Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη με 39 νεκρούς

Τους 39 έφθασαν οι νεκροί από την επίθεση στο  κέντρο Ρέινα

Νέο σοκ προκαλεί η νέα τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, όπου ένα άτομο ντυμένο Άγιος Βασίλης εισέβαλε σε πολυσύχναστο κλαμπ που βρίσκονταν περίπου 700 άτομα και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον 39 και τραυματίζοντας άλλους 69.

Ο δράστης του μακελειού που θυμίζει το Μπατακλάν στη Γαλλία, παραμένει για την ώρα ασύλληπτος και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνητό για τον εντοπισμό του.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στη διάρκεια των εορτασμών για το Νέο Έτος στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους, από τους οποίους έχουν ανανωριστεί 21 και οι 15 ή 16 απ’ αυτούς είναι ξένοι, ενώ ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η επίθεση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 69 ανθρώπων, τέσσερις από τους οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Πώς έγινε η επίθεση

Στην «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον της πασίγνωστης ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης σύχναζαν πολλές διασημότητες αλλά και ξένοι τουρίστες, της Reina, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

«Τουλάχιστον 35 συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός», δήλωσε τα ξημερώματα ο Βασίπ Σαχίν λίγο μετά την επίθεση. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, πολλοί θαμώνες του νυχτερινού κέντρου έπεσαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του δράστη της επίθεσης, που φορούσε στολή Άγιου Βασίλη.

Ο ένοπλος μπήκε πυροβολώντας στο νυκτερινό κέντρο Reina γύρω στη 1:15 π.μ. (00:15 ώρα Ελλάδας), λίγο περισσότερο από μία ώρα αφότου είχε μπει το Νέο Έτος, σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη πριν ανοίξει πυρ στα τυφλά μέσα στην ντισκοτέκ.

Μερικοί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολλούς δράστες, όμως οι αξιωματούχοι δεν το επιβεβαίωσαν.

Η στιγμή που ξεκινά το μακελειό έξω από το κλάμπ:

Στις εικόνες φαίνεται η είσοδος του νυχτερινού κέντρου, όπου βρίσκονται τόσο εργαζόμενοι, όσο και άνθρωποι που περιμένουν να μπουν.

Το βίντεο δείχνει έναν άντρα να πυροβολεί έξω από το κλαμπ. Κάποιος πέφτει στο έδαφος και ο δράστης απομακρύνεται.

H πλευρά του κλαμπ προς τον Βόσπορο.
H πλευρά του κλαμπ προς τον Βόσπορο.

 

Η επίθεση εναντίον της ντισκοτέκ, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτακιόι, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ακολουθεί μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων στην πόλη το 2016.

Το νυχτερινό κέντρο απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον χώρο όπου λάμβαναν χώρα οι επίσημοι εορτασμοί για την έλευση της νέας χρονιάς, πλάι στον Βόσπορο.

Πολλοί από τους τραυματίες διακομίστηκαν στα επείγοντα καθώς δεκάδες ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας κατέφθασαν επί τόπου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως άκουσαν τον δράστη να κραυγάζει κάτι στα αραβικά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan, κατά το οποίο μέσα στο νυχτερινό κέντρο τη στιγμή που διαπράχθηκε η επίθεση βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι.