«Κλεφτοπόλεμος» με πρόσφυγες τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας

ομάδα προσφύγων επιχείρησε να κατασκηνώσει στο Σύνταγμα. Εγιναν 40 προσαγωγές

Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια να δημιουργηθεί καταυλισμός στο Σύνταγμα, το απόγευμα της Τετάρτης κι άλλες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, η μια 150 ατόμων, έφτασε λίγο μετά τις 11 τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας με τον ηλεκτρικό στην Ομόνοια.

Στόχος τους ήταν να φθάσουν στο Σύνταγμα. Μόλις όμως αποβιβάστηκαν στο σταθμό της Ομόνοιας, ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρή αστυνομική δύναμη και διασκορπίστηκαν στα γύρω στενά.  Σαράντα μετανάστες, σύμφωνα με την αστυνομία, προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ προκειμένου να τους γίνει έλεγχος.

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ήταν και αλληλέγγυοι που τους καθοδηγούσαν. Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι δυνάμεις της θα είναι σε επιφυλακή καθώς φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο για να μεταφερθεί η ένταση από τον Πειραιά στην πλατεία του Συντάγματος.

Νωρίτερα, περίπου 40 πρόσφυγες και μετανάστες πήγαν στο Σύνταγμα προκειμένου να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ κάποιοι από αυτούς που είχαν μαζί τους σκηνές, ήθελαν, όπως είπαν σε αστυνομικούς, να εγκατασταθούν εκεί.

 

Σοβαρά επεισόδια στη Χίο

Σαβαρά επεισόδια στη Χιο στην πλατεία Βουνακίου, μεταξύ κατοίκων και αλληλέγγυων.  Οπως μεταδίδιει ο Πολίτης της Χίου, από νωρίς το σκηνικό μύριζε μπαρούτι όταν στον ίδιο χώρο βρέθηκαν αφενώς κάτοικοι από τα Καμπόχωρα που αντιδρούν στην παρουσία της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή τους και αφετέτου, μέλη αλληλέγγυων ομάδων που ζητούν να επικρατήσει ηρεμία στο θέμα και να ληφθούν αποφάσεις για μόνιμες λύσεις που δεν θα οξύνουν το πρόβλημα.

 Nα μείνουν ενωμένοι οι Χιώτες

Με την έγκριση ψηφίσματος δεκατριών σημείων και με κυρίαρχη την αναφορά να παραμείνει ενωμένος ο χιώτικος λαός, ανεξαρτήτως των προκλήσεων, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου η οποία ήταν επεισοδιακή. Η  συνεδρίαση  διακόπηκε αρκετές φορές από φραστικές επιθέσεις, γιαούρτια και ύβρεις μεταξύ διαμαρτυρόμενων για την κατάσταση στο νησί.

Σε κλίμα ηρεμίας πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Χίου, αργά το βράδυ της Τετάρτης, 6 Απριλίου 2016, ο πρώτος κατάπλους και η αναχώρηση πλοίου με προορισμό αυτή τη φορά τον Πειραιά. Λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ της Τετάρτης το Blue Star 1 «έδεσε» στο μισό της αποβάθρας, που προορίζεται για την επιβατική δραστηριότητα κάτω από τα βλέμματα των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, που μοιράζονται το άλλο μισό της αποβάθρας.  Για κάθε ενδεχόμενο ήταν ισχυρή η παρουσία των δυνάμεων του Λιμενικού, οι οποίες – ωστόσο – δεν χρειάστηκε να επέμβουν.