Online pharmacy και φυσικά φαρμακεία

Το online φαρμακείο σήμερα καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στην αγορά του φαρμάκου. Το online φαρμακείο και τα φυσικά φαρμακεία βρίσκονται πλέον σε έντονο συναγωνισμό και στη χώρας, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία.

 

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 750 ηλεκτρονικά φαρμακεία τα οποία διαθέτουν προϊόντα ομορφιάς και υγείας και καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στον τομέα της φαρμακευτικής. Σε ετήσια βάση τα ηλεκτρονικά φαρμακεία παρουσιάζουν τζίρο 75 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά μεγάλη δε πλειοψηφία τα ηλεκτρονικά φαρμακεία ανήκουν στην ιδιοκτησία απλών φαρμακοποιών και όχι εταιρειών που κινούνται στο χώρο. Η όλο και μεγαλύτερη ενασχόληση των Ελλήνων με το διαδίκτυο την τελευταία δεκαετία ευνόησε την άνοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων σε όλους τους τομείς του εμπορίου.

 

Η διαρκής άνοδος των ηλεκτρονικών φαρμακείων, με τα μεγάλα ποσοστά πώλησης παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, πλήττει μεγάλο μέρος των φυσικών φαρμακείων και την ακόλουθη κερδοφορία τους. Πολλά φυσικά φαρμακεία τα οποία δεν πωλούν πέρα από τα κλασσικά φάρμακα, καλλυντικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής παρουσιάζουν μειωμένα κέρδη και κινδυνεύουν με κλείσιμο. Αντίθετα τα φυσικά φαρμακεία που διαθέτουν προς πώληση μία ευρεία γκάμα καλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων ανταγωνίζονται ευθέως τα ηλεκτρονικά φαρμακεία και παρουσιάζουν μεγάλες κερδοφορίες.

 

Η μείωση του ποσοστού κέρδους από την πώληση των φαρμακευτικών προϊόντων, εξαιτίας της αλλαγής της ελληνικής νομοθεσίας εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ανάγκασε πολλά φυσικά φαρμακεία να στρέψουν την προσοχή τους στην προώθηση και πώληση παραφαρμακευτικών προϊόντων.

 

Κύριο όμως πρόβλημα για τα φυσικά φαρμακεία έναντι των ηλεκτρονικών φαρμακείων, παραμένει η προσφορά από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία τιμών μειωμένων κατά 50% πολλές φορές για τα ίδια σκευάσματα που προσφέρουν και τα φυσικά φαρμακεία. Κατά αυτό τον τρόπο, οι υποψήφιοι αγοραστές των σκευασμάτων προτιμούν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, ενώ αν επισκεφθούν κάποιο φυσικό φαρμακείο ζητούν από τον φαρμακοποιό ανάλογες τιμές προϊόντων με τα προϊόντα του διαδικτύου.

 

Άμεση συνέπεια του παραπάνω φαινόμενου είναι πολλά φυσικά φαρμακεία να αναγκάζονται να ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων τους σε τιμές διαδικτύου ή να μην έχουν την αντίστοιχη πελατεία. Πλεονέκτημα όμως κάθε φυσικού φαρμακείου παραμένει η προσωπική φροντίδα και εξυπηρέτηση κάθε πελάτη από τον φαρμακοποιό, ο οποίος συμβουλεύει συνήθως τους πελάτες του για την ορθή επιλογή του σκευάσματος που θα αγοράσουν ανάλογα και με την προσωπική υγεία τους.