Μήνυση στη FIFA για τη μεταχείριση των εργατών

Ένας άνδρας καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σκληρής εκμετάλλευσης

 

Ένας άνδρας από το Μπαγκλαντές, ο οποίος καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σκληρής εκμετάλλευσης, ενώ εργαζόταν στο Κατάρ και τις εγκαταστάσεις για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, μηνύει τη FIFA, επειδή η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εργάτες αντιμετωπίζονται δίκαια.

Το μικρό κράτος του Περσικού Κόλπου έχει δεχθεί δριμεία κριτική για τη μεταχείρισή του προς τους αλλοδαπούς εργάτες από τη Διεθνή Αμνηστεία και άλλες οργανώσεις. Όμως, η υπόθεση που ανακοινώθηκε σήμερα σηματοδοτεί την πρώτη φορά, κατά την οποία η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή του πλανήτη μπαίνει στο «στόχαστρο».

Η μήνυση, η οποία θα κατατεθεί στη Ζυρίχη με την υποστήριξη του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ολλανδίας, καλεί τη FIFA να αναγκάσει το Κατάρ να υιοθετήσει «μίνιμουμ εργατικά στάνταρ» για τους μετανάστες εργάτες που μετέχουν στην προετοιμασία για το τουρνουά, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον το δικαίωμα παραίτησης ή αναχώρησης από τη χώρα.

Ο άνθρωπος που αποφάσισε να κινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ο 21 ετών Ναντίμ Σαριφούλ Αλάμ, ο οποίος ζητά περίπου 11.500 δολάρια ως αποζημίωση για μια συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκε να πληρώσει 4.000 δολάρια σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων.

Κατά την άφιξή του στο Κατάρ, του αφαιρέθηκε το διαβατήριο και αναγκάστηκε να εργάζεται για 18 μήνες κάτω από σκληρές συνθήκες, σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής που θα κατατεθεί στο Εμπορικό Δικαστήριο της Ζυρίχης.

Ξεφόρτωνε πλοία που μετέφεραν κατασκευαστικά υλικά και πλήρωνε για τα γεύματά του στο μεγάλο εργατικό «στρατόπεδο», στο οποίο ήταν περιορισμένος. Καταγγέλει ότι στη συνέχεια απολύθηκε και απελάθηκε, έχοντας κερδίσει υπερβολικά λίγα χρήματα ακόμη και για να ξεπληρώσει την αρχική αμοιβή πρόσληψης.

Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ δεν σχολίασε άμεσα το θέμα. Στο παρελθόν, ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας έχει διαψεύσει ότι εκμεταλλεύεται τους εργάτες και τονίζει ότι εφαρμόζει εργατικές μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά της FIFA, εκπρόσωπος Τύπου επιβεβαίωσε την παραλαβή νομικής επιστολής, στην οποία περιγράφεται η υπόθεση.

Η εκπρόσωπος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας δήλωσε ότι «η θέση της FIFA σε αυτό το θέμα είναι γνωστή», επισημαίνοντας τα υπό συζήτηση σχέδια για τη σύσταση ομάδας που θα παρακολουθεί τις συνθηκες εργασίας στο Κατάρ. Είναι πιθανό να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, προτού υπάρξει απόφαση στην υπόθεση.