Η αθλητική ανασκόπηση του 2016 -ΦΩΤΟ

Τα σημαντικότερα γεγονότα στο αθλητικό στερέωμα

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η κυριαρχία του Ολυπιακού στα εγχώριες διοργανώσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ και η επιτροπεία που τέθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο από την FIFA, σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει στο εγχώριο αθλητικό στερέωμα. Πρόσωπα όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Αννα Κορακάκη, η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Σπύρος Γιαννιώτης και οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, με τα έξι συνολικά μετάλλια(τρία χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα) που κατέκτησαν στο Ρίο σήκωσαν και πάλι την Ελλάδα ψηλά και απέδειξαν ότι ο ελληνικός αθλητισμός όχι μόνο αντέχει, αλλά πρωταγωνιστεί και παγκοσμίως εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΑΠΕΚΟΕΝΣΕ

Εκτός Ελλάδας, το 2016 κλείνει με μια τραγωδία, με το αεροπορικό δυστύχημα στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας, στο οποίο συνετρίβη το αεροσκάφος της εταιρείας LaMia με 81 επιβάτες. Ανάμεσά τους οι ποδοσφαιριστές και η αποστολή της βραζιλιάνικης ομάδας Τσαπεκοένσε, η οποία ταξίδευε στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα με την Ατλέτικο Νασιονάλ και η οποία ξεκληρίστηκε. Πέραν της τραγωδίας, όμως, το 2016 σημάδεψαν πρόσωπα όπως ο Ουσέιν Μπολτ που κατέκτησε και πάλι τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυπιακούς Αγώνες (τρίτη συνεχή διοργάνωση που το επιτυγχάνει) και ο Κριστιάνο Ρονάλντο που κατέκτησε σχεδόν τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο με τη Ρεάλ Μαδρίτης και το Euro 2016 με την Πορτογαλία, μια ιστορική κατάκτηση, αφού ήταν η πρώτη για τους Πορτογάλους που είχε ως καθοδηγητή το «δικό μας» Φερνάντο Σάντος. Το 2016 και από θανάτους διάσημων του αθλητισμού, αφού έφυγαν από τη ζωή δύο τεράστιες προσωπικότητες, ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Μοχάμεντ Αλι.

 

Η «Alphafreepress» σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο για το 2016, έτος πλούσιο σε γεγονότα και συγκινήσεις:

 

Τα μετάλλια του Ρίο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Την καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πέτυχε η Ελλάδα στους Αγώνες του Ρίο (5-21 Αυγούστου) με έξι συνολικά μετάλλια(τρία χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα). Η Αννα Κορακάκη κατέκτησε στη σκοποβολή το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων και το χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων. Πρόκειται για ιστορική επιτυχία, αφού το χρυσό της Κορακάκη ήταν το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, ενώ είναι η πρώτη φορά, που Έλληνας αθλητής κατακτά δύο ολυμπιακά μετάλλια στην ίδια διοργάνωση, μετά τους Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, οπότε και ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας είχε κατακτήσει ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, στο μήκος άνευ φοράς και στο ύψος άνευ φοράς αντίστοιχα. Η Αννα Κορακάκη στις 8 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ στα προκριματικά αεροβόλου πιστολιού 10 μ. του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μπολόνια, στο οποίο κατέκτησε ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο.

 

Χρυσό μετάλλιο στο Ρίο κατέκτησε στη γυμναστική και ο «άρχοντας των κρίκων» Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος έκανε το καλύτερο πρόγραμμα της καριέρας του, αγγίζοντας το τέλειο. Ο Πετρούνιας αναδείχθηκε το 2016 ακόμη πρωταθλητής κόσμου στο παγκόσμιο του Κατάρ και Ευρώπης στο ευρωπαϊκό της Βέρνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

 

Το τρίτο χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων κατέκτησε η Κατερίνα Στεφανίδη στο στίβο, στο άλμα επί κοντώ, η οποία επίσης έγραε ιστορία, αφού η χώρα μας κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα και το πρώτο χρυσό στο στίβο μετά το 2004!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Συγκλόνισε την Ελλάδα ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος έκλεισε την καριέρα του με το μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή του, το ολυμπιακό μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας. Ο Γιαννιώτης τερμάτισε ταυτόχρονα με τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν και με τον ίδιο ακρβώς χρόνο, αλλά μετά από εξέταση του φώτο φίνις, οι κριτές έδωσαν τελικά πρώτο τον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν και δεύτερο, με τον ίδιο χρόνο τον Έλληνα πρωταθλητή, που δεν κατέθεσε ένσταση παρ’ ότι θα μπορούσε και αποδέχηκε τη νίκη του Ολλανδού και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Τις επιτυχίες των Ολυμπιακών του Ρίο συμπλήρωσαν οι Πααγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα 47.

Σχετική εικόνα

Στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (7-18 Σεπτεβρίου), οι αθλητές και οι αθλήτριες της Ελλάδας κατέκτησαν συνολικά 13 μετάλλια (πέντε χρυσά, τέσσερα αργυρά και τέσσερα χάλκινα). Αναλυτικά τα ελληνικά μετάλλια των Παρολυμπιακών:

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

ΧΡΥΣΑ: Θανάσης Κωνσταντινίδης – Σφαιροβολία κατηγορίας F32, Μανώλης Στεφανουδάκης – Ακοντισμός, Παύλος Μάμαλος – Άρση βαρών,Σεζόν Φερνάντες -Σφαιροβολία κατηγορίας F53 και Μιχάλης Μιχαλεντζάκης – Κολύμβηση – 100 μέτρα πεταλούδα της κατηγορίας S9.

 

ΑΣΗΜΕΝΙΑ: Παναγιώτης Τριανταφύλλου – Σπάθη κατηγορίας Β, Θανάσης Κωνσταντινίδης – Κορίνα F32, Γρηγόρης Πολυχρονίδης – Μπότσια – ατομικό BC3 και Δημήτρης Σενικίδης – Σφαιροβολία κατηγορίας F20.

 

ΧΑΛΚΙΝΑ: Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός και Άννα Ντέντα – Μπότσια BC3, Δήμητρα Κοροκίδα – Σφαίροβολία κατηγορίας F53, Δημήτρης Ζησίδης – Σφαιροβολία κατηγορίας F32 και Δημήτρης Μπακοχρήστος – Άρση βαρών -54 κιλών σε πάγκο.

 

Ποδόσφαιρο και μπάσκετ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Σχετική εικόνα

Στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 43ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, αλλά στο κύπελλο, το τρόπαιο κατέκτησε η ΑΕΚ που τον κέρδισε στον τελικό της 17ης Μαϊου με 2-1. Στο μπάσκετ οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν επίσης το πρωτάθλημα, νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ με σκορ 82-81. Το ματς κρίθηκε έπειτα από δύο παρατάσεις, με ένα τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη. Το κύπελλο πήγε στον Παναθηναϊκό που στον τελικό επικράτησε του Φάρου Κερατσινίου με 101-54.

Αποτέλεσμα εικόνας για ολυμπιακοσ μπασκετ πρωταθλημα

Εκτός Ελλάδας, η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το Champions League νικώντας στα πέναλτι την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Μιλάνο, η κανονική διάρκεια του αγώνα είχε λήξει ισόπαλη 1-1. Το του Europa League το κατέκτησε η Σεβίλλη για 3η συνεχή χρονιά νικώντας στον τελικό τη Λίβερπουλ με 3-1. Στα αξιοσημείωτα και η κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας από τη Λέστερ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Αποτέλεσμα εικόνας για ρεαλ τσαμπ[ιονσ

Στο μπάσκετ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό, ο οποίος κρίθηκε στην παράταση, την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς 101-96.

Αποτέλεσμα εικόνας για τσσκα ευρωλιγκα

Ο Ρονάλντο και ο Φερνάντο

Αποτέλεσμα εικόνας για πορτογαλια γιουρο

Αποτέλεσμα εικόνας για πορτογαλια γιουρο

Στον τελικό του Euro 2016 στις 10 Ιουλίου η Πορτογαλία κέρδισε τη διοργανώτρια Γαλλία 1-0 στην παράταση και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Προπονητής της Πορτογαλίας ο Φερνάντο Σάντος που μετά από κάθε παιχνίδι ευχαριστούσε την Ελλάδα και τους Ελληνες και μάλιστα στα ελληνικά. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Κριστιάνο Ρονάλντο που πέραν του Euro, το 2016 κατέκτησε με τη Ρεάλ Μαδρίτης το Champions League, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων νικώντας στον τελικό την Κασίμα Αντλερς με σκορ 4-2 στην παράταση και στις 12 Δεκεμβρίου αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, κατακτώντας για 4η φορά στην καριέρα του την Χρυσή Μπάλα, την οποία για το προηγούμενο έτος (2015) είχε κατακτήσει ο Λιονέλ Μέσι τον Ιανουάριο.

Αποτέλεσμα εικόνας για πλατινι

Στα αξιοσημείωτα του 2016 δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στα σκάνδαλα του ποδοσφαίρου που χτύπησαν την πόρτα των FIFA και UEFA (ξεκίνησαν το 2015) και τα οποία είχαν αναγκάσει σε παραίτηση από την προεδρεία της UEFA και αποχώρησης από το ποδόσφαιρο τον Μισέλ Πλατινί, τον οποίο όλοι θεωρούσαν διάδοχο του Σεπ Μπλάτερ στη FIFA που επίσης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω των ίδιων σκανδάλων. Ετσι, στην προεδρεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου εκλέχθηκε ο Τζιάνι Ιφαντίνο και της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν στις εκλογές που έγιναν στην Αθήνα τον Σεπτέβριο και στις οποίες ο Ελληνας Θεόδωρος Θεοδωρίδης ορίστηκε μόνιμος γενικός γραμματέας της UEFA.

Αποτέλεσμα εικόνας για κουτσοκουμνησ

Στα ελληνικά δρώμενα, το ελληνικό ποδόσφαιρο τέθηκε υπό εποπτεία από τη FIFA μετά από παλινωδίες και δαμάχες. Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου και ο επιτετραμένος της στην Ελλάδα, ο Κύπριος Κωστάκης Κουτσουκούμνης, διόρισαν στην ΕΠΟ διοίκηση που ονομάζεται Επιτροπή Εξομάλυνσης και η οποία έχει ως έργο να εξομαλύνει την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να το εναρμονίσει νομικά με τα ισχύοντα σ τη FIFA και να οδηγήσει την ομοσπονδία σε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης μετά την έκπτωση λόγω δικαστικών περιπετειών του προέδρου Γιώργου Γκιρτζίκη και μελών του συμβουλίου της προηγούμενης διοίκησης.

 

Ο Μπολτ και ο Φελπς

Αποτέλεσμα εικόνας για bolt-phelps

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έλαμψε και πάλι το άστρο του ο Ουσέιν Μπολτ που κατέκτησε και πάλι τρία χρυσά μετάλλια στο στίβο σε Ολυπιακούς Αγώνες. Ο Τζαμαϊκανός κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα, 200 μέτρα και στη σκυταλοδρομία 4Χ100 στο Ρίο, κάτι που είχε πετύχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λοδίνου το 2012 και του Πεκίνου το 2008. Στο Ρίο έλαμψε για τελευταία φορά το άστρο του μεγάλου αθλητή της κολύμβησης Μάικλ Φελπς που κατέκτησε χρυσά μετάλλια στα 4×200 μ. ελεύθερο ανδρών,200 μ. πεταλούδα ανδρών,4×100 μ. μικτό ανδρών,4×100 μ. ελεύθερο ανδρών,200 μ. μικτό ατομικό ανδρών και αργυρό στα 100 μ. πεταλούδα ανδρών και που μετά από αυτή τη διοργάνωση εγκατέλειψε την ενεργό δράση.

 

Οι απώλειες

Αποτέλεσμα εικόνας για sapekoense

Η χρονιά έκλεισε με μια τραγωδία για τον παγκόσμιο αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Στςι Νομεβρίου στα βουνά της Κολομβίας, λίγο πριν την πόλη Μεντεγίν, έπεσεκαι συνετρίβη το αεροσκάφος της εταιρείας LaMia με 81 επιβάτες. Ανάμεσά τους οι ποδοσφαιριστές και η αποστολή της βραζιλιάνικης ομάδας Τσαπεκοένσε, η οποία ταξίδευε στην Κολομβία για τον πρώτο τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα με την Ατλέτικο Νασιονάλ. Συνολικά 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τουςστο δυςστύχημα αυτό, στο οποίο επιζώντες ήταν μόλις τρεις ποδοσφαιριστές της ομάδας ένας δημοσιογράφος και δύο μέλη του πληρώματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για kroif-

Σχετική εικόνα

Νωρίτερα, στις 24 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής, ο «ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ στα 68 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο. Στις 3 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή στα 74 του χρόνια και ο θρύλος του παγκόσμιο μποξ και τρεις φορές πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών, Μοχάμεντ Άλι.