Βρίσκεστε εδώ: Sportrikala.gr » ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΟΠΙΚΑ - ΑΓΟΡΑ » Διαφωνίες για ΕΚΑΣ και «κόκκινα» δάνεια

Διαφωνίες για ΕΚΑΣ και «κόκκινα» δάνεια

Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να βρεθεί λύση πριν την προσεχή Πέμπτη

 

Χωρίς λύση στο θέμα του ΕΚΑΣ και των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τον χρόνο να τελειώνει την 1η Ιουνίου, κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν να αναζητούν τον τρόπο που θα γεφυρώσουν τις διαφορές στα θέματα που προέκυψαν μετά την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου.

Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να βρεθεί λύση πριν την προσεχή Πέμπτη  προκειμένου να προχωρήσει τόσο η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ., όσο και να επικυρωθεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η απόφαση για επαναφορά του waiver.

Ωστόσο, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη απέβη άκαρπη και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή στοιχείων προκειμένου τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης να στείλουν νέες προτάσεις που θα ικανοποιούν τους δανειστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά στο θέμα του ΕΚΑΣ οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες, καθώς τόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν τους επικεφαλής των θεσμών ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει τη δέσμευση του πρωθυπουργού προκειμένου οι συνταξιούχοι να μην επιστρέψουν αναδρομικά τις κρατήσεις από την κατάργηση του επιδόματος.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές άντλησης των περίπου 86 εκατ ευρώ προκειμένου να μην επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ του πρώτου 6μήνου του έτους που έλαβαν περίπου 80.000 με 100.000 χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι μετά την μείωση των εισοδηματικών ορίων χάνουν το ΕΚΑΣ.

Κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου

Σε καλύτερο στάδιο βρίσκονται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν μείνει προς το παρόν εκτός της απελευθέρωσης για την πώληση σε εταιρίες διαχείρισης.

Η Ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να καταθέσει νέα συμβιβαστική πρόταση η οποία στόχο θα έχει να μη δημιουργεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό. Αντίθετα συμφωνία υπήρξε σε έξι τεχνικά από τα συνολικά επτά ανοιχτά θέματα που υπήρχαν στο θέμα των δανείων.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς οι δανειστές δεν συμφωνούν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περί διανομής του επιπλέον από τους στόχους πλεονάσματος.

Στην ατζέντα των επαφών βρίσκεται και η επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού, αλλά και η διάταξη για τη νομική κάλυψη σε περίπτωση νομικών διώξεων των μελών του ΔΣ του νέου Ταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Συντάκτης

Άρθρα : 16755
web: www.sportrikala.gr - E-mail: sportrikala@sportrikala.gr

© Sportrikala.gr | Κατασκευή ιστοσελίδας Plushost.gr

Scroll to top