ΣΠΟΡΤ Εξόρμηση στους Βοσκότοπους της Κρανιάς

Αυτή την Κυριακή το πρόγραμμα του συλλόγου  στους βοσκότοπους της Κρανιάς

κατάλογος58

Αυτή την Κυριακή το πρόγραμμα του συλλόγου μας έφερε στους βοσκότοπους της Κρανιάς ή Βλαχοκρανιάς όπως την αποκαλούν οι καμπίσιοι Καραγκούνηδες τονίζοντας την Βλάχικη καταγωγή των κατοίκων της. Με την προσχώρηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα εδώ ήταν η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Νομού, ένα από τα μεγαλύτερα κτηνοτροφικά κέντρα της χώρας με 30.000 ζώα.

Παρά την γειτνίαση με την Τριγγία το χωριό ξαποστάζει στον ορεινό όγκο της Νεράιδας που ορίζεται από το οδικούς άξονα Περτούλι – Χαλίκι, Περτούλι – Αμπέλια και  χωρίζεται από την Τριγγία από τον αυχένα Γκουλέμι πάνω από το Παλιοχώρι. Στο κέντρο του συγκροτήματος της Νεράιδας βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή το Χαλικόβουνο (2135), βόρεια είναι η Κάλτσα (2062), ανατολικά οι κορυφές Τσούμα (2055), Μπάτης(1955) και Μπουντούρα (2074), δυτικά ο Πύργος(1923) και το Καπ Γκρας (1932).

Προορισμός μας το Χοντρό Κεφάλι (Καπ Γκρας στα βλάχικα). Η κορυφή προσφέρει την καλύτερη θέα προς τον άνω ρου του Αχελώου καθώς αυτός ξεκινά από το Χαλίκι, κυλά ανάμεσα στην Σκλήβα και το Δοκίμι, συνεχίζει μεταξύ του όγκου του Αυγού και της Μακρυάς Ράχης (Πλουν) πριν συναντήσει το φράγμα της Μεσοχώρας και αρχίσει να στρίβει ανατολικά περικυκλώνοντας το αλπικό Χατζή.

Η συνήθης ανάβαση γίνεται από την Πολυθέα απ’ όπου απέχει 7χλμ περίπου. Υπάρχει και μια συντομότερη από τον δρόμο μερικά χιλιόμετρα μετά τον Αγ. Νικόλαο, πριν την γέφυρα Αλεξίου. Εμείς όμως διαλέξαμε την προσέγγιση από την Κρανιά, τα 10 χλμ της απόστασης δεν μας αποθαρρύνουν. Άλλωστε μόλις μεγαλώσει η μέρα κάτι στο υποσυνείδητό μας σπρώχνει σε μαραθώνιες διαδρομές. Μαζί μας ο ορειβατικός Σύλλογος του Βελβεντού αλλά και ο αδέσποτος της πλατείας του χωριού. Έχουμε μια αμφιβολία μήπως εξοντώσουμε  στο περπάτημα τους φίλους μας από το Βελβεντό αλλά, ευτυχώς, αποδεικνύονται και αυτοί λάτρεις των χιλιομέτρων.

Καθώς η μεγάλη ομάδα απλώνεται στα λιβάδια πάνω από την Κρανιά ο ήλιος αρχίζει να σκεπάζεται από σύννεφα που γρήγορα κάθισαν πάνω στις απέναντι κορυφές των Τουμέρκων της Κακαρδίτσας και του Περιστεριού,. Το εναλλακτικό σχέδιο της καθόδου προς τον δρόμο που έρχεται από τον Αγ. Νικόλαο είναι η μόνη ευκαιρία να γλυτώσουμε από την επαπειλούμενη βροχή. Μόλις ξεσπάσει ο ουράνιος καταρράκτης εμείς θα προλάβουμε να χωθούμε στο λεωφορείο των συντρόφων από το Βελβεντό, τους οποίους ευχαριστούμε για την σωτηρία μας.

Οι τύψεις όμως μας συνοδεύουν. Κανείς δεν τόλμησε να πάρει στην αγκαλιά του τον σύντροφο σκύλο μέσα στο λεωφορείο. Άφιλη ράτσα αυτοί οι άνθρωποι, σε αποπλανούν με ένα ξεροκόμματο, σε περιπαίζουν και στο τέλος σε παρατούν μέσ’ την βροχή να κάνεις 20 χλμ ασφαλτόδρομου ως την πλατεία της Κρανιάς.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Για το Σαββατοκύριακο 21-22/5 έχουμε προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Ροϊδοβούνι της Τραπεζίτσας. Αν ο καιρός δεν το επιτρέψει, θα κάνουμε μια μικρότερη διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή μας.