Θεομηνία με μεγάλες ζημιές στο νομό Τρικάλων

Απίστευτη θεομηνία έπληξε  στο νομό μας

Καταστροφές και πλημμύρες προκάλεσε η καταιγίδα που έπληξε την περιοχή των Τρικάλων, η οποία συνοδευόταν από θυελλώδεις ανέμους και χαλάζι.

Όπως αναφέρεται από τη δημοτική αρχή, ένας πολύ μεγάλος υπεραιωνόβιος πλάτανος στην κεντρική πλατεία της πόλης, παρ’ ότι μόλις πριν 4 μήνες είχε κλαδευτεί ακριβώς για να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, ξεριζώθηκε!

Παρόμοια προβλήματα εκρίζωσης δέντρων σημειώθηκαν σε περιοχές όπως πέριξ του μύλου Ματσόπουλου, Λεπτοκαρυά, στην οδό Καλαμπάκας και σε άλλα σημεία, στην περιοχή της Μπάρας, για την οποία απαιτούνται πρόσθετα έργα.Συνεργεία του δήμου Τρικκαίων, μετέβησαν στα σημεία να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, όπου τα πεσμένα δέντρα την διέκοπταν, ενώ άλλα συνεργεία, μαζί με συνεργεία της ΔΕΥΑΤ προέβαιναν σε καθαρισμό φρεατίων και μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων συνέδραμαν στο έργο της άντλησης υδάτων.

 

 

Η ΕΜΥ προειδοποιώντας για ισχυρές καταιγίδες που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις αλλά και ισχυρούς ανέμους .

Με το πέρασμα του μετώπου χθες καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κεραυνών στη Βόρεια Ελλάδα . Οι ασταθείς και ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα επάνω από τη χώρα μας και τα υπόλοιπα Βαλκάνια θα παραμείνουν ως και την ερχόμενη Πέμπτη, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ο άστατος καιρός κυρίως στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι τόσο η ΕΜΥ όσο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές ανίχνευσης των κεραυνών στη χώρα μας

Συνεχίζεται ο άστατος καιρός και σήμερα κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, ενώ από χθες βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ προειδοποιώντας για ισχυρές καταιγίδες που πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις αλλά και ισχυρούς ανέμους .

Με το πέρασμα του μετώπου χθες καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κεραυνών στη Βόρεια Ελλάδα . Οι ασταθείς και ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα επάνω από τη χώρα μας και τα υπόλοιπα Βαλκάνια θα παραμείνουν ως και την ερχόμενη Πέμπτη, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ο άστατος καιρός κυρίως στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι τόσο η ΕΜΥ όσο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές ανίχνευσης των κεραυνών στη χώρα μας

Μάθε που έχει κεραυνούς αυτή την ώρα

ΕΜΥ: http://www.emy.gr/hnms/greek/observation/lightnings_maps_index_html#

Πώς «γεννιούνται» οι αστραπές και οι βροντές

Οι ψυχρές αέριες μάζες που υπάρχουν στη μέση τροπόσφαιρα -δηλαδή σε υψόμετρο 5 – 5,5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας- έρχονται σε αντίθεση με τις θερμές και υγρές αέριες μάζες στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Αυτή η αντίθεση –ειδικά σε αέριες μάζες που έρχονται από τα Βόρεια Βαλκάνια – προκαλεί κατακόρυφες ανοδικές κινήσεις στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σύννεφα που φτάνουν σε μεγάλο ύψος. Τα σύννεφα αυτά περιέχουν μεγάλα ποσά βροχής, ενώ δίνουν χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς.

Ο υγρός και θερμός αέρας παρασύρεται σε ανοδικές κινήσεις- λόγω στροβιλισμού ή όταν συναντά φυσικά εμπόδια- και ψύχεται. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και στα μεγάλα ύψη δημιουργούνται οι πρώτοι κόκκοι χαλαζιού. Τότε, αρχίζει η κάθοδος αυτής της στερεάς μάζας, η οποία, συναντώντας τους υδρατμούς, αυξάνεται περαιτέρω σε όγκο.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα και, όταν πια τα ανοδικά ρεύματα δεν μπορούν να συγκρατήσουν την «παγωμένη» μάζα τότε αυτή πέφτει με τη μορφή χαλαζιού. Το νερό στη στερεά μορφή του, λόγω τριβής, αποβάλλει ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού, το οποίο κάποια στιγμή δημιουργεί ηλεκτρικές εκκενώσεις, είτε μεταξύ των νεφών είτε μεταξύ νέφους- εδάφους».

Ανάμεσα στην επιφάνεια του εδάφους και στο κάτω μέρος του νέφους μπορεί να δημιουργηθεί τάση 20 ή ακόμη και 30 εκατομμυρίων Βολτ. Οι κεραυνοί που πέφτουν δεν ακολουθούν τον συντομότερο (οπτικά σε εμάς) δρόμο, αλλά εκείνον που διευκολύνει περισσότερο τα ηλεκτρικά φορτία να κινηθούν. Γι αυτό η λάμψη του κεραυνού που τελικά βλέπουμε στον ουρανό δεν είναι ευθεία αλλά τεθλασμένη. Ο αέρας ο οποίος περιβάλλει τον κεραυνό θερμαίνεται απότομα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της βροντής.

Βάλε την φωτογραφία του δορυφόρου και τις καταιγίδες στο κινητό σου

http://en.sat24.com/en/gr/visual

Πρακτικές συμβουλές

Για να βρεις την απόσταση μιας καταιγίδας μέτρησε τα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν μεταξύ της αστραπής και της βροντής. Αν δεν έχεις χρονόμετρο μέτρα νοερά με τον εξής ρυθμό: και ένα, και δύο, και τρία …μέχρι ν’ ακούσεις τη βροντή.

Στη συνέχεια διαίρεσε τον αριθμό των δευτερολέπτων με το 3 για να βρεις περίπου την απόσταση που εξελίσσεται η καταιγίδα σε χιλιόμετρα. Η βροντή και η λάμψη του κεραυνού ή της αστραπής συμβαίνουν την ίδια χρονική στιγμή. Το φως και ο ήχος, όμως, ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες και έτσι φθάνουν σε μας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές

Τα μπουρίνια και οι κεραυνοί

Το ρεκόρ κεραυνών που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα (2 Ιουλίου 2006) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ήταν περισσότεροι από 70.000 κεραυνοί σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου . Στατιστικά, οι θερινοί κεραυνοί είναι πιο επικίνδυνοι, διότι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους. Η δημιουργία μπουρινιών είναι συχνότερη στη Βόρεια Ελλάδα απ ότι στα κεντρικά και τα νότια.

Μια αντίστοιχη κατάσταση , συνέβη πριν από λίγες ημέρες με καταστροφές στα Σκόπια ,ενώ στη χώρα μας είχαμε πολύ έντονα φαινόμενα τον Αύγουστο του 2002 στην ανατολική Ελλάδα. Ειδικά στην Αθήνα είχαμε καταιγίδες για δύο εβδομάδες, ενώ τον Αύγουστο του 1982 είχαμε ένα πολύ δυνατό μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη το οποίο είχε προκαλέσει και θύματα. Τον Ιούνιο του 2009 ένας κεραυνός σκότωσε στη Ροδόπη μια 70χρονη γυναίκα την ώρα που μεταφύτευε καπνό σε χωράφι.

Ο ίδιος κεραυνός χτύπησε και τραυμάτισε ελαφρά άλλα τέσσερα άτομα. Την ίδια χρονιά, στα τέλη Μαΐου, ένας 35χρονος αγρότης από τη Μεσσήνη σκοτώθηκε ακαριαία από έναν κεραυνό. Τον Ιούλιο του 2004 αναφέρθηκε ένα θύμα από κεραυνό στη Βόρεια Ελλάδα. Ενας θάνατος είχε καταγραφεί και το 2001 στην Αχαΐα.