Κοντονής: «Κονδύλι 3 εκ. στα στάδια”

pegasus_LARGE_t_1301_107121335_type12905Σημαντικές ανακοινώσεις για τον αθλητισμό, έκανε ο υφυπουργός

κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον 34ο διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας. Γνωστοποίησε ότι εξασφαλίστηκε κονδύλι για έργα στα στάδια αλλά και ενίσχυση τους σε έμψυχο δυναμικό. Επίσης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τη σύσταση στη ΓΓΑ γραφείου ΕΣΠΑ, με στόχο την επόμενη πενταετία ν’ απορροφηθούν (από τον αθλητισμό) κονδύλια ύψους 16 εκ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «[…] Την έκτακτη ενίσχυση, ύψους 3.000.000 € για το 2016 που πετύχαμε θα τη διοχετεύσουμε αποκλειστικά και κύρια στα στάδια της χώρας. Τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, καταφέραμε να βάλλουμε ένα φραγμό στην κατρακύλα των προηγούμενων έξι χρόνων, η οποία μας άφησε στάδια ακατάλληλα κι όπως έχω πει πολλές φορές και επικίνδυνα για άθληση.

Σήμερα λοιπόν μπορούμε να σας πούμε ότι 3.000.000 € θα πάνε στη συντήρηση και στην αποκατάσταση των σταδίων, αποκατάσταση η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνο των πρωταθλητών μας αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Και πλάι σ’ αυτή την οικονομική ενίσχυση, θα έχουμε και την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Διότι η κυβέρνηση φρόντισε τους εργαζομένους του ΟΔΙΕ, που πέταγε στο δρόμο η προηγούμενη κυβέρνηση, να τους απορροφήσει. Και να τους κατευθύνει σε στάδια και σε άλλες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού και αθλητισμού, όπου υπάρχει ανάγκη.

Επίσης, καταφέραμε και συστήσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το γραφείο ΕΣΠΑ για τον αθλητισμό, κάτι το οποίο κανείς δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει. Στόχος μας είναι να απορροφώνται αποτελεσματικά τα κονδύλια, τα οποία υπάρχουν και υπήρχαν, αλλά δυστυχώς έμεναν στο ράφι. Την επόμενη 5ετία είναι στο χέρι μας να απορροφηθούν 16 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ, αποκλειστικά για τον αθλητισμό.

Για πρώτη φορά η εκταμίευση του εγκριθέντος προϋπολογισμού κάθε ομοσπονδίας έγινε στην ώρα της. Έτσι πέτυχαν όλες οι Ομοσπονδίες ένα προγραμματισμό, βάσει των πραγματικών δεδομένων και των πραγματικών ποσών.

Εντός ενός περίπου μηνός – μετά τη διαβούλευση με τις ομοσπονδίες, και εδώ θέλω ιδιαιτέρα να ευχαριστήσω την ΕΟΕ και τον ΣΕΓΑΣ για τις εποικοδομητικές τους προτάσεις – θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό. Μέσα σε αυτό θα περιγράφονται και τα αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης των επιχορηγήσεων, ώστε να φύγουμε εντελώς από ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας, που συντηρήθηκε επί χρόνια, και ορισμένες φορές έπαιρνε και διαστάσεις ρουσφετολογίας.

Τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά δίκαια και θα ανταποκρίνονται στον αριθμό των αθλουμένων, στον αριθμό των εργαζομένων και στον αριθμό των διακρίσεων. Αυτά για εμάς είναι ισονομία, είναι διαφάνεια και εκδημοκρατισμός και θα ολοκληρωθούν μέχρι κεραίας στην τετραετία αυτή που διανύουμε και που ο ελληνικός λαός έδωσε στην Κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».