακρίβεια… τέσσερα λεπτά. Ο Πρίγιοβις μπήκε σαν αλλαγή (στην θέση του Κουλούρη) στο 59′ και στο 63′ «καθάρισε» για μία ακόμα φορά (έκανε το 2-1) για τον ΠΑΟΚ. Σκόραρε με ένα δυνατό σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή και αφού πρώτα έκανε εξαιρετικό κοντρόλ, εκμεταλευόμενος λάθος των γηπεδούχων.

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στις τελικές του ενέργειες, σ’ ένα απόλυτα ισορροπημένο παιχνίδι. Προηγήθηκε στο σκορ με κοντινή προβολή του Μυστακίδη μετά από εξαιρετική ενέργεια και ασίστ του πολύ καλού και χθες Μπίσεσβαρ, ενώ είχε άλλη μία καλή ευκαιρία (νωρίτερα) με τον Ενρίκε να «σημαδεύει» από κοντά την εξωτερική μεριά των διχτύων.

Ο Μυστακίδης με κοντινή προβολή ανοίγει το σκορ

Η Ξάνθη μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος και στην πρώτη της μεγάλη ευκαιρία στο ματς σκόραρε. Ο Λάζιτς έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στην περιοχή (μετά από ωραία ανάπτυξη της ομάδας) και με δυνατό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ισοφαρίζοντας προσωρινά.

Στο τέλος πίεσε αφού βρέθηκε με αριθμητικό πλεονέκτημα (δίκαιη δεύτερη κίτρινη του Ενρίκε που αποβλήθηκε στο πρώτου ματς ως βασικός στον ΠΑΟΚ), αλλά την μεγάλη ευκαιρία την έχασε ο «δικέφαλος» με τον Πρίγιοβιτς που δεν εκμεταλλεύτηκε το λάθος κοντρόλ του Βασιλακάκη και σε τετ-α-τετ νικήθηκε από τον Ζίφκοβιτς.

Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν το ματς με έξι τελικές η κάθε μία, 50% κατοχή της μπάλας 17 φάουλ ο ένας 18 ο άλλος. Απόλυτη ισορροπία. Ο ΠΑΟΚ όμως είναι αυτός που πανηγύρισε τη νίκη και έκανε το μεγάλο βήμα για τα ημιτελικά του θεσμού, ενόψει του επαναληπτικού, γιατί αυτή την φορά έκανε τις φάσεις του-γκολ.

Δυν

ΣΚΟΡΕΡΣ: 20′ Μυστακίδης, 84′ Καρασαλίδης, 89′ Φλίσκας-52′ Λάζιτς, 63′ Πρίγιοβιτς

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ:16′ Λάζιτς-43′ Ενρίκε, 55′ Λέοβατς

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 70′ Ενρίκε (2η κίτρρινη)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Καραντώνης (Ημαθία)

ΞΑΝΘΗ (Λουτσέσκου): Ζίφκοβιτς, Καρασαλίδης, Μπαξεβανίδης (83′ Σολτάνι), Φλίσκας, Πινέιρο, Σιλά, Καμαρά (72′ Τριάδης), Λάζιτς (86′ Μεχία), Γιουνές, Λουσέρο, Βασιλακάκης.

ΠΑΟΚ (Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα, Μαλεζάς, Κάνιας (31′ λ.τρ. Κάτσε), Ενρίκε, Μπίσεσβαρ (73′ Κίτσιου), Μυστακίδης, Κουλούρης (59′ Πρίγιοβιτς), Σάκχοφ.