Ο Hamilton πήρε και το GP του Καναδά

Ckx4jZAUgAAjxEv

Ο Hamilton μετά από έναν εξαιρετικό αγώνα έφτασε στην 5η του νίκη στον Καναδά

Float like a butterfly, sting like a bee.» Ήταν τα λόγια του Βρετανού στο team radio έπειτα από 70 γύρους στην πίστα στο Montreal του Καναδά. Ο ενθουσιασμός του Lewis Hamilton έπειτα από το GP του Καναδά ήταν έκδηλος και οι κινήσεις πυγμάχου μπροστά στην κάμερα λίγο πριν ανέβει στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου στο Circuit Gilles Villeneuve θύμιζαν εκείνες του αείμνηστου Muhammad Ali, στον οποίο αφιέρωσε και την 5η του νίκη σε Grand Prix γύρω από το τεχνητό νησάκι «Ile de Notre Dame».

Και η αλήθεια είναι ότι η «Notre Dame» του Montreal δείχνει να… συμπαθεί ιδιαίτερα τον Lewis (και το αντίθετο φυσικά) καθώς με έναν μαγικό τρόπο οι βασικοί του ανταγωνιστές παρότι προσπάθησαν σκληρά τελικά δεν κατάφεραν να τον εκθρονίσουν από το πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου. Η αρχή έγινε με την εντυπωσιακή πραγματικά εκκίνηση του Sebastian Vettel που βρέθηκε να οδηγάει τον αγώνα μπροστά από τις δύο Mercedes από την πρώτη κιόλας στροφή. Η στρατηγική της Ferrari όμως τελικά δεν εξόργησε μόνο αρκετούς από τους φανατικούς της Scuderia, αλλά για αρκετούς κόστισε και τη νίκη στον αγώνα για τον Vettel που παρότι πίεσε πάρα πολύ στο τελευταίο stint και έδειχνε ότι θα μπορούσε να «χτυπήσει» τον Lewis στους τελευταίους γύρους δύο λάθος φρεναρίσματα οδήγησαν σε μικροεξόδους και τελικά στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου για τον Γερμανό.

Στην πρώτη όμως στροφή μετά την εκκίνηση είχαμε και μικροεπαφή του Hamilton με τον Rosberg από την εξωτερική που τον ανάγκασε σε έξοδο και στο να πέσει στην 10η τελικά θέση στον πρώτο γύρο γεγονός που έκανε τον πολιτογραφημένο Γερμανό και πρωτοπόρο του πρωταθλήματος να… κυνηγάει σε όλο τον αγώνα για μια καλύτερη θέση. Αυτός ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος κακός αγώνας για τον Rosberg, ο οποίος μετά τον Καναδά βλέπει την ψαλίδα της πρωτοπορίας του να μειώνεται μόλις στους 9 βαθμούς από τον δεύτερο Lewis Hamilton, με τον τελευταίο να μοιάζει να έχει πλέον και ψυχολογικό προβάδισμα έπειτα από την δεύτερη νίκη του για το 2016 (και συνεχόμενη φυσικά μετά το Monaco). Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Rosberg έκανε ένα πολύ καλό αγώνα στο τελευταίο κομμάτι και θα μπορούσε θεωρητικά να ανέβει και στο βάθρο (στη θέση του Bottas). Μία μικρή απώλεια πίεσης στο πίσω ελαστικό που τον ανάγκασε σε επιπλέον pit stop και ένα τετ-α-κε στον τελυταίο γύρο την ώρα που προσπαθούσε να περάσει τον Max Verstappen, δεν του επέτρεψαν τίποτα παραπάνω από μία 5η θέση.

Ένα σύντομο «Virtual Safety Car» στον 10 γύρο έπειτα από την εγκατάλειψη του Button με την McLaren του να βγάζει φλόγες από πίσω, οδήγησε την Ferrari σε μία λάθος εκ του αποτελέσματος απόφαση και σε μία περίεργη στρατηγική δύο pit stop με τον Hamilton να ακολουθεί εκ των πραγμάτων οδό με μία και μόνη επίσκεψη στα pit. Η απόφαση της Ferrari μπέρδεψε λίγο τα πράγματα και έδωσε την πρωτοπορία στην Mercedes, αλλά η αλήθεια είναι ότι προς το τέλος του αγώνα οι Mercedes έδειχναν πολύ δυνατές και υπήρχε περίπτωση ακόμα και με ένα pit stop ο Vettel να μην μπορούσε να κρατήσει τελικά πίσω του τον Hamilton. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στον Καναδά έκαναν τα ελαστικά της Pirelli να μοιάζουν πιο «απρόβλεπτα» απ’ ό,τι συνήθως αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν διαξιφισμοί στο Maranello έπειτα από μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για νίκη.

Ο Valtteri Bottas έκανε έναν πραγματικά αλάνθαστο αγώνα και ακολουθώντας την στρατηγική του Hamilton τερμάτισε τελικά στην 3η θέση και έδωσε το πρώτο βάθρο για το 2016 στη Williams. Εντυπωσιακός ήταν όμως για ακόμα μία φορά ο Verstappen που έδειξε και πάλι μία ωριμότητα και μία ψυχραιμία στις ανελέητες επιθέσεις του Rosberg που είναι σίγουρο ότι αν δεν έβγαζε το κράνος του για να δεις την σχεδόν «παιδική» του φάτσα θα πίστευες ότι στη Red Bull με το νούμερο 33 δεν υπήρχε περίπτωση να οδηγάει 18χρονος πιλότος. Ο νεαρός Ολλανδός είδε τελικά 4ος την καρό σημαία και τερμάτισε μπροστά από τον Rosberg και τον Kimi Raikkonen με τη δεύτερη Ferrari που ακολούθησε και αυτός στρατηγική δύο pit-stop που δεν του βγήκε και τόσο καλή.

Πίσω από τον Kimi τερμάτισε η δεύτερη Red Bull του Daniel Ricciardo ενώ την βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν η Force India του Nico Hulkenberg, η Toro Rosso του Carlos Sainz και η δεύτερη Force India του Sergio Perez. Παρότι υπήρχε 40 % πρόβλεψη για βροχή στον αγώνα τελικά δεν επιβεβαιώθηκε και ας ήρθαν κάποιες ψιχάλες πρίν από την εκκίνηση.