Για το 2018 παραπέμπεται χρέος

Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε

 

Συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem), μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για «πλήρη συμφωνία» στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, καθώς σε συμφωνία για τους μηχανισμούς ελάφρυνσης του χρέους, που θα διαμορφωθούν σε τρεις φάσεις.

Πάντως, για την εκταμίευση θα χρειαστούν αλλαγές στα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση “Το Eurogroup έδωσε εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων και ειδικότερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων”.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσω του Πόουλ Τόμσεν (Poul Thomsen) εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, εξετάζοντας προηγουμένως μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και τα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.

Στην πιο βαρυσήμαντη, ίσως, τοποθέτησή του ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι όλοι στις Βρυξέλλες αναγνώρισαν πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Ντάισελμπλουμ: Πλήρης συμφωνία

«Έχουμε μια πλήρη συμφωνία», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, παίρνοντας πρώτος το λόγο στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε το μέγεθος της νομοθετικής εργασίας από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο πλήρη συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφέρθηκε στον έκτακτο μηχανισμό (σ.σ. «κόφτη») που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε δημοσιονομική τροχιά.

Σημειώνοντας ότι ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το νέο πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι θα εκταμιευτούν 10,3 δισ. ευρώ, αναγνωρίζοντας την πρόοδο των εμπλεκόμενων μερών στην θετική κατάληξη της αξιολόγησης.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε την υπόσχεση των θεσμών να συζητηθεί το χρέος και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Ως προς αυτό, το ετήσιο κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους διαμορφώνεται στο 15% του ΑΕΠ και στο 20% όταν διαπιστωθεί υποχώρηση του χρέους.

Η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει σε τρεις φάσεις, όπου υπάρχει συμφωνία από μεθοδολογικής άποψης, όπως σημείωσε. Βάσει αυτής έκανε λόγο για σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων, έτοιμα μέτρα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα –αν χρειαστούν, ενώ έχουν σχεδιαστεί και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανάφερε ότι ζητήθηκε από τον ESM να εξετάσει μέτρα για τη μείωση των κινδύνων των επιτοκίων, όπου θα υπάρχει και ένα waiver, όπως προβλεπόταν από το δεύτερο πρόγραμμα. Η μεσοπρόθεσμη θα επανεξεταστεί έως τα μέσα του 2018 –οπότε και λήγει το πρόγραμμα– με βάση την επιτυχή ολοκλήρωσή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε την υπόσχεση που είχε δοθεί στο δεύτερο πρόγραμμα για επιστροφή μέρους των κερδών της ΕΚΤ, η οποία είχε ανακοπεί το 2014. Το ποσό είναι πλέον ξανά διαθέσιμο από το 2017 και εντεύθεν, όπως είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε στα 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, από τα οποία τελικά χρειάστηκαν μόλις 5 δισ., άρα υπάρχουν 20 δισ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κόστους των επιτοκίων, συνυπολογίζοντας βεβαίως τους όπους μελλοντικούς κινδύνους.

Αναφέρθηκε δε στον EFSF, για τον οποίο είπε ότι θα μπορούσε να εξετάσει τις μελλοντικές αποσβέσεις, με τρόπο ώστε να μην υπαρξουν επιπλέον κόστη τόσο για τον EFSF όσο και για τις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν εισήλθε σε τεχνικές λεπτομέρειες, για τις οποίες παρέπεμψε στον Κλάους Ρέγκλινγκ. Επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα οφείλει «να συμμορφωθεί με το δημοσιονομικό μας πλαίσιο» διατήρησε τον αρχικό πανηγυρικό τόνο, κυρίως όταν αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Ταμείου. Αποκάλυψε δε ότι θα υπάρξει σχετική εισήγηση προς το διοικητικό του συμβούλιο έως το τέλος του έτους, ώστε να αξιολογηθούν τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν σήμερα.

Σε αυτό το σημείο, ο Ολλανδός αξιωματούχος έκανε λόγο για πιθανή ελάφρυνση του χρέους στα μέσα του 2018, με αναθεώρηση του μηχανισμού που θα έχει σχεδιαστεί έως τότε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τόνισε δε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα θα παραμείνει σε δημοσιονομική εποπτεία και μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης και χαιρετίζουμε την απόφαση του Ταμείου να μείνει στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση της μεταξύ μας εμπιστοσύνης από το περασμένο καλοκαίρι». Αφού ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του έδωσε τον λόγο στον Πιερ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici).

Μοσκοβισί: Απομένουν οι συνήθεις λεπτομέρειες

Αφού με τη σειρά του ευχαρίστησε κι αυτός τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Γάλλος επίτροπος συνεχάρη τους πάντες για αυτό που χαρακτήρισε ως «σημαντική απόφαση» και «νέα σελίδα στη μεγάλη ιστορία του ελληνικού προγράμματος».

Όπως σημείωσε, οι ελληνικές αρχές υπέδειξαν υπευθυνότητα, καθώς αποφάσισαν δύο δύσκολα πακέτα μεταρρυθμίσεων –στο συνταξιοδοτικό και τα εισοδήματα. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή και συγκεγκριμένα «το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, το νέο πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα που επιθυμούσαμε», αλλά και τον «αξιόπιστο και αυτόματο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε ότι γίνεται επεξεργασία κάποιων λεπτομερειών, μικρών αλλαγών, που όμως δεν αναιρούν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ισχυριζόμενος ότι τα 10,3 δισ. ευρώ ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Ελλάδας.

Δεν παρέλειψε δε να πει ότι «η συζήτηση δεν ήταν εύκολη ούτε στο τεχνικό ούτε στο πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι οι σημερινές αποφάσεις στηρίζονται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. «Θέλουμε η Ελλάδα να επανέλθει σε ανάπτυξη και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη επενδυτών», τόνισε, υπογραμμιζοντας ότι δόθηκε μια σαφής, αξιόπιστη απάντηση στο ζήτημα του χρέους, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αναλαμβάνοντας τις πολιτικές διατυπώσεις, ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι πρόκειται για μια συνολική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την οικονομική ανάκαμψή, που χαρακτήρισε ως «κοινό σκοπό» Ελλάδας και θεσμών.

Ρέγκλινγκ: Προαπαιτούμενα σε ιδιωτικοποιήσεις, ταμείο, ενέργεια

Το βάρος των τεχνικών λεπτομερειών έπεσε, όπως ήταν αναμενόμενο στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος, χαιρετώντας τη συμφωνία, αναφέρθηκε στα 10,3 δισ. ευρώ ως συνέχεια της πρώτης δόσεις των 21 δισ. ευρώ του περασμένου Σεπτεμβρίου–Δεκεμβρίου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling) εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η ελληνική πλευρά χρειάζεται να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα και τότε τα μέλη του ESM θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες, ώστε με τις απαραίτητες νομικές αποφάσεις να υπάρξει αποδέσμευση των δύο υποδόσεων, η πρώτη στο δεύτερο μισό του Ιουνίο και οι επόμενη μετά το καλοκαίρι.

Ο Γερμανός αξιωματούχος μίλησε για προαπαιτούμενα στις ιδιωτικοποιήσεις, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τον τομέα της ενέργειας. Κάνοντας λόγο για «σημαντική συναίνεση», αναφέρθηκε με τη σειρά του στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% και εν συνεχεία στο 20% και εξήγησε τα τρία στάδια για την ελάφρυνσή του.

Σε βραχυπρόθεσμο στάδιο θα υπάρξει ένας μηχανισμός εργαλείων που θα απαλύνει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας. Παρέπεμψε στα λεγόμενα μαξιλάρια ασφαλείας, όπως το ποσό που είχε επιστραφεί πέρυσι στον EFSF, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε έτη με υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ανέφερε δε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια επιμήκυνση της αποπληρωμής των τόκων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για την Ελλάδα, κάτι που θα συνδυαστεί με την κατάσταση των αγορών, από τις οποίες αντλεί κεφάλαια ο Μηχανισμός, ιδίως αν αυξηθούν οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία.

Μακροπρόθεσμα, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για επαναγορά του αγορά χρέους, όπως είχε ήδη τεθεί από το 2012, και για 11 δισ. ευρώ τα οποία έχουν διακρατηθεί με στόχο να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, όρος απαραίτητος για την εφαρμογή των όποιων μέτρων για το χρέος.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο είπε ότι υπάρχει άλλη γκάμα μέτρων που είναι πιο δύσκολα στην ποσοτικοποίησή τους και τα οποία θα οριστικοποιηθούν μόνο αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί όπως συμφωνήθηκε.

Όπως εξήγησε, «μιλάμε για το περιθώριο των επιτοκίων 220 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη από το πρόγραμμα SΜP της ΕΚΤ για το 2014, τα οποία έχουμε ήδη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM και είναι 1.8 δισ. ευρώ. Αυτά μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. Επίσης, υπάρχουν άλλα 19,6 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τράπεζων».

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού δεν επεκτάθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Τελευταίος μίλησε ο επικεφαλής ου ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ο οποίος αναγνώρισε το σημαντικό πακέτο μέτρων που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, κατανοώντας τη λεπτότητα και τη δυσκολία του ζητήματος. «Όλες οι πλευρές έπρεπε να συμβιβαστούν», σημείωσε και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανεξάρτητη αρχή των εσόδων.

Ο Δανός αξιωματούχος εξήγησε ότι μια αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί πολιτική και μέτρα. «Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι χρειάζεται ελάφρυνση. Καλωσορίζουμε ό,τι συμφωνήθηκε η μεθοδολογία της αξιολόγησης και ο στόχος της ελάφρυνσης τους χρέους.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι τα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση που αναλύθηκαν από τον Κλάους Ρέγκλινγκ είναι σημαντικά και βασίζονται στη σημαντική προσπάθεια των Ευρωπαίων εταίρων να κάνουν το παν για την ελάφρυνση του χρέους.

«Θα εξετάσουμε τα μέτρα, για να είμαστε σίγουροι πως έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Το Ταμείο έχει συναινέσει εποικοδομητικά. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος», είπε και αποκάλυψε με τη σειρά του ότι θα προτρέψουν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει τη συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Έθεσε, βεβαίως, ως προϋπόθεση το τι θα προκύψει από τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και τόνισε ότι το προσωπικό του Ταμείο θα εισηγηθεί· την τελική απόφαση θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ (που ως γνωστόν ελέγχεται από τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ).

 

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«To Εurogroup καλωσορίζει το staff-level agreement που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.
Παράλληλα το Eurogroup τονίζει με ικανοποίηση τη συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για τον προληπτικό μηχανισμό, όπως συμφωνήθηκε στο ανακοινωθέν της 9ης Μαΐου και ειδικότερα την πιθανή υιοθέτηση μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τα έσοδα, που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Αυτός παρέχει περαιτέρω διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του ESM για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα).
Παράλληλα το Eurogroup καλωσορίζει την νομοθέτηση από την ελληνική βουλή των περισσότερων prior actions της πρώτης αξιολόγησης και ιδιαίτερα την υιοθέτηση παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ που θα επιτρέψουν να επιτευχθούν οι στόχοι του 2018, αλλά και το άνοιγμα της αγοράς για την πώληση δανείων, όπως επίσης την δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που θα είναι πλήρως ανεξάρτητο.
Το Eurogroup έδωσε εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων και ειδικότερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και υπό την αίρεση της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια ο ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό ΜοU και την δεύτερη δόση του προγράμματος.
Η δεύτερη δόση του προγράμματος ανέρχεται στα 10,3 δισ. ευρώ και θα δοθεί στην Ελλάδα σε δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ.) ώστε να καλύψει ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους αλλά και να επιτρέψει την αρχική κάλυψη καθυστερούμενων οφειλών ως μέσου για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Οι επόμενες δόσεις που θα καταβληθούν για την κάλυψη καθυστερούμενων οφειλών και την κάλυψη περαιτέρω υποχρεώσεων για το χρέος θα καταβληθούν μετά το καλοκαίρι.
Οι δόσεις για την εκκαθάριση οφειλών θα είναι υπό την αίρεση αναφοράς των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της εκκαθάρισης. Οι δόσεις για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του χρέους θα σχετίζονται με ορόσημα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, τη ΓΓΔΕ, τον ενεργειακό κλάδο. Tα ορόσημα θα αξιολογηθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα επαληθευτούν από το EWG και ο ESM.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 9ης Μαΐου και υπό την προοπτική της πλήρους ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Eurogroup εξέτασε τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
To Εurogroup αξιολόγησε τη βιωσιμότητα του χρέους σε σχέση με το δείκτη των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN): Με βάση το κύριο σενάριο αυτές οι δαπάνες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα και ακολούθως κάτω από το 20% του ΑΕΠ.
Το Eurogroup τονίζει το μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και υπογραμμίζει την τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας σε συνάφεια με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.
Το Εurogroup θυμίζει τις παρακάτω γενικές κατευθυντήριες αρχές για πιθανά επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν στις 9 Μαίου:
1.Τη διευκόλυνση πρόσβασης στις αγορές για να αναπληρωθεί το κρατικό χρέος με ιδιωτικό
2. Tην εξομάλυνση του προφίλ πληρωμών
3. Kίνητρα για τη διαδικασία αναπροσαρμογής ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος
4. Ευελιξία για αβέβαιες εξελίξεις στην αύξηση του ΑΕΠ και τα επιτόκια στο μέλλον.
Στις 9 Μαΐου το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι το ονομαστικό κούρεμα εξαιρείται και πως όλα τα μέτρα που θα αναληφθούν θα ευθυγραμμίζονται με τους νόμους της ΕΕ και των ESM και EFSF.
Με γνώμονα αυτές τις αρχές και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του τεχνικού μέρους της όλης εργασίας από το EWG, το Eurogroup συμφώνησε σήμερα σε ένα πακέτο μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά, ώστε να καλύψουν τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες και θα είναι προκαθορισμένα πλήρως ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα του ESM.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup συμφωνεί σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως και το τέλος του προγράμματος και θα περιλαμβάνουν:
Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει των τρέχοντων σταθμισμένων ωριμάνσεων.
Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα.
Επιβολή ορίου στην αύξηση επιτοκιακού περιθωρίου που αφορούν την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
Το Eurogroup ζήτησε από τις διοικήσεις ESM και EFSF να θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα βάσει των κανονισμών τους, αφού έχει γίνει πρώτα προπαρασκευαστική εργασία από το EWG και όπου κριθεί απαραίτητο, να προετοιμαστεί η λήψη αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα των ESM και EFSF.
Η απόφαση για τη χαλάρωσης του προφίλ πληρωμών των δανείων του EFSF και της μείωσης του κινδύνου των επιτοκίων είναι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν κατά προτεραιότητα.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την πιθανή εφαρμογή του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM
Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο του GFN. Tα μέτρα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος.
Κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου για την αποπληρωμή της δόσης για το χρέος του 2018.
Χρήση των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα από τον λογαριασμό του ESM, την παροχή στην Ελλάδα των κερδών από ANFA και SMPs (από το δημοσιονομικό έτος 2017) και την χρήση τους ως «μαξιλάρι» για τη μείωση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών.
Διαχείριση παθητικού – πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπαρχόντων επισήμων δανείων προς την Ελλάδα, με μείωση του επιτοκιακού κόστους και επέκτασης της περιόδου ωρίμανσης.
Εφόσον απαιτηθεί αναδιάρθρωση για ορισμένα δάνεια του ESFF (π.χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αναδιάρθρωση των αποσβέσεων του EFSF και της επιτοκιακής διαφοράς) ώστε το ύψος του GFN να παραμείνει στο επίπεδο που έχει ορισθεί, για να είναι σύμφωνο το ΔΝΤ αλλά χωρίς εξτρά επιβάρυνση του EFSF ή των κρατών που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα.
Μακροπρόθεσμα το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας στα βασικά χαρακτηριστικά για το χρέος, μαζί με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος από την Ελλάδα και την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα φέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές.
Την ίδια στιγμή το Eurogroup συμφωνεί σε έναν προληπτικό μηχανισμό για το χρέος που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροχρόνιο ορίζοντα ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει το χειρότερο σενάριο. Το Eurogroup θα εξετάσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού εάν χρειαστούν επιπλέον μέτρα για το χρέος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Αυτός θα είναι υπό την αίρεση του Eurogroup, το οποίο και θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του SGP. Αυτός ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει μέτρα για περαιτέρω αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF αλλά και την αναβολή πληρωμών επιτοκίων. Επίσης το Eurogroup δεσμεύεται για μακροχρόνια τεχνική βοήθεια με στόχο την αύξηση της ελληνικής ανάπτυξης.
Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι μετά από το ιδιαίτερα εκτεταμένο χρονικό διάστημα για την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω προβλέψεις, μόνο υποθέσεις, με δεδομένη και την υψηλή αβεβαιότητα για τις μακροοικονομικές εξελίξεις.
Με την προοπτική της επερχόμενης επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της συμφωνίας για την ανακούφιση χρέους, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόθεση του ΔΝΤ να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει την επίτευξη χρηματοδοτικής συμφωνίας πριν από το τέλος του 2016, δεδομένο που θα βοηθήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων.
Αναγνωρίζεται πως σε συνάφεια με τους κανόνες του ΔΝΤ η έγκριση αυτής της συμφωνίας θα βασιστεί σε μία νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και της αξιολόγησης των πιθανών μέτρων ανακούφισης του χρέους που καταγράφηκαν παραπάνω.
Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοστεί μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018 και ο τρόπος θα αποφασιστεί από το Eurogroup και με βάσει την αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος.
Το Eurogroup παραμένει έτοιμο, όπως συμβαίνει σταθερά, να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων βάσει του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκαν σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του προληπτικού μηχανισμού.
Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και των στόχων, θα εξετάζονται