Φόβοι για νέα έκρηξη του προσφυγικού στα νησιά

Κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης φοβάται η κυβέρνηση

foboi-gia-nea-ekriksi-tou-prosfugikou-sta-nisia.w_l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκ νέου κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την συμφωνία για τους πρόσφυγες φοβάται η ελληνική κυβέρνηση και ετοιμάζεται να πάρει προληπτικά μέτρα.  Το κλίμα επιβαρύνει η απόφαση της Βουλγαρίας να κλείσει με φράχτες τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, υπέρ του κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες τάσσονται όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Πάνω από 10.000 οι εγκλωβισμένοι στα νησιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση αυτήν την στιγμή είναι ελεγχόμενη στην Ελλάδα καθώς οι προσφυγικές ροές είναι μεν αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά δεν κινούνται εκτός ορίων.

Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο ενημέρωσης του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες επί ελληνικού εδάφους  ανέρχονται σε 57.098. , σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία . Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.638 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.756) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.300 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 10.042 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 90 νέες αφίξεις μεταξύ 9 και 10 Αυγούστου.

Στην Αττική φιλοξενούνται 9.881 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.456 και στη νότια 242. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 21.777 πρόσφυγες.

Ανησυχία στην Αλβανία

Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη 26 Αφγανούς πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα από την Κακαβιά, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Δεκαοκτώ από τους πρόσφυγες είναι μικρά παιδιά, και ο προορισμός όλων ήταν το Μαυροβούνιο. Η αλβανική αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά οι πρόσφυγες αναμένεται να παραδοθούν στης ελληνικές αρχές.

Οι αστυνομικές αρχές και των δύο γειτονικών χώρων διερευνούν την πιθανότητα να οργανώνονται από κυκλώματα διακινήσεις μεγάλων ομάδων προσφύγων οι οποίοι κρύβονται στις δασικές περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, προτού συνεχίσουν για το Μαυροβούνιο, με τελικό προορισμό δυτικές χώρες.

Η Αλβανία αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες αυξημένες ροές Σύρων και Αφγανών προσφύγων που φτάνουν στη χώρα από την Ελλάδα. Οι αλβανικές αρχές, με την βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, άνοιξαν ενα γραφείο στο Αργυρόκαστρο για να συντονίσουν τις προσπάθεις να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση: Να κλείσουν τα σύνορα

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Γερμανοί (44 %) τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες, αλλά το 45 % θέλει ανοικτά σύνορα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς Ipsos.

Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τάσσεται επίσης το 44% των Σουηδών, το 40%των Πολωνών, το 45%των Γάλλων και το 48%των Ιταλών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση της κοινής γνώμης για καθολικό κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2015.

Πολύ πιο ακραίες τάσεις εκφράζονται επίσης στην Τουρκία και την Ουγγαρία, όπου το 64% και το 55% αντίστοιχα θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

 

 

Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αν και το κλείσιμο των συνόρων δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού της Γερμανίας, ωστόσο το 71% πιστεύει ότι οι τρομοκράτες έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα. Η έρευνα διεξήχθη μάλιστα πριν από τις επιθέσεις στη Νίκαια, το Βίρτσμπουργκ κσι το Ανσμπαχ.

Ο μεγαλύτερος φόβος ότι ισλαμιστές τρομοκράτες μεταμφιέζονται ως πρόσφυγες υπάρχει μεταξύ των Τούρκων (83%). Στη Ρωσία και την Ουγγαρία επίσης τον ίδιο φόβο εκφράζει το 77% και το 72% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μόλις ένας στους έξι Ισπανούς φοβούνται ότι υπάρχουν τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων (16 %).

Η τρομοκρατική απειλή στη Γερμανία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ.

«Οι περισσότεροι αλλοδαποί που επιθυμούν να εισέλθουν ως πρόσφυγες στη χώρα μου, δεν είναι στην πραγματικότητα πρόσφυγες. Έρχονται για οικονομικούς λόγους ή για να ωφεληθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Γερμανίας», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ στην Die Welt.

Aξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 22 % των Γάλλων ,το 28% των Τούρκων και το 38% των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι οι νεοφερμένοι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν με επιτυχία στην κοινωνία τους.

Αντίθετα,το 44%των Ούγγρων και το 43% των Ισπανών δηλώνουν αισιόδοξοι για την ομαλή ενταξη των προσφύγων στις κοινωνίες τους.