Το «διαζύγιο» Βρετανίας – ΕΕ στο τραπέζι των 28 ηγετών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει θέσει ένα σχετικά χαλαρό χρονοδιάγραμμα

 

Τις προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τα επόμενα βήματα του Brexit καλείται να ξεκαθαρίσει το Ντέιβιν Κάμερον που βρίσκεται για τελευταία φορά (;) στο τραπέζι των 28 ηγετών της Ε.Ε που συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ο οποίος έχει θέσει ένα σχετικά χαλαρό χρονοδιάγραμμα και σε σχέση με την δική του αποχώρηση από την ηγεσία και σε σχέση με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση προσπερνά την απαίτηση των Ευρωπαίων « προχώρα γρήγορα» στο αίτημα για το διαζύγιο.

Η επιθυμία των ηγετών της Ε.Ε να τελειώσει γρήγορα η καταστροφική για την οικονομία αβεβαιότητα πήρε σήμερα και θεσμική υπόσταση με το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο με το οποίο ζητείται από το Λονδίνο να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία υποβολής του αιτήματος αποχώρησης.

«Θέλουμε η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική, υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος σε ένα «προπαρασκευαστικό» ραντεβού με τον  πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σ αυτή τη συνάντηση όπως προανήγγειλε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν Κλ. Γιουνκερ ,θα ζητούσε στον Κάμερον να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει.

« Όχι σήμερα ή αύριο αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν. Οι Βρετανοί πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της Κομισιόν.

Ο κ. Κάμερον – που εκτός όλων των άλλων πρέπει να εξηγήσει γιατί πήρε στεγαστικό λίγες μέρες πριν το Brexit – διαβεβαίωσε πάντως πως η Βρετανία δεν γυρνά την πλάτη της στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φοβέρες, προειδοποιήσεις και…φρένα από τη Μέρκελ

Το κλίμα το οποίο θα αντιμετωπίσει εντός της Συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός προδιαγράφουν οι δηλώσεις των ηγετών της Ε.Ε αλλά και των αξιωματούχων των Βρυξελλών.

Η γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν «ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης» αλλά επιφυλάχθηκε να ακούσει  « την εκτίμηση και αξιολόγηση του Ντ. Κάμερον για τις εξελίξεις».