Βρίσκεστε εδώ: Sportrikala.gr » ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ » H Ελλάδα 14η στην UEFA- επιβραβεύονται οι κορυφαίες λίγκες

H Ελλάδα 14η στην UEFA- επιβραβεύονται οι κορυφαίες λίγκες


Ενισχύονται οι… ισχυροί στο Champions Leagu

 

Οι νίκες ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού αλλά και η ισοπαλία του Παναθηναϊκού, έφεραν την Ελλάδα στη 14η θέση (24.100 βαθμοί) της κατάταξης της UEFA, πάνω από την Ολλανδία. Ενα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που γίνεται, να την υποχωρήσουμε κάτω από την 15η θέση, καθώς σε αυτή την περίπτωση χάνεται το δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Σημαντικό είναι επίσης ότι η χώρα μας, έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον ακόμα 18 ματς στην Ευρώπη από την παρουσία τριών ομάδων στους ομίλους του Europa League.

Η Κροατία (25.250 βαθμοί), που βρίσκεται μία θέση πάνω από εμάς, συνεχίζει μόνο με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στους ομίλους του Champions League, ενώ η Ολλανδία (24.063) που είναι πίσω μας εξακολουθεί με πέντε ομάδες, η 16η Ρουμανία (21.950) με δύο και η 17η Αυστρία (21.850) με τρεις.

e

Τις μισές θέσεις των ομίλων του Champions League θα καταλαμβάνουν από την περίοδο 2018-19 οι εκπρόσωποι των τεσσάρων ισχυρότερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσε η UEFA, από τη μεθεπόμενη περίοδο οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες τέσσερις θέσεις της ειδικής βαθμολογίας (με τα σημερινά δεδομένα οι Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία) θα έχουν από τέσσερις εγγυημένες θέσεις στη φάση των ομίλων, χωρίς οι ομάδες τους να υποχρεώνονται στη διαδικασία των προκριματικών.

Απευθείας στους ομίλους του Champions League θα μπαίνει και ο νικητής του προηγούμενου Europa League, ακόμη κι αν δεν έχει κερδίσει το «εισιτήριο» μέσω του εθνικού πρωταθλήματος, καθώς το ανώτατο όριο εκπροσώπησης για κάθε χώρα ορίζεται στις πέντε ομάδες. Το νέο σύστημα θα έχει τριετή διάρκεια, μέχρι το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα ως τώρα ισχύοντα (που θα εφαρμοστούν και τη σεζόν 2017-18), οι πρώτες τρεις χώρες έχουν τρεις ομάδες απευθείας στους ομίλους και από μία στα πλέι-οφ, ενώ η τέταρτη, η πέμπτη και η έκτη χώρα έχουν από δύο ομάδες απευθείας στους ομίλους και ακόμη μία στα προκριματικά.

Οι αλλαγές για την τριετία 2018-2021 δεν περιορίζονται εκεί. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της ειδικής βαθμολογίας των συλλόγων που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (club coefficient). Θα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όχι η συνολική βαθμολογία της χώρας (εκτός αν μία ομάδα έχει βαθμολογία μικρότερη του 20% εκείνης της χώρας, από την οποία προέρχεται), αλλά και οι τίτλοι της κάθε ομάδας σε όλη την ιστορία του Champions League και του Europa League.

Αλλαγές επέρχονται και στο μοίρασμα της οικονομικής «πίτας», σε αμφότερες τις διοργανώσεις, για την οποία θα χρησιμοποιούνται τέσσερις παράμετροι: πάγια αμοιβή, αποτελέσματα στη διοργάνωση, ειδική βαθμολογία ομάδας και το market pool (το μέγεθος της αγοράς κάθε χώρας), το οποίο όμως θα έχει μειωμένη βαρύτητα σε σχέση με τα ισχύοντα.

Ο τρόπος συμπλήρωσης των υπόλοιπων θέσεων στους ομίλους του Champions League, καθώς και οι λεπτομέρειες αναφορικά με την πρόκριση στο Europa League θα γνωστοποιηθούν ως το τέλος του 2016. Σε κάθε περίπτωση, η UEFA ξεκαθαρίζει ότι στα προκριματικά του Champions League θα διατηρηθούν τα δύο ξεχωριστά ταμπλό (οι πρωταθλητές των χωρών που δεν μπαίνουν απευθείας στους ομίλους θα παίζουν μεταξύ τους και οι μη πρωταθλητές μεταξύ τους). Ο αριθμός των ομάδων στους ομίλους παραμένει αναλλοίωτος (32 για το Champions League και 48 για το Europa League), όπως και το σύστημα διεξαγωγής από τη φάση των ομίλων κι έπειτα.

Ακόμη μία σημαντική εξέλιξη είναι η απόφαση δημιουργίας μίας θυγατρικής εταιρείας, με την επωνυμία «UEFA Club Competitions SA», η οποία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων. Η εταιρεία αυτή θα στελεχώνεται κατά το ήμισυ από ανθρώπους της UEFA και κατά το ήμισυ από την ECA, δηλαδή την ένωση των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, η οποία πλέον ισχυροποιεί σημαντικά τη θέση της στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Συντάκτης

Άρθρα : 16766
web: www.sportrikala.gr - E-mail: sportrikala@sportrikala.gr

© Sportrikala.gr | Κατασκευή ιστοσελίδας Plushost.gr

Scroll to top