Ο Πύργος του Άιφελ ανακαινίζεται με 317.000.000 ευρώ

Η ανακαίνιση θα διαρκέσει συνολικά  15 χρόνια

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανακαίνισης του Πύργου του Άιφελ, το οποίο θα διαρκέσει 15 χρόνια και θα κοστίσει συνολικά 317.000.000 ευρώ, ή αλλιώς 20εκ. ευρώ ετησίως.

Η ανακαίνιση θα προσθέσει νέους χώρους υποδοχής που θα επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών, προκειμένου να μειωθούν οι ουρές που σχηματίζονται σε κάθε επίπεδό του πύργου που έχει ύψος 325 μέτρα. Ο Πύργος έχει τρία επίπεδα και το χαμηλότερο δεύτερο επίπεδό του θα ανακαινιστεί ριζικά όπως και οι ανελκυστήρες του. Προβλέπεται ακόμα να αυξηθούν και τα μέτρα ασφαλείας λόγω του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων στα αξιοθέατα του Παρισιού.

Το γυάλινο πάτωμα του πρώτου ορόφου
Το γυάλινο πάτωμα του πρώτου ορόφου

Ήδη, το πρώτο επίπεδο του Πύργου έχει αποκτήσει από το 2014 γυάλινο πάτωμα, προσφέροντας μια μοναδική θέα προς τα κάτω από τα 57 μέτρα ύψους. Η ίδια η δήμαρχος είχε γράψει στο Twitter: “Ακούω ότι το Παρίσι έχει χάσει την λάμψη και την ελκυστικότητα του και αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι Παριζιάνοι μπορούν να αναδείξουν την πόλη τους, χωρίς να καταστρέψουν την ιστορία τους”.

Φωτογραφίες της κατασκευής του Πύργου
Φωτογραφίες της κατασκευής του Πύργου

Ο Πύργος του Άιφελ που άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889, βάφεται κάθε επτά χρόνια ενώ τον φωτίζουν 20.000

Ο Άιφελ επιβλέπει το έργο
Ο Άιφελ επιβλέπει το έργο

λαμπτήρες κάθε βράδυ, για πέντε λεπτά κάθε ώρας. Σήμερα προσελκύει περίπου 7 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, το 90% των οποίων είναι τουρίστες. Η πόλη έχει σαν στόχο την ανακαίνιση του πύργου αναμένοντας δυο βασικά γεγονότα, τα οποία θα προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στο παρισινό ορόσημο. Το πρώτο είναι η φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών αγώνων το 2024. Το Παρίσι είναι υποψήφια πόλη μαζί με τη Βουδαπέστη και το Λος Άντζελες. Η διοργανώτρια πόλη θα αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Το Παρίσι είναι υποψήφιο και για την World Expo 2025, για την οποία έχουν θέσει υποψηφιότητα το Μάντσεστερ και η Οσάκα.

 

Ένα άσχημο έργο γίνεται σύμβολο μιας πόλης

Όταν ο συγγραφέας Γκυ ντε Μωπασάν είχε ρωτηθεί γιατί τρώει το γεύμα του κάθε μέρα στον Πύργο του Άιφελ η απάντηση που έδινε ήταν ότι μόνο από εκεί μπορούσε να τρώει χωρίς να βλέπει τον Πύργο. Κανένας, στα τέλη του 19ου αιώνα δεν περίμενε ότι το έργο του Άιφελ, μια σιδερένια κατασκευή που έσκιζε τον ουρανό και καθόλου «δεν ταίριαζε» με την υπόλοιπη πόλη, θα γινόταν το σύμβολό της.  Μόνο ο δημιουργός του πίστευε τόσο σε αυτόν.

Η κατασκευή του Πύργου του Άιφελ
Η κατασκευή του Πύργου του Άιφελ

Ο μηχανικός Gustave Eiffel, αρχικά τον είχε παρομοιάσει με τις πυραμίδες και  είχε προβλέψει ότι θα γίνει το αγαπημένο αξιοθέατο, τόσο των Παριζιάνων, όσο και των επισκεπτών της πόλης. Ο Πύργος του Άιφελ όταν ολοκληρώθηκε έγινε η ψηλότερη δομή που κατασκευάστηκε από άνθρωπο, ξεπερνώντας το μνημείο της Ουάσιγκτον και κράτησε αυτόν τον τίτλο για τέσσερις δεκαετίες. Εκτιμάται ότι 30.000 άνθρωποι ανέβηκαν τα σκαλοπάτια του, τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, πριν την εγκατάσταση των ανελκυστήρων.

Η κατασκευή του άρχισε το 1887, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για την εποχή του και ήταν η είσοδος για τη διεθνή έκθεση Universell, αλλά και για την επέτειο των 100 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση. Για την κατασκευή του δούλεψαν 300 εργάτες που ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια. Η πρώτη αντίδραση του κοινού ήταν να πλημμυρίσει τις εφημερίδες με οργισμένες επιστολές. Ο πύργος θα στεκόταν για είκοσι χρόνια στην πόλη. Στη συνέχεια, το 1909  θα διαλυόταν, -άλλωστε ένα μέρος των κανόνων του διαγωνισμού ήταν η εύκολη αποσυναρμολόγηση του έργου-,  αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

 

Μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον Πύργο του Άιφελ

Το σημερινό χρώμα του πύργου είναι καφέ, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Το 1889 βάφτηκε κίτρινος και από το1954 έως το 1961 ήταν καφε-κόκκινος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές του 1930, ο Πύργος του Άιφελ λειτούργησε ως διαφημιστική πινακίδα, για λογαριασμό της Σιτροέν, η οποία είχε καλύψει τις τρεις πλευρές του. Καμία άλλη μάρκα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τον Πύργο ως σημείο προβολής.

Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Μάρνη το 1914. Συγκεκριμένα από την κορυφή του πύργου στέλνονταν ειδικά σήματα, που κατεύθυναν τα γαλλικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή. Το 1889, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημιουργήσει ένα τυπογραφείο στο δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ. Εξαιτίας την κατασκευής του από σίδερο, τον χειμώνα συρρικνώνεται και είναι πέντε με δέκα εκατοστά πιο κοντός.

Φωτίζεται με 20.000 λαμπτήρες
Φωτίζεται με 20.000 λαμπτήρες
Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην κορυφή του

Όταν ο Πύργος του Άιφελ εγκαινιάστηκε το 1889, ο Gustave Eiffel δεν αποκάλυψε σε κανέναν ότι είχε δημιουργήσει ένα μικρό προσωπικό διαμέρισμα στην κορυφή του Πύργου. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο τρίτο επίπεδο του Πύργου, με τοίχους καλυμμένους με ταπετσαρία και ακριβά για την εποχή τους έπιπλα και ένα πιάνο.

Τα κέρινα ομοιώματα των Άιφελ και Έντισον
Τα κέρινα ομοιώματα των Άιφελ και Έντισον

Ο Άιφελ το κράτησε για να υποδέχεται εκεί υψηλούς καλεσμένους όπως τον εφευρέτη Τόμας Έντισον. Οι πόρτες του διαμερίσματος άνοιξαν τα τελευταία χρόνια στο κοινό, το οποίο μπορεί να θαυμάσει το μυστικό διαμέρισμα του Πύργου του Άιφελ και τα δυο κέρινα ομοιώματα του Άιφελ και του Έντισον να συζητούν αιωνίως καθισμένοι στις βαθιές τους πολυθρόνες.